Ελλάδα

Γιατί είναι περιορισμένη η χρήση των βιο-φυτοφαρμάκων...

bio-fitofarmaka-630x420.jpg

Συνεχή ανάπτυξη παρουσιάζει η παγκόσμια αγορά των βιολογικών φυτοφαρμάκων. Σύμφωνα με την έκθεση Global Biopesticide Regulation 2018, η αξία της βιομηχανίας παρουσιάζει αλματώδη ανάπτυξη, με ετήσιο συντελεστή (CAGR) 16%-17%. Στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις βιολογικών φυτοφαρμάκων αναμένεται να αυξηθούν από περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017 σε 11 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025. Ευρώπη και Βόρεια Αμερική καταλαμβάνουν τα δύο τρίτα της συνολικής αγοραίας αξίας ενώ ταχύτατα αναπτύσσεται και η αγορά της Λατινικής Αμερικής. Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο Βασίλης Ντουρτόγλου, μέλος του ΔΣ της ΒΙΟΡΥΛ: «Στην Ελλάδα, είναι περιορισμένος ο αριθμός των εταιρειών που παρασκευάζουν βιολογικά φυτοπροστατευτικά. Η εν λόγω αγορά καταλαμβάνει περίπου το 4% του συνολικού τζίρου των Φ/Π προϊόντων της ελληνικής αγοράς. Πρόκειται όντως για μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά, ωστόσο παραμένει ακόμα περιορισμένη εντός Ελλάδος».
 
Στη χώρα μας, όπως και την υπόλοιπη ΕΕ, τα βιολογικά φυτοφάρμακα υπόκεινται στο ίδιο καθεστώς αδειοδότησης (Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1107/2009) με τα συμβατικά. «Χρειάζεται μεγαλύτερη συνέπεια και καταμερισμός αρμοδιοτήτων από πλευράς πολιτείας και όλων των εμπλεκομένων, ώστε να επωφεληθεί η ελληνική γεωργία από τις βιολογικές καλλιέργειες και να δοθεί ώθηση και στις εξαγωγές ελληνικών βιολογικών προϊόντων. Χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην έρευνα και την αδειοδότηση βιολογικών φυτοπροστατευτικών», σημειώνει ο κ. Ντουρτόγλου.
 
Οι Έλληνες βιοκαλλιεργητές υπολογίζονται σε πάνω από 25.000, σε σύνολο των 260.000 περίπου Ευρωπαίων παραγωγών βιολογικών προϊόντων. Παρόλα αυτά, σε σχέση με τους συναδέλφους τους, οι Έλληνες παραγωγοί αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας, Μαΐστρο Καραμπάση: «Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά είναι ελάχιστα, σε σχέση με αυτά που έχουν στη διάθεσή τους συνάδελφοί μας σε άλλες χώρες της ΕΕ. Ενώ ο Έλληνας παλεύει με 10-20 προϊόντα στη διάθεσή του, σε άλλες χώρες υπάρχουν 50, 60 ή και 100 προϊόντα για τις ίδιες καλλιέργειες. Αφενός οι λύσεις μας είναι περιορισμένες ως προς την επιλογή προϊόντων, που ούτως η άλλως είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε σχέση με τα χημικά φυτοφάρμακα, αφετέρου δεν υπάρχουν πολλά ανταγωνιστικά προϊόντα, επομένως ούτε και οι προϋποθέσεις ώστε να μειωθούν οι τιμές στα ήδη διαθέσιμα», τονίζει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος χρήσης βιολογικών φυτοπροστατευτικών σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει ακόμα και το δεκαπλάσιο σε σχέση με ένα συμβατικό προϊόν. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα που μπορώ να σας αναφέρω είναι στην καλλιέργεια της ντομάτας. Για να κάνεις έναν ψεκασμό με γνωστό προϊόν, που περιέχει την επί χρόνια δοκιμασμένη κατά της Tuta δραστική ουσία spinosad, πρέπει να διαλύσεις 250 ml σε έναν τόνο νερό. Αυτό σου κοστίζει 200 ευρώ, τη στιγμή που για τα ίδια λίτρα νερό σε μια συμβατική καλλιέργεια, το κόστος κυμαίνεται από 20-30 ευρώ». Ο ίδιος τονίζει ότι οι ελληνικές εταιρείες δεν δείχνουν ενδιαφέρον να διαθέσουν περισσότερα προϊόντα στην αγορά. «Έχουμε απευθυνθεί τόσο στις προηγούμενες, όσο και στη νυν διοίκηση του ΥΠΑΑΤ, αλλά δεν έχουν δοθεί λύσεις στα προβλήματα», σχολιάζει ο κ. Καραμπάσης

