Ελλάδα

Εξεταστική για Υγεία: Μυστικές συναντήσεις με μάρτυρες παραδέχτηκε ο Μπαλωμενάκης

εξεταστικη, βουλή

Σαφείς ενδείξεις μεθοδεύσεων για δημιουργία προκατασκευασμένων καταθέσεων ώστε να εξυπηρετούνται οι σκοπιμότητες της κυβερνητικής πλειοψηφίας προκύπτουν στην εξεταστική επιτροπή που ερευνά σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, τινάζοντας στον αέρα το όποιο κύρος των εργασιών.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης παραδέχθηκε ότι πραγματοποιεί μυστικές συναντήσεις με σειρά μαρτύρων πριν αυτοί καταθέσουν επίσημα ενώπιον των μελών της εξεταστικής επιτροπής.

Ο ίδιος προκειμένου να αποκρούσει την σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης έσπευσε αρχικά να υποστηρίξει πως «ως πρόεδρος οφείλω να παίρνω πληροφορίες από παντού» για να υποστηρίξει στην συνέχεια πως οι μυστικές συναντήσεις αφορούν «διαδικαστικά θέματα».
 
Η αποκάλυψη πραγματοποιήθηκε κατά την σημερινή συνεδρίαση όπου εξετάζεται ο πρώην πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν Κώστας Κρέτσης. 

Ο μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα κατακεραύνωσε τους πρώην υπουργούς Υγείας που όπως είπε δεν προσπάθησαν αρκετά για την σωτηρία του ιδρύματος.  Ωστόσο, όταν ξεκίνησε οι ερωτήσεις του κ. Γιώργου Γεωργαντά, ειπώθηκαν τα εξής:

Γ. Γεωργαντάς: διαπιστώνουμε από τις απαντήσεις και τις ανακοινώσεις σας ότι δεν αναφέρεστε στον κ. Ανδρέα Μαρτίνη. Θεωρείτε αμελητέο το ρόλο του;

Κ. Κρέτσης: στις 5.1.2012 ζητήσαμε την αντικατάσταση της διοίκησης Μαρτίνη

Γ. Γεωργαντάς: έχετε έρθει ξανά στην Βουλή; Ηρθατε χθες στην Βουλή κ. μάρτυρα;

Κ. Κρέτσης: δεν θυμάμαι

Γ. Γεωργαντάς: δεν θυμάστε;

Κ. Κρέτσης: ναι ήρθα

Γ. Γεωργαντάς: ήρθατε λοιπον. Για να έρθει κάποιος στην Βουλή πρέπει να προσκληθεί. Ποια Κοινοβουλευτική Ομάδα σας κάλεσε ή ποιο πολιτικό πρόσωπο; Απαντήστε μας για να φύγει η υπόνοια της προσυνεννόησης

Κ. Κρέτσης: προσπαθείτε να αποπροσανατολίσετε την διαδικασία

Γ. Γεωργαντάς: σας παρακαλώ

Αντώνης Μπαλωμενάκης: εγώ συνάντησα τον μάρτυρα

Γ. Γεωργαντάς: είναι δυνατόν ο μάρτυρας να ήρθε μια ημέρα νωρίτερα και να συναντήθηκε μυστικά με τον πρόεδρο της επιτροπής; Γιατί διακόπτετε το ερώτημά μου προς τον μάρτυρα

Αντ. Μπαλωμενάκης: είναι διαδικαστικό αυτό

Γ. Γεωργαντάς: είναι διαδικαστικό αυτό; Ντροπή

Κ. Κρέτσος: χαίρομαι που κοιτάτε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει από την Βουλή. Είναι καλό αυτό.

Γ. Γεωργαντας: σας παρακαλώ μην προκαλείτε. Είναι δικό μου θέμα τι βλέπω

Κ. Κρέτσης: είστε εκπρόσωπος του ελληνικού λαού και αξιολογήστε από τον καθένα για να ξέρουμε τι λέμε

Γ. Γεωργαντάς: και εσείς ορκιστήκατε και ήδη έχετε πει ψέματα

Κ. Κρέτσης: είδα τον κ. Μπαλωμενάκη

Αντ. Μπαλωμενάκης: συναντηθήκαμε στον διάδρομο για 10 λεπτά ! Δεν κρύψαμε τίποτα. Εχω συναντήσει και τον κ. Κυρατζή (σ.σ. νυν πρόεδρος εργαζομένων Ερ. Ντυνάν). Εχω δικαίωμα να πάρω πληροφορίες από παντού.

Γ. Γεωργαντά: ποιος σας έδωσε άδεια να μπείτε κ. μάρτυρα;

Κ. Κρέτσης: ο πρόεδρος, ο κ. Μπαλωμενάκης

Γ. Γεωργαντάς: τι συζητήσατε;

Κ. Κρέτσος: τα διαδικαστικά

Γ. Γεωργαντάς: τι δηλαδή, πως θα είστε ντυμένος;

Κ. Κρέτσης: αυτό μου το λέει η γυναίκα μου

Αντ. Μπαλωμενάκης: του το είπα και αυτό. Του είπα να φορά σακάκι

Γ. Γεωργαντάς: ήρθατε μια ημέρα νωρίτερα και συνεννοείστε με τον πρόεδρο. Δεν πρέπει να 
γνωρίζουν τα μέλη της επιτροπής τι ειπώθηκε;

Αντ. Μπαλωμενάκης: δημιουργείτε θέμα εκεί που δεν υπάρχει

Κ. Κρέτσης : δημιουργείτε θέμα εκεί που δεν υπάρχει

Γ. Γεωργαντάς: ποια είναι τα διαδικαστικά που συζητήσατε;

Κ. Κρέτσης: ήρθα για διαδικαστικά θέματα. Θέλετε να δημιουργήσετε εντυπώσεις και δεν θα πω τίποτα άλλο.
 
Γ. Γεωργαντας:  όποιες επαφές και συναντήσεις κάνει πέραν των εντολών της πλειοψηφίας να ανακοινώνονται.

Αντ. Μπαλωμενάκης: κανένα πρόβλημα. Εχω συναντήσει όπως σας είπα τον κ. Κυρατζή, τον κ. Γεωργακόπουλο του ΕΟΠΥΥ και την κα Ματσούκα

Γ. Γεωργαντάς: το να βλέπει ο πρόεδρος τον μάρτυρα παραμονή των συνεδριάσεων δεν έχει ξαναγίνει
 
Νωρίτερα, ο κ. Κρέτσης υποστήριξε ότι «μας είχε πάρει ο Κ. Μπούρας (διευθυντής γρ. πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά) τον Ιανουάριο του 2014 όταν πήρε το δάνειο η Πειραιώς εμένα και τον σημερινό πρόεδρο κ. Κυρατζή και πήγαμε την τρ. Πειραιώς. Εκεί μας είπαν ότι η Τράπεζα Πειραιώς πήρε το δάνειο αλλά δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το Ντυνάν αν δεν υπάρξουν οι παραιτήσεις του ΔΣ».

Αναφερόμενος στον πλειστηριασμό ο Κ. Κρέτσης τόνισε ότι «για μας δεν είναι πλειστηριασμός. Είναι συναλλαγή. Φαινόταν βήμα βήμα ότι ήταν συμφωνημένο».

Ελλάδα

Θεμιστοκλέους: Τον Ιούνιο ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των 18 ετών και άνω

Θεμιστοκλέους

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί σε όλη την Ελλάδα. Την ίδια ώρα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους αναφερόμενος στην εξέλιξη του προγράμματος «Ελευθερία», μιλώντας στο Mega τόνισε πως όσοι συμμετέχουν, σε αυτό - ο καθένας από την πλευρά του - αξίζουν συγχαρητήρια και το «ευχαριστώ» είναι λίγο προς αυτούς.

«Είναι το μοναδικό μας όπλο να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και σώζουν ζωές», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και συμπλήρωσε ότι «βλέπουμε ένα μεγάλο κύμα να εμβολιάζεται παρά τις όποιες δυσκολίες μπορεί να υπάρχουν».

Εντός Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των 18 και άνω
 
Απαντώντας σε ερώτημα για το πότε θα ξεκινήσει  ο εμβολιασμός των 18 και άνω επεσήμανε πως εντός Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η σχετική ηλικιακή πλατφόρμα. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους ο εμβολιασμός τους θα γίνει μέσα στο δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου, ενώ αναφορικά με το ενδεχόμενο οι πολίτες που έχουν ήδη εμβολιαστεί δύο φορές να εμβολιαστούν και τρίτη απάντησε πως αναμένονται οι εισηγήσεις των ειδικών και των επιστημόνων. 

Για το θέμα των ραντεβού για εμβολιασμό με όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 30 – 44 ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι αυτό εξαρτάται από δύο παραμέτρους. «Μια είναι οι παραδόσεις των νέων εμβολίων και η άλλη είναι η συμμετοχή του κόσμου στο πρόγραμμα εμβολιασμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πλήρη εικόνα θα έχουμε τις επόμενες ημέρες, όμως σύμφωνα με τους υπολογισμούς στο τέλος Μαΐου θα ανοίξει η κατηγορία 40 – 44 ετών», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, υπογραμμίζοντας ότι πλέον τα διαθέσιμα ραντεβού είναι για τον Ιούνιο.

Σχολιάζοντας το ζήτημα των ραντεβού που κάποιοι πολίτες δεν έβρισκαν διαθέσιμο άμεσα, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόνισε ότι υπήρχαν διαθέσιμα, αν κάποιος άλλαζε ταχυδρομικό κώδικα και εμβολιαστικό κέντρο. «Ακόμα και αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού και για τα τέσσερα εμβόλια μέσα στο μήνα Μάιο», συμπλήρωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χαρδαλιάς - Lockdown: Πότε ανοίγουν μουσεία, θερινά σινεμά, θέατρα (Βίντεο)

Κρήτη - κορωνοϊός: 89 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Ηράκλειο - εστίαση: Σερβίρουν καφέ και φαγητό ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους