Ελλάδα

Αβραμόπουλος: Η Ευρώπη είναι ενωμένη

αβραμόπουλος.jpg

«Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή είναι πλέον πραγματικότητα», δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά της άφιξή του στο άτυπο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στην Μπρατισλάβα, όπου εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Αποδεικνύεται στην πράξη ότι αν μεταξύ μας, ως Ευρωπαίοι, εργαζόμαστε από κοινού σε πνεύμα αλληλεγγύης και συνεννόησης, μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα σαν και αυτό. Ακούστηκαν φωνές αυτές τις ημέρες, ότι η Ευρώπη είναι διχασμένη. Όχι, η απόφασή μας αυτή είναι απόδειξη ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη. Και σήμερα, το άτυπο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων θα είναι άλλη μία ευκαιρία να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας. Με την απόφαση που υιοθέτησε χθες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενισχύουμε ακόμα περισσότερο την ασφάλεια των εσωτερικών και εξωτερικών συνόρων μας», προσέθεσε.¨

Ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι «πρέπει να ασχοληθούμε με τις τρίτες χώρες στους τομείς των επανεισδοχών και των επιστροφών, ζητήματα που όπως αντιλαμβάνεστε είναι μεγάλης σημασίας», για να συμπληρώσει: «Είμαι βέβαιος ότι η σλοβακική Προεδρία θα κάνει ακόμα ένα βήμα εμπρός προς τον κοινό μας στόχο, να προστατεύσουμε καλύτερα την Ευρώπη και να εφαρμόσουμε μία συνεκτική πολιτική για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης».

Εκτός από τα επόμενα βήματα για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, που θα παρουσιάσει ο κ. Αβραμόπουλος, στο Συμβούλιο θα συζητηθούν η πρόταση για τη δημιουργία ενός συστήματος πληροφοριών και αδειοδότησης για ταξίδια στην ΕΕ (ETIAS), η συνάντηση κορυφής του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο, για την αντιμετώπιση των μαζικών μετακινήσεων των προσφύγων και των μεταναστών και οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα

Πέθανε ο τραπεζίτης Γιάννης Κωστόπουλος

Γιάννης Κωστόπουλος

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών ο γνωστός τραπεζίτης Γιάννης Κωστόπουλος. Ο Γιάννης Κωστόπουλος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και βρισκόταν στο νοσοκομείο.

Ο Γιάννης Κωστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938.

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως το 1963.  Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας από το 1973 και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Διευθυντής από το 1984 έως το 1996.

Αν και δεν είχε σπουδάσει Οικονομικά – έχει πτυχίο Ναυπηγικής – ο Γιάννης Κωστόπουλος απέδειξε ότι έχει όραμα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το τιμόνι της Πίστεως.

Αναδιάρθρωσε την Τράπεζα εκ βάθρων, εκμεταλλεύτηκε την κρατικοποίηση της Ιονικής και της Εμπορικής από την πρώτη μεταπολιτευτική κυβέρνηση Καραμανλή και την αδράνεια που παρέλυσε σταδιακά τις κρατικές τράπεζες και κατάφερε να αναδείξει την Πίστεως σε σημαντικό παίκτη του τραπεζικού τομέα.

Από το 1996 έως το 2005 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank.

Από τον Φεβρουάριο του 2005 έως τον Μάιο του 2014 διετέλεσε Εκτελεστικός Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, ενώ τον Ιούνιο του 2014 η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων του απένειμε τον τίτλο του Επίτιμου Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Μαζί με τον  Θεόδωρο Καρατζά, διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, oραματίστηκε τη δημιουργία ενός τραπεζικού γίγαντα με τη συνένωση της Alpha με την Εθνική, ένα σχέδιο που δεν προχώρησε ποτέ. Φαίνεται όμως ότι το όραμα του γίνεται τώρα πραγματικότητα αφού η συνένωση Alpha – Eurobank θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας.

Το μεγάλο deal με την Ιονική

Το 1999 η Alpha Τράπεζα Πίστεως -ονομασία που υιοθετήθηκε το 1994- προέβη σε εξαγορά του 51% των μετοχών της Ιονικής Τραπέζης, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που είχε γίνει ποτέ στην Ελλάδα.

Η συγχώνευση των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων ολοκληρώθηκε το αμέσως επόμενο έτος, ενώ η νέα διευρυμένη Τράπεζα που προέκυψε ονομάσθηκε Alpha Bank.

Το πάθος για την ιστιοπλοϊα

Ο Γιάννη Κωστόπουλος λάτρευε την τέχνη και την ιστιοπλοϊα.

Αυτά τα δύο πάθη φαίνεται πως έχει μεταδώσει και στην μοναχοκόρη του, ζωγράφο, την οποία απέκτησε με τη κόρη του ιδρυτή της ιστορικής βιομηχανίας «Πεταλούδα» Ελευθέριου Μουζάκη.

Το 1988 ο Κωστόπουλος δημιούργησε την ιστορική ιστιοπλοϊκή ομάδα της ΩΚΥΑΛΟΥ, που κατέκτησε για τρία συνεχή χρόνια (1988, 1989 και 1990) το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοικτής θαλάσσης στην κατηγορία 3/4ΤΟΝ και ΟΝΕ ΤΟΝ, μια επιτυχία που δεν έχει καταρριφθεί έως σήμερα.

Το 1994 δημιουργείται η ιστιοπλοϊκή ομάδα Alpha Sailing Team, στους σκοπούς της οποίας ήταν και η λειτουργία σχολών ιστιοπλοΐας για το προσωπικό της Τράπεζας και όχι μόνο (πάνω από 500 άτομα έχουν αποφοιτήσει από τη σχολή αυτές με άδεια κυβερνήτη).

Η ομάδα συμμετέχει στους ιστιοπλοϊκούς αγώνες στην Ελλάδα, τερματίζοντας πάντα στις πρώτες θέσεις, και θεωρείται ένας υπολογίσιμος αντίπαλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Τριψήφιος και σήμερα ο αριθμός ασθενών στα νοσοκομεία

Κρήτη - κορωνοϊός: Πάνω από 3.000 έλεγχοι και 114 πρόστιμα

Θαλάσσια σαλιγκάρια αυτο-αποκεφαλίζονται και μετά δημιουργούν ένα ολόκληρο νέο σώμα!