Ελλάδα

Εγγραφές στα ΙΕΚ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

ελγο δημητρα

Ξεκινούν οι εγγραφές στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΔΙΕΚ)  του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, από τις 22 Οκτωβρίου έως και την 1 Νοεμβρίου 2021.

Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προσφέρει σπουδές για μια σύγχρονη Αγροτική Επαγγελματική Εκπαίδευση σε νέους κάτοχους απολυτηρίου Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου και ισότιμων τίτλων, από ολόκληρη την χώρα, που θέλουν να δραστηριοποιηθούν ή/και να απασχοληθούν σε εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Το έτος κατάρτισης 2021-2022 θα λειτουργήσουν με πρωινό ωράριο, έξι (6) Δημόσια ΙΕΚ στις Περιφερειακές Ενότητες:  Ιωαννίνων, Ηρακλείου, Κορίνθου, Λάρισας, Αττικής και Τρικάλων, με τις παρακάτω επτά (7) ειδικότητες:

ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

 

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΑΣ - ΤΥΡΟΚΟΜΟΣ

Εθν. Αντιστάσεως 3, 45221, Κατσικά Ιωαννίνων

galateei@otenet.gr  

26510 92219

 

ΜΕΣΣΑΡΑΣ

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

 

 

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΚΑΙ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΥΠΟ ΚΑΛΥΨΗ

Μεσσαρά Κρήτης, 70012, Αμπελούζος Ηρακλείου

epaskritis@gmail.com   

28920 31259, 31500

ΝΕΜΕΑΣ

ΚΟΡΙΝΘΟΥ

 

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ & ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ

Μαθητικής Εστίας 37, 20500, Νεμέα Κορινθίας

epasnemeas@hotmail.gr  

27460 23032

ΛΑΡΙΣΑΣ

 

1. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ

4ο χλμ Ε.Ο. Λάρισας - Τρικάλων, 41500, Λάρισα

geosxoli@otenet.gr

2410 621353, 611092

2. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ

 

ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

 

 

 

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΕ ΕΡΓΑ ΤΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Λεωφ. Κηφισίας 182, 15124, Μαρούσι Αττικής

epasmar@otenet.gr   

210 8012701

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

ΤΡΙΚΑΛΩΝ

 

 ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ

 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΕ ΞΥΛΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Ιωαννίνων 95, Καλαμπάκα,

42200, Τρικάλων

ogee43@otenet.gr  

24320 22781, 22459

 

Η φοίτηση είναι δωρεάν και διαρκεί  πέντε (5) εξάμηνα και συγκεκριμένα:

  • 4 εξάμηνα θεωρητικής και Εργαστηριακής Κατάρτισης
  • 1 εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης

Με δαπάνες του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ παρέχεται δωρεάν στέγαση και σίτιση, σε ορισμένο αριθμό σπουδαστών ανά ΔΙΕΚ.

Στους αποφοίτους των ΔΙΕΚ ύστερα από την επιτυχημένη ολοκλήρωση της κατάρτισής τους, χορηγείται Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΒΕΚ), που δίνει στον κάτοχό της το δικαίωμα να συμμετάσχει σε εξετάσεις πιστοποίησης από τον ΕΟΠΠΕΠ, για την απόκτηση του τίτλου επιπέδου πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: www.elgo.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Ιδρύονται έξι νέα ΔΙΕΚ με επτά νέες ειδικότητες

Ανάκληση πιστοποίησης ΠΟΠ σε εταιρεία ελαιολάδου - Έλεγχοι και στην Κρήτη

Φτιάχνουν ασπίδα προστασίας για την ελαιοκομία στην Κρήτη

ESPA BANNER