Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέπλο μυστηρίου στην εξαφάνιση του μπόινγκ - νέες θεωρίες για το τι συνέβη

Image
Πέπλο μυστηρίου στην εξαφάνιση του μπόινγκ - νέες θεωρίες για το τι συνέβη
 clock 18:28 | 17/03/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Δεν τεκμηριώνεται η διακοπή του σήματος από το ACARS του αεροσκάφους πριν την τελευταία επικοινωνία, με τον 27χρονο συγκυβερνήτη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Malaysian Airlines. Δεν πέρασε από δικό μας εναέριο χώρο, διαβεβαιώνουν Καζακστάν και Κιργιστάν.Ο συγκυβερνήτης του εξαφανισμένου Boeing 777-200 της Malaysian Airlines ο 27χρονος Φαρίκ Αμπντούλ Χαμίντ, ήταν αυτός που είπε τις τελευταίες λέξεις στο πιλοτήριο, πριν χαθεί οριστικά η επικοινωνία με τις υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας την Δευτέρας. Οι Αρχές εξετάζουν μεταξύ των σεναρίων και την πιθανότητα ο κυβερνήτης ή ο πρώτος αξιωματικός να είχαν την πρόθεση να αυτοκτονήσουν, ως αιτία της εξαφάνισης.

Η πτήση MH370 δεν έχει εντοπιστεί ακόμη, μετά την εξαφάνισή της το προηγούμενο Σάββατο με 239 επιβαίνοντες (πλήρωμα και επιβάτες). Μία άνευ προηγουμένου επιχείρηση εντοπισμού είναι σε εξέλιξη, από τις ακτές της Κασπίας στο Βορρά μέχρι βαθιά στον Ινδικό Ωκεανό στο Νότο.Μεταξύ των υπηρεσιών που συμμετέχουν στις έρευνες εδραιώνεται σταδιακά η άποψη ότι το σκάφος άλλαξε εσκεμμένα κατεύθυνση και παρέκλινε ίσως και κατά χιλιάδες μίλια από την πορεία του, από κάποιον που γνώριζε σε βάθος τα χαρακτηριστικά του Boeing 777-200ER και της επιβατικής αεροπλοΐας.

Οι ερευνητές εξετάζουν την πιθανότητα της αυτοκτονίας του πιλότου ή του συγκυβερνήτη του αεροπλάνου, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών της Μαλαισίας Χισαμουντίν Χουσέιν.

«Ναι, το εξετάζουμε», απάντησε ο Χουσέιν όταν ρωτήθηκε αν η αστυνομία ερευνά το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας.

Ασαφές το πότε έκλεισε το ACARS

Οπως είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της εταιρείας Άχμαντ Τζαουχάρι Γιαχία, δεν είναι σαφές πότε «έσβησε» το ένα από τα αυτόματα συστήματα του σκάφους, ανατρέποντας προηγούμενες εικασίες. Οι υποψίες για αεροπειρατεία ή δολιοφθορά είχαν αυξηθεί μετά την πληροφορία ότι η τελευταία επικοινωνία από το αεροσκάφος έγινε μετά την απενεργοποίηση του ACARS, αλλά οι διευκρινίσεις του Γιαχία ανατρέπουν αυτή την πεποίθηση. Οπως είπε, «οι αρχικές έρευνες δείχνουν ότι ήταν ο συγκυβερνήτης που μίλησε, στην τελευταία καταγεγραμμένη επαφή», όταν και ολοκληρώθηκε η επικοινωνία με τις αρχές της Μαλαισίας καθώς το αεροσκάφος εγκατέλειπε τον εναέριο χώρο της χώρας.

Η επικοινωνία αυτή καταγράφηκε στη 01.19 π.μ. και ενώ το αεροσκάφος κατευθυνόταν προς τον Κόλπο της Ταϊλάνδης, καθώς προορισμός του ήταν το Πεκίνο, στην Κίνα. Η τελευταία καταγραφή σήματος από το ACARS - έναν υπολογιστή που μεταδίδει στοιχεία για την κατάσταση του αεροσκάφους, έγινε στις 01.07 π.μ., την ώρα που το Boeing πετούσε πάνω από την βορειοανατολική ακτή της Μαλαισίας. «Δεν γνωρίζουμε πότε βγήκε εκτός λειτουργίας το ACARS μετά από αυτό το χρονικό σημείο ...αναμενόταν να μεταδόσει ξανά στοιχεία 30 λεπτά αργότερα, αλλά αυτή η μετάδοση δεν έφτασε ποτέ», όπως είπε ο Γιαχία.

