Ελλάδα

Δάνειο 1,2 εκατ. ευρώ με εγγύηση Συνασπισμού έλαβε η Αυγή το 2009

ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Παρότι ερωτήθηκε επιμόνως από τους βουλευτές, ο εκπρόσωπος της εφημερίδας «Αυγή» δεν αποκάλυψε ποιο είναι το φυσικό πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από την υπεράκτεια εταιρεία (off-shore) με έδρα την Κύπρο, η οποία κατέχει το 2,5% των μετοχών της εφημερίδας. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Αυγή Α.Ε.» Δ. Στούμπος, ο οποίος κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής στο πλαίσιο της διερεύνησης των δανείων κομμάτων και ΜΜΕ, δέχθηκε ασφυκτικές ερωτήσεις τόσο από την ΝΔ (Κ. Τζαβάρας, Ν. Μηταράκης), όσο και από το ΠαΣοΚ (Αν. Λοβέρδος) και την Χ.Α. (Ηλ. Κασιδιάρης), προκειμένου να πει ποιος ή ποιοι βρίσκονται πίσω από την off-shore της «Αυγής», αλλά αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία επικαλούμενος το νομικό επιχείρημα ότι η ονομαστικοποίηση των μετοχών αφορά μόνο τα εκδοτικά σχήματα που λαμβάνουν δημόσια έργα. Επίσης, υποστήριξε ότι η επίμαχη κυπριακή εταιρεία αγόρασε μετοχές με δημόσια εγγραφή κατά την ανοικτή διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από την οποία δεν μπορούσε να αποκλειστεί κανείς ενδιαφερόμενος. 

Ενδιαφέρον επίσης προκάλεσε και η αναφορά του στο δάνειο που έλαβε η Αυγή το 2009 ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ με εγγυητική επιστολή του ΣΥΝ, ο οποίος εγγυήθηκε για την αποπληρωμή του δανείου, κάτι που προκάλεσε το εξής σχόλιο από την πλευρά του «γαλάζιου» κ. Τζαβάρα: «Αυτό ονομάζεται δήλωση πατρωνίας». Ο ίδιος είπε ότι «είναι αδύνατον μια ελληνική εταιρεία με τέτοια στοιχεία (κυκλοφορία και αρνητικά ίδια κεφάλαια) που είχε η Αυγή τότε να έπαιρνε δάνειο αν δεν την είχε υποστηρίξει ο ΣΥΝ». 

«Στο τριγωνικό μοντέλο “κόμμα-ΜΜΕ-τράπεζα” το καθοριστικό ήταν η δήλωση πατρωνίας του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ σας», πρόσθεσε ο κ. Τζαβάρας, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Αυγής απάντησε ότι: «Ο ισχυρός μέτοχος της εταιρείας μας εγγυήθηκε ότι σε περίπτωση που υπήρχε πρόβλημα θα παρενέβαινε. Η τράπεζα γνωρίζοντας τη μετοχική σύνθεση ζήτησε την εγγύηση του ισχυρού μετόχου». 

Όταν είπε ότι η εφημερίδα έβαλε ως εγγύηση τις εισπράξεις από την κυκλοφορία της εφημερίδας (1.500 φύλλα το καθημερινό και περίπου 5.000 φύλλα το κυριακάτικο) και ότι ο ΣΥΝ δια της τεθλασμένης έθεσε ως εγγύηση την κρατική επιχορήγηση, προκλήθηκαν νέες αντιδράσεις με τον κ. Τζαβάρα να δηλώνει ότι «προκύπτει μείζον ζήτημα», καθώς, όπως είπε, η κρατική επιχορήγηση έχει συγκεκριμένες κατευθύνσεις, δηλαδή λειτουργικές ή εκλογικές δαπάνες των κομμάτων και δεν μπορεί να διατίθεται για άλλους σκοπούς. 

Ο κ. Στούμπος, πάντως, απάντησε πως η πρακτική αυτή είναι νομίμως αποδεκτή, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει κατά καιρούς σημαντικά ποσά στην Αυγή και ειδικά τα τελευταία χρόνια πάνω από 700.000 ευρώ. Ανέφερε εξάλλου ότι διαφημιστική δαπάνη προς την Αυγή το 2015 έφτασε στο ένα εκατομμύριο ευρώ -490.000 ευρώ μόνο από τις τράπεζες, σε σύγκριση με το 2014, σύμφωνα με τον βουλευτή του Ποταμιού Γ. Μαυρωτά.

Ελλάδα

Διευκρινίσεις του Υπoυργείου Υγείας για τα rapid test σε οδοντιατρεία

οδοντίατρος

Διευκρινίσεις σχετικά με την διενέργεια rapid test και από τους εμβολιασμένους για να προσέλθουν στον οδοντίατρο, έδωσε το υπουργείο Υγείας μετά τα ερωτήματα που τέθηκαν από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και ιδιώτες οδοντιάτρους:

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Οι Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19.

Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την εξέταση
Από το συνδυασμό των ανωτέρω προκύπτει ότι οι ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο.

Κατ΄ εξαίρεση και μόνο υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την εξέταση / πράξη, ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία, προκειμένου να υποβληθούν σε επεμβατική οδοντιατρική εξέταση / πράξη ή σε οδοντιατρική εξέταση / πράξη που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα.

ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΔΟΥΣ

Δεδομένου ότι οι οδοντίατροι υπάγονται στις δομές παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο.

Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την είσοδό τους στη δομή [οδοντιατρείο].\

Σύμφωνα με την ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.57069  τα έκτακτα μέτρα θα ισχύσουν στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00. που έλαβε ΦΕΚ Β΄ 4337/18.09.2021 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός - ΣτΕ: Το self test δεν παραβιάζει προσωπικά δεδομένα

Κορωνοϊός -Τροπολογία: Με πόσα χρήματα θα αμείβονται οι ιδιώτες γιατροί για εμβολιασμό

Κορωνοϊός: Ασφαλή τα εμβόλια για τους καρκινοπαθείς

ESPA BANNER