Ελλάδα

Η Νάξος μπαίνει στην «πρίζα» από τον ΑΔΜΗΕ

Εγκατάσταση υποβρύχιου καλωδίου μήκους 45 χλμ. που συνδέει τη Νάξο με τη Μύκονο.jpg

Η Νάξος αποκτά πράσινο, καθαρό και φθηνό ρεύμα χάρη στη νέα ηλεκτρική διασύνδεση στην Υψηλή Τάση που ολοκλήρωσε πριν από λίγες ημέρες ο ΑΔΜΗΕ. Μετά από σχεδιασμούς πολλών ετών, το νησί ηλεκτρίστηκε μέσω του νέου υπερσύχρονου Υποσταθμού που τροφοδοτεί και τις «Μικρές Κυκλάδες», δηλαδή τη Σχοινούσα, τη Δονούσα και την Ηρακλειά.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Νάξο, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας & Περιβάλλοντος και η Διοίκηση του ΑΔΜΗΕ εγκαινίασαν τη δεύτερη και την τρίτη φάση των Κυκλάδων -ένα έργο-μαμούθ που περιλαμβάνει τέσσερις φάσεις και έχει συνολικό προϋπολογισμό 832 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χαρακτηριστικά του έργου

Η διασύνδεση της Νάξου περιλαμβάνει την εγκατάσταση υποβρύχιου καλωδίου μήκους 45 χλμ. που συνδέει το νησί με τη Μύκονο σε βάθος 115 μέτρων και δεύτερο καλώδιο 7 χλμ. προς την Πάρο σε βάθος 45 μέτρων. Επίσης ο νεοσύστατος υποσταθμός της Νάξου πληροί τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές παγκοσμίως, σέβεται απόλυτα την αρχιτεκτονική του τόπου και ελαχιστοποιεί την περιβαλλοντική όχληση. Χωροθετήθηκε δε κοντά στη θάλασσα για να μην εγκατασταθούν εναέριες Γραμμές Μεταφοράς πάνω στο νησί.

Με το νέο υποβρύχιο καλώδιο εξασφαλίζεται διπλή τροφοδότηση των νησιών ώστε να μην μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα από μια ενδεχόμενη βλάβη λόγω κακοκαιρίας. Στο εμβληματικό έργο εντάσσεται και η αναβάθμιση των υφιστάμενων θαλάσσιων γραμμών μεταξύ της Εύβοιας, της Άνδρου και της Τήνου.

Εργασίες για την εγκατάσταση του καλωδίου
Εργασίες για την εγκατάσταση του καλωδίου

 

Σημαντικές προκλήσεις στις νησιωτικές διασυνδέσεις

Οι νησιωτικές διασυνδέσεις στο Αιγαίο αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για τον ΑΔΜΗΕ. Η έντονη αλιευτική δραστηριότητα, καθώς και η ιδιαίτερη μορφολογία του βυθού, απαιτούν τεχνολογίες state-of-the-art και υψηλή τεχνογνωσία. Έτσι ο ΑΔΜΗΕ χρησιμοποιεί στις υποβρύχιες διασυνδέσεις του καινοτόμα και ελαφρύτερα υλικά, τα οποία φθείρονται λιγότερο και έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Επιπλέον, όλα τα υποθαλάσσια καλώδια θάβονται κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας, ώστε να μην καταστρέφονται από τα αλιευτικά και άλλα σκάφη. Ειδικά στην περίπτωση της Νάξου, το καλώδιο θάφτηκε έως βάθος 30 μέτρων μέσα στη θάλασσα για να προστατευτεί από την αλιευτική κυρίως δραστηριότητα.

Το όραμα του ΑΔΜΗΕ για τα ελληνικά νησιά, τους κατοίκους και τους επισκέπτες τους περιλαμβάνει την τροφοδότηση αξιόπιστου, πράσινου και φθηνού ρεύματος εξοικονομώντας ετησίως έως και 90 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών. Επιπλέον οι υπερσύγχρονες νησιωτικές διασυνδέσεις δημιουργούν στο Αιγαίο ισχυρούς «δίαυλους» μεταφοράς πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από και προς τα νησιά. Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις του ΑΔΜΗΕ αποτελούν το «όχημα» τροφοδότησης καθαρής ενέργειας σε όλη την Ελλάδα μέσα από την αξιοποίηση του αιολικού και ηλιακού δυναμικού της χώρας.

Η Νάξος αποκτά πράσινο ρεύμα χάρη στη νέα ηλεκτρική διασύνδεση του ΑΔΜΗΕ
Η Νάξος αποκτά πράσινο ρεύμα χάρη στη νέα ηλεκτρική διασύνδεση του ΑΔΜΗΕ

Ελλάδα

Σπούδασε διεθνείς σχέσεις αλλά έγινε αγρότης και κτηνοτρόφος

Αγρότης

Ο Γιώργος Καριοφύλης ο οποίος σπούδασε διεθνείς σχέσεις, επέστρεψε στον τόπο του στη Λέσβο ώστε να γίνει αγρότης και κτηνοτρόφος.

Ο ίδιος εξηγεί πώς πήρε αυτή την απόφαση και πώς είναι η ζωή στη φύση.