Ελλάδα

Εστίαση: Αυτά είναι τα σήματα που θα έχουν τα καταστήματα

εστίαση σήμα

Προβληματισμένοι οι επαγγελματίες της εστίασης και ειδικά όσοι διαθέτουν αποκλειστικά κλειστούς χώρους, ζητούν τη στήριξη της Πολιτείας προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο δύσκολο εγχείρημα της επανεκκίνησης από 16 Ιουλίου, υπό περιορισμούς και μόνο για εμβολιασμένους επισκέπτες.

Οι επιχειρηματίες αναγνωρίζουν τα περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια, όπως και τους κινδύνους της μετάλλαξης Δέλτα.

Θεωρούν δε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να καταστήσει όλους τους κλειστούς χώρους εστίασης covid-free ουσιαστικά τους απάλλαξε από το δίλημμα να υιοθετήσουν τον χαρακτήρα αμιγούς ή μικτής επιχείρησης. Στα θετικά της απόφασης είναι και η διεύρυνση της χωρητικότητας, στο 85%.

Ωστόσο, στο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς σε κλειστούς χώρους και ειδικά για μικρές επιχειρήσεις και κυρίως μπαρ, που απαγορεύεται να σερβίρουν όρθιους και θα πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες ψυχαγωγίας χωρίς να επιτρέπουν τον χορό, η επανεκκίνηση δεν εμπνέει αισιοδοξία χωρίς τη στήριξη της πολιτείας. 

Τα τρία σήματα

Με τρία διαφορετικά σήματα πρόκειται να «χαρτογραφηθούν» οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, έτσι ώστε να είναι εύκολη η επιλογή τους από τους πελάτες.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 16 Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, θα υπάρξουν τρεις διαφορετικές σημάνσεις οι οποίες είναι οι εξής: «Χώρος Covid Free», «Μεικτός Χώρος» και «Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό».

Χώρος covid free

Το σήμα αυτό υποδεικνύει ότι οι εισερχόμενοι στον χώρο πρέπει να έχουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης.

χώρος covid free σήμα
χώρος covid free σήμα

Μεικτός χώρος

Το σήμα υποδεικνύει ότι οι εισερχόμενοι στον χώρο πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό τεστ covid (72 ωρών για pcr τεστ - 48 ωρών για rapid).

μεικτός χώρος σήμα
μεικτός χώρος σήμα

Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό

Το σήμα υποδεικνύει ότι οι υπάλληλοι της επιχείρησης έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

 

πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό σήμερα
πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό σήμερα

Τα νέα μέτρα για τους χώρους ψυχαγωγίας και τα κέντρα διασκέδασης

- Έως 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών.

- Από 16 Ιουλίου και έως 31 Αυγούστου κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα) μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς στο 85% της χωρητικότητάς τους.

- Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη του 85% της ωφέλιμης επιφάνειας, με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης. Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση.

- Ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που αφορούν υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέγουν να καθίστανται οικειοθελώς αμιγείς χώροι εκμετάλλευσης.

- Για τα πανηγύρια καταργείται ο όρος συμπλήρωσης κατά τόπον εμβολιαστικής κάλυψης. Στο εξής επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν τα προστατευτικά μέτρα κατά του ιού, ιδίως σε σχέση με την λειτουργία υπαίθριων αγορών και την καθήμενη μόνο διασκέδαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Covid Free GR: Αυτή είναι η εφαρμογή για την επαλήθευση των πιστοποιητικών εμβολιασμού

 Ηράκλειο: Ρεκόρ εμβολιασμών - Πόσοι έχουν λάβει και τη 2η δόση

Κορωνοϊός - ΠΟΕΔΗΝ: Με πειθώ θα εμβολιαστούν όλοι οι υγειονομικοί

Ελλάδα

Κάθε μέρα και καλύτερα ο 6χρονος Φώτης - Πλέον μιλά κανονικά

κακοποίηση-αγοράκι

Βελτιώνεται καθημερινά η κατάσταση της υγείας του εξάχρονου Φώτη, χαροποιώντας τα μέλη της οικογένειάς του που αγωνιά από την περασμένη εβδομάδα όταν το αγοράκι τραυματίστηκε στην διάρκεια των αγώνων καρτ στο pick της Πάτρας.

Ο 6χρονος -ο οποίος αποσωληνώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη κι ενώ βρισκόταν σε καταστολή για τέσσερις ημέρες- πλέον μιλά κανονικά και κάθε μέρα που περνά ανακτά όλο και περισσότερες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τους γιατρούς που τον παρακολουθούν, είναι θέμα ημερών να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, ενώ θα συνεχίσει την αποθεραπεία για να επανέλθει πλήρως στην φυσιολογική ζωή του.

Για σήμερα Τρίτη έχει προγραμματιστεί επίσκεψη ψυχολόγου στο δωμάτιο του εξάχρονου στη ΜΕΘ έτσι ώστε να βοηθήσει το παιδί στη μετατραυματική του συμπεριφορά.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο - σεισμός: Μέτρα στήριξης θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ηράκλειο - σεισμός: Πέρασαν τη νύχτα σε σκηνές, με κρύο και μετασεισμούς (φωτο)

Ηράκλειο - Σεισμός: Μόνο τα ΕΛΤΑ Αρκαλοχωρίου δεν θα λειτουργήσουν

ESPA BANNER