Καμία επιβεβαίωση από τις εταιρείες κινητής
Ο Γιαχία σημείωσε επίσης ότι οι ερευνητές δεν έχουν κανένα στοιχείο από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ότι κάποιος από τους επιβάτες του Μπόινγκ προσπάθησε να πάρει τηλέφωνο ή να στείλει μήνυμα αφού η πτήση άλλαξε πορεία.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κανένα στοιχείο από καμία εταιρεία τηλεφωνίας ότι κάποιος αριθμός προσπάθησε να επικοινωνήσει», είπε χαρακτηριστικά. «Εξακολουθούμε να το ελέγχουμε. Υπάρχουν εκατομμύρια αρχεία που πρέπει να επεξεργαστούμε», πρόσθεσε.

Αν δεν βρεθεί το αεροσκάφος δεν θα ξεκαθαρίσει το τοπίο

Οπως σημειώνει το Reuters, η αστυνομία και η πολυεθνική δύναμη έρευνας ίσως δεν εξακριβώσουν ποτέ πλήρως τι συνέβη στο πιλοτήριο, εάν δεν βρεθεί το αεροπλάνο, κάτι που από μόνο του αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση.

Τα δορυφορικά δεδομένα συντείνουν στο ότι θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε, σε δύο τεράστιους «διαδρόμους» πάνω από μεγάλο μέρος της Ασίας. Εναν από το Λάος ως την Κασπία και έναν νοτιότερα, από τα δυτικά της Σουμάτρας μέχρι τα δυτικά της Αυστραλίας. Ηδη ωστόσο, στις ηπειρωτικές περιοχές διαψεύδεται η πιθανότητα να μην έγινε αντιληπτό το χαμένο Boeing.

Το Καζακστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν εντόπισε καμία «μη εγκεκριμένη χρήση» του εναέριου χώρου του από οποιοδήποτε αεροπλάνο την 8η Μαρτίου, γεγονός που καθιστά απίθανο ένα αεροπλάνο της Malaysia Airlines που αγνοείται να πέρασε πάνω από τη χώρα.

«Ακόμη και αν όλα τα μηχανήματα (εντοπισμού) του αεροσκάφους είναι απενεργοποιημένα, είναι αδύνατο να πετά απαρατήρητο», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής Πολιτικής Αεροπορίας του Καζακστάν προς το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, την οποία υπογράφει ο αναπληρωτής επικεφαλής της επιτροπής Σέρικ Μουχτιμπάγεφ. «Υπάρχουν επίσης και στρατιωτικές υπηρεσίες που ελέγχουν τον εναέριο χώρο της χώρας», πρόσθεσε.

Και η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας του Κιργιστάν απέκλεισε το ενδεχόμενο το Boeing 777 να έχει εξαφανιστεί μέσα ή κοντά στη χώρα. «Όχι, αυτό το αεροσκάφος δεν πέταξε πάνω από το έδαφος του Κιργιστάν», δήλωσε ο Ντάιρ Τοκομπάγεφ, αντιπρόεδρος του αεροδρομίου Μάνας, του κυριότερου πολιτικού αεροδρομίου της χώρας κοντά στο Μισκέκ.

Ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Χισαμουντίν Χουσέιν δήλωσε ότι η Κίνα και το Καζακστάν έχουν ξεκινήσει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για την πτήση από το Λάος ως την Κασπία Θάλασσα, στον βόρειο διάδρομο, τον οποίο θα μπορούσε να έχει ακολουθήσει το Μπόινγκ αφού παρέκκλινε της πορείας του.

Έρευνες στον Ινδικό Ωκεανό
Το υπουργείο Μεταφορών της Μαλαισίας ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι θα αναπτύξει πλοία και αεροσκάφη στο "νότιο διάδρομο", που εκτείνεται περίπου από την Ινδονησία μέχρι το νότιο Ινδικό Ωκεανό.

Η Αυστραλία θα ηγηθεί της έρευνας στον απομακρυσμένο νