Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Δύο χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Image
fussas189142.jpg
 clock 12:18 | 18/09/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Δύο χρόνια πέρασαν απο την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά στο Κερατσίνι.

Η δολοφονία αποτέλεσε σταθμό στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής από τις Αρχές. Δύο χρόνια μετά, η ομολογία Μιχαλολιάκου για την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ολοκλήρωση της δίκης των μελών της οργάνωσης στους οποίους έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο.

Η δολοφονία εξ αρχής αποδόθηκε σε πολιτικά κίνητρα. Από την εισαγγελική έρευνα δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία για την δράση της οργάνωσης της χρυσής Αυγής και τη συσχέτιση της με ναζιστικά ιδεώδη από τον καιρό της σύστασης της που χρονολογείται στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

fysas.jpg

fysas.jpg, by chara

Η δολοφονία
Το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου του 2013, ο Παύλος Φύσσας, συνοδευόμενος από τη σύντροφό και φίλους του, παρακολούθησε την αγαπημένη του ομάδα, τον Ολυμπιακό, σε αγώνα του Champions League, στην καφετέρια Κοράλι στο Κερατσίνι.

Στο ίδιο μέρος βρίσκονται χρυσαυγίτες που στοχοποιούν τον Φύσσα. Μετά το τέλος του αγώνα στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί με ρόπαλα περίπου 50 άτομα, ενημερωμένα από τους χρυσαυγίτες της καφετέριας. Μαζί και ο Ρουπακιάς, ο οποίος έχει σπεύσει με αυτοκίνητο μαζί με άλλον ένα.

Η ΕΛ.ΑΣ στις 23:57:42 δέχεται κλήση με την πληροφορία ότι στη συμβολή των οδών Ιφιγένειας και Παναγή Τσαλδάρη έχουν συγκεντρωθεί με επικίνδυνες διαθέσεις ροπαλοφόροι χρυσαυγίτες.

Στις 23:59:19 ανατέθηκε σε ομάδα οκτώ αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ να μεταβούν στο σημείο. 
 

fyssas.jpg

fyssas.jpg, by chara

Οι αστυνόμοι έσπευσαν στην καφετέρια Κοράλι, όπου στον εξωτερικό χώρο βρισκόταν πλήθος 30 ατόμων, κάποιοι εκ των οποίων άρχισαν να τρέχουν προς την Π. Τσαλδάρη. 

Εκεί βρίσκεται στο έδαφος αιμόφυρτος ο Π. Φύσσας, έχοντας δεχθεί τη μαχαιριά του Ρουπακία. Ο 34χρονος ψυχορραγεί, αλλά επιδεικνύει στους αστυνομικούς τον δολοφόνο του. 

Νεαρή αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ συλλαμβάνει τον Ρουπακιά και εντοπίζει το φονικό όπλο.

Ο Παύλος Φύσσας μεταφέρεται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Ο Ρουπακιάς μετά τη δολοφονία, πρόλαβε να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον Γιώργο Πατέλλη, πυρηνάρχη της Τ.Ο Νικαίας, ο οποίος κατόπιν επικοινώνησε με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγό. 

Από την προανάκριση, διαπιστώνεται πως ο δράστης δεν βρισκόταν αρχικά στην καφετέρια. Ο Ρουπακιάς μετά την δολοφονία του Φύσσα επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Γιώργο Πατέλλη, αρχηγό της Τ.Ο Νικαίας ο οποίος στην συνέχεια επικοινώνησε με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγό.

Οι ανακρίσεις μπλέκουν και άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής. Αυτή είναι η αφορμή για περαιτέρω έρευνες για ποινικά αδικήματα. Η αστυνομία κάνει λόγο για ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης στην οποία εμπλέκονται μέλη, ηγετικά στελέχη αλλά και  βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Μητέρα του Παύλου: Πίστευα ότι ο φασισμός είχε τελειώσει με τον πατέρα μου

"Για μας είναι σαν εκείνη την ημέρα. Μόνο που ο πόνος είναι πιο βαθύς, πιο έντονος" λέει η μητέρα του Φύσσα στο Έθνος της Κυριακής. .
 

large-crowds-attend-unveiling-of-fyssas-memorial.w_hr.jpg

large-crowds-attend-unveiling-of-fyssas-memorial.w_hr.jpg, by chara

"Ποτέ στη ζωή μου δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι θα έχανα έτσι τον Παύλο. Πίστευα ότι αυτό έχει τελειώσει. Πίστευα ότι ο φασισμός είχε τελειώσει με τον πατέρα μου. Ποιος θα του έλεγε ότι το 2013 θα έχανε το εγγόνι του από τους φασίστες που πολέμησε εκείνος σαν φαντάρος" .

Η επόμενη μέρα

Την επομένη της δολοφονίας διοργανώθηκαν μαζικές διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, ενώ επεισόδια έλαβαν χώρα στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τα Χανιά τη Πάτρα, την Ξάνθη και την Καλαμάτα, όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να πλησιάσουν σε γραφεία της Χρυσής Αυγής. Το μεγαλύτερο συλλαλητήριο οργανώθηκε στο Κερατσίνι και τη Νίκαια. Σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα στα ΜΑΤ και συγκεντρωμένους ενώ σημειώθηκαν 130 προσαγωγές και 34 συλλήψεις.
 

8819de4f8fd2dcfcb1c4709e8e3677c3.jpg

8819de4f8fd2dcfcb1c4709e8e3677c3.jpg, by chara

Διαδηλώσεις εκτός της Ελλάδας έλαβαν χώρα και στο Παρίσι, την Βαρκελώνη, την Βαλένθια και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Κανένας δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου του Πειραιά δεν ανέλαβε τον Ρουπακιά. Το δημοτικό συμβούλιο Κερατσινίου, υιοθετώντας αίτημα πολιτών και συλλογικοτήτων, αποφάσισε να μετονομαστεί η Παναγή Τσαλδάρη σε οδό Παύλου Φύσσα.
 

21_18092013_40_kt_259314098588041442539963.jpg

21_18092013_40_kt_259314098588041442539963.jpg, by chara

Ο Παύλος Φύσσας κηδεύτηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2013 στο νεκροταφείο Σχιστού.

Δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, θα πραγματοποιηθούν αντιφασιστικές εκδηλώσεις στη μνήμη του, στο Κερατσίνι.

«Είναι υποχρέωσή μας να μην επιτρέψουμε στη φασιστική ιδεολογία να δηλητηριάζει τις ψυχές των νέων ανθρώπων, να μην επιτρέψουμε να υπάρξει άλλο θύμα ρατσισμού ανεξάρτητα από φύλο, θρησκεία, χρώμα ή πολιτική τοποθέτηση» τονίζει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Κερατσινίου Χρήστος Βρεττάκος. «Η δολοφονία αυτή δεν ήταν η αρχή αλλά ούτε και το τέλος της δράσης της Χρυσής Αυγής. Παρά την προσπάθεια να εξαπατήσουν την κοινωνία δείχνοντας ένα άλλο πρόσωπο, η δράση τους συνεχίζεται σπέρνοντας το μίσος απέναντι σε μετανάστες και αντιφασίστες πολίτες» προσθέτει. 

Στη σημερινή συγκέντρωση συμμετέχουν ναυτεργατικά σωματεία, τα σωματεία Μετάλλου Αττικής, Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών Καθαριστριών Πειραιά, Λογιστών Πειραιά, Ιδιωτικής Υγείας, Επαγγελματιών Οδηγών, Παράρτημα Οικοδόμων, Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Πειραιά.
 

Σιγά μην κλάψω- Παύλος Φύσσας, by chara

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis