Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Έκθεση ΟΟΣΑ: Τελευταία η Ελλάδα στις δαπάνες για την εκπαίδευση

ΣΧΟΛΕΙΑ
 clock 19:48 | 10/09/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Η έκθεση του ΟΟΣΑ , δείχνει ότι οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται σημαντικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και το χάσμα διευρύνεται στις περισσότερες χώρες. Στην Ελλάδα, το 58% των νεοεισερχόμενων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι γυναίκες, έναντι μέσου όρου του ΟΟΣΑ στο 56%.

Τα κορίτσια και οι γυναίκες εμφανίζουν καλύτερα εκπαιδευτικά αποτελέσματα από τα αγόρια και τους άνδρες. Σε όλες τις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, οι γυναίκες ηλικίας 25-34 ετών έχουν εξίσου ή περισσότερες πιθανότητες από τους άντρες συνομηλίκους τους να αποκτήσουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (54% έναντι 41% κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ). Με ποσοστό τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 53% για τις γυναίκες και 36% για τους άνδρες, το χάσμα είναι πολύ μεγαλύτερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ στην Ελλάδα.

Αν και τα κορίτσια και οι γυναίκες ξεπερνούν σαφώς τα αγόρια και τους άνδρες στην εκπαίδευση, η εικόνα αντιστρέφεται όταν εισέρχονται στην αγορά εργασίας. Οι γυναίκες ηλικίας 25-34 ετών έχουν λιγότερες πιθανότητες να απασχοληθούν από τους άνδρες, με το χάσμα να είναι συνήθως μεγαλύτερο για εκείνες με μορφωτικό επίπεδο κατώτερο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μικρότερο για εκείνες με τίτλο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στην Ελλάδα, μόνο το 30% των νέων γυναικών με μορφωτικό επίπεδο κατώτερο της ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απασχολείται, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους νέους άνδρες είναι 72% (οι αντίστοιχοι μέσοι όροι του ΟΟΣΑ είναι 47% και 72%). Αντίθετα, το 77% των νέων γυναικών με πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εργάζεται, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους νέους άνδρες είναι 76% (οι αντίστοιχοι μέσοι όροι του ΟΟΣΑ είναι 84% και 90%). 

Ωστόσο, το πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν συμβάλλει στη μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών. Στο σύνολο του ΟΟΣΑ, οι νέες γυναίκες με πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κερδίζουν κατά μέσο όρο το 83% του μισθού των ανδρών συνομηλίκων τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 81% στην Ελλάδα. Μεταξύ εκείνων με ανώτερη δευτεροβάθμια ή μεταδευτεροβάθμια μη τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι νέες γυναίκες κερδίζουν κατά μέσο όρο το 84% του μισθού των ανδρών συνομηλίκων τους στον ΟΟΣΑ και το 87% στην Ελλάδα.

Δραματική μείωση μισθών για τους δασκάλους

Σύμφωνα με τα ευρήματα του ΟΟΣΑ, 18 από τις 21 χώρες με διαθέσιμα στοιχεία για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν ελλείψεις σε πλήρως καταρτισμένους εκπαιδευτικούς στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους 2022/2023. Η Ελλάδα ήταν μία από τις λίγες εξαιρέσεις (μαζί με την Κορέα και την Τουρκία) που δεν ανέφεραν ελλείψεις εκπαιδευτικών.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Ελλάδα ήταν μία από τις 11 μόνο χώρες του ΟΟΣΑ όπου μειώθηκαν οι πραγματικοί μισθοί (δηλαδή προσαρμοσμένοι στον πληθωρισμό) των εκπαιδευτικών κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την περίοδο 2015-2023, με τη χώρα μας να καταγράφει μάλιστα τη μεγαλύτερη μείωση, ήτοι 9%, όταν κατά μέσο όρο στον ΟΟΣΑ (σε σύγκριση με τις χώρες με διαθέσιμα στοιχεία), καταγράφηκε αύξηση 4%. Σε ονομαστικούς όρους (δηλαδή, σε τρέχουσες τιμές, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο πληθωρισμός), οι μισθοί στην Ελλάδα παρέμειναν σταθεροί μεταξύ 2015 και 2023.

Επίπεδο μόρφωσης και αγορά εργασίας 

Καλύτερα είναι τα στοιχεία για το ποσοστό των νέων ενηλίκων χωρίς τίτλο ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η μείωση του οποίου αποτελεί προτεραιότητα σε πολλές χώρες. Συγκεκριμένα, το συγκεκριμένο ποσοστό μειώθηκε μεταξύ του 2016 και του 2023 σε 28 από τις 35 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Ειδικότερα, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 25-34 ετών χωρίς μορφωτικό επίπεδο ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ του 2016 και του 2023 και διαμορφώθηκε σε μόλις 8%, κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ το 2023. 

Η δυσκολία στην αγορά εργασίας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι χωρίς τίτλο ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντανακλάται στα ποσοστά απασχόλησης των ατόμων ηλικίας 25-34 ετών. Στην Ελλάδα απασχολείται το 54% των ατόμων ηλικίας 25-34 ετών χωρίς τίτλους ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έναντι 66% όσων έχουν τίτλο σπουδών ανώτερης δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι αντίστοιχοι μέσοι όροι του ΟΟΣΑ είναι 61% και 79%, αντίστοιχα. 

Οι ισχυρές αγορές εργασίας και η αυξανόμενη συμμετοχή στην εκπαίδευση οδήγησαν σε μείωση του ποσοστού των νέων 18-24 ετών που βρίσκονται εκτός δομών απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (NEET - neither in employment nor in education or training) στις περισσότερες χώρες μέλη του ΟΟΣΑ. Στον ΟΟΣΑ, το μέσο ποσοστό NEET μειώθηκε από 15,8% σε 13,8% μεταξύ 2016 και 2023, ενώ στην Ελλάδα, το μερίδιο των NEET μειώθηκε από 23,5% σε 19,4% (σ.σ. το υψηλότερο ποσοστό NEET εμφανίζει η Τουρκία (31,1% ενώ το χαμηλότερο η Ισλανδία με 4,7%, μολονότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για όλες τις χώρες).

Χάσμα παιδικής μέριμνας

Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στο λεγόμενο χάσμα παιδικής μέριμνας, ήτοι στην περίοδο μεταξύ της λήξης της γονικής άδειας μετ' αποδοχών και της έναρξης της δωρεάν προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας ή υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Σε οκτώ χώρες του ΟΟΣΑ, δεν υπάρχει κενό όσον αφορά τη φροντίδα των παιδιών, καθώς η δωρεάν προσχολική εκπαίδευση ή η υποχρεωτική εκπαίδευση ξεκινά αμέσως μετά τη λήξη της γονικής άδειας μετ' αποδοχών. Αντίθετα, η Ελλάδα έχει ένα κενό 3 ετών μεταξύ της λήξης της γονικής άδειας μετ' αποδοχών και της έναρξης της δωρεάν υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρήτη: Στο νοσοκομείο νεαρός μετά από άγριο ξυλοδαρμό

Κρήτη: Ανασύρθηκε νεκρός από τη θάλασσα

Κρήτη: Οι περισσότερες αυτοκτονίες συνδέονται με ψυχική νόσο που δεν αντιμετωπίστηκε

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis