Skip to main content
ΕΚΛΟΓΕΣ

Θέσεις Ματαλλιωτάκη για την ανάπτυξη της Κρήτης

Image
Θέσεις Ματαλλιωτάκη για την ανάπτυξη της Κρήτης
 clock 14:37 | 13/05/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

«Η Κρήτη μπορεί να αναπτυχθεί με βάση τους ανθρώπους της, με σχέδιο και όραμα» υποστηρίζει ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος του συνδυασμού «Κρήτη Μπορούμε» Γιώργος Ματαλλιωτάκης.

Επισημαίνοντας ότι ο ρόλος που θα αναλάβει η Περιφερειακή Αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές της 18ης Μαΐου είναι καθοριστικός στην κρίσιμη φάση που διανύει η χώρα και κατά συνέπεια η Κρήτη ο κ.Ματαλλιωτάκης τονίζει ότι «Βάση της αναδιοργάνωσης της Κρήτης θα πρέπει να αποτελέσει ο πολιτισμός που έχει σχετίζεται άμεσα με την άνοδο του τουρισμού, η προώθηση βασικών υποδομών όπως είναι το αεροδρόμιο Καστελλίου, ο ΒΟΑΚ, οι κάθετοι άξονες, ο σχεδιασμός του νότιου άξονα της Κρήτης.

Σημαντικός είναι ο ρόλος των νέων στην αναπτυξιακή πορεία με την ένταξη τους στις παραγωγικές διαδικασίες ώστε να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της ανεργίας. Θέλουμε και θα επιδιώξουμε μια ανάπτυξη που σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον με την ανάπτυξη των ήπιων μορφών ενέργειας του τουρισμού αλλά και του αγροτικού τομέα».

Όσον αφορά τις θέσεις του για τα έργα αναλυτικά ο κ.Ματαλλιωτάκης αναφέρει:

Αεροδρόμιο Καστελλίου: Φαίνεται επιτέλους να παίρνει το δρόμο της υλοποίησης και είναι σημαντικό καθώς αποτελεί έργο πνοής για ολόκληρη την Κρήτη. Ωστόσο θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις από τη νέο σχήμα της Περιφέρειας στην Κρήτη για την επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης, την προώθηση των παράλληλων έργων αλλά και την εξασφάλιση των κατοίκων με ανταποδοτικά οφέλη.

ΒΟΑΚ – Κάθετοι άξονες- Νότιος άξονας

Απαιτείται άμεση ολοκλήρωση του business plan για το ΒΟΑΚ αλλά και οι εξεύρεση των κονδυλίων που απαιτούνται ώστε να γίνει ο βόρειος οδικός άξονας του νησιού ένας ασφαλής και σύγχρονος αυτοκινητόδρομος.

Οι κάθετοι άξονες, με έμφαση αυτόν της Μεσαράς που αποτελεί όνειρο δεκαετιών, θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα καθώς σχετίζονται τόσο με την ασφάλεια των πολιτών, όσο και με την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους αλλά και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας της νότιας Κρήτης αφού μέσω αυτών διακινούνται τα παραγόμενα προϊόντα.

Θα  πρέπει να μπει ξανά στο τραπέζι η δημιουργία του νότιου οδικού άξονα που θα μπορούσε να αποτελέσει το εφαλτήριο για την ισόρροπη ανάπτυξη σε σχέση με το βορά της Κρήτης.

Λιμενικές υποδομές

Εκτός από το λιμάνι του Ηρακλείου και τα άλλα μεγάλα λιμάνια της Κρήτης στα οποία θα πρέπει να προχωρήσουν όλα τα έργα που έχουν προγραμματιστεί θα πρέπει να διερευνηθεί σε σοβαρή επιστημονική και οικονομική βάση η δημιουργία λιμανιού στη νότια Κρήτη. Ένα λιμάνι στο νότιο τμήμα του νησιού θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης με τη διακίνηση επιβατών αλλά κυρίως προϊόντων σε χώρες όπου το κόστος από τη βόρεια Κρήτη καθίσταται απαγορευτικό.

Πολιτισμός- Τουρισμός – Αγροτικός Τομέας

Είναι τρεις τομείς που θα πρέπει να αναπτυχθούν συνδυαστικά και παράλληλα καθώς είναι αλληλένδετοι μεταξύ τους και αποτελούν τη «βαριά βιομηχανία» στην Κρητική οικονομία. Ο πολιτισμός της Κρήτης, τα μνημεία, τα Μοναστήρια και η παράδοση της μπορούν να αυξήσουν το τουριστικό ρεύμα. Με την κατάλληλη προβολή μπορεί να αξιοποιηθεί και η φύση της Κρήτης, παραλίες, φυσιολατρικά μονοπάτια και να αναπτυχθούν πέρα από τις κλασικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Παράλληλα η αγροτική παραγωγή θα πρέπει να συνδεθεί με τον τουρισμό και να καταναλώνονται από τους τουρίστες του νησιού τα εξαιρετικά προϊόντα που παράγονται είτε σε ξενοδοχεία, είτε σε καταστήματα εστίασης.

Επιχειρήσεις –Εξαγωγές – Απασχόληση

Σημαντικό τομέας ο οποίος χρειάζεται ενίσχυση με προγράμματα που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη είναι αυτός των επιχειρήσεων. Τα μέτρα που θα ανακουφίσουν φορολογικά τις επιχειρήσεις και τα προγράμματα που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας είναι από τα βασικά ζητούμενα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Επίσης η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών είναι απαραίτητη προκειμένου να ενισχύσουν οι επιχειρήσεις μας την εξαιρετική δραστηριότητα που παρουσιάζουν στο εξωτερικό.

Κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου

Η αξιοποίηση των κοιτασμάτων της νότιας Κρήτης θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν επίσημες ενδείξεις για την ύπαρξη τους. Στην περίπτωση που οι ενδείξεις αυτές επιβεβαιωθούν δε θα λύσουμε μόνο το πρόβλημα της Κρήτης αλλά και της χώρας ολόκληρης.

Αξιοποίηση των ανθρώπων

Η αξιοποίηση των ανθρώπων, ο συνδυασμός της εμπειρίας που διαθέτουν οι παλαιότεροι με τις γνώσεις, τα εφόδια και την φρεσκάδα που φέρνουν οι νέοι θα φέρουν την ανάπτυξη που θα πρέπει να διαθέτει κοινωνικά χαρακτηριστικά. Έχουμε υποχρέωση να δώσουμε όραμα και ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους με νέες πρωτοβουλίες και νέες καινοτόμες ιδέες.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2023 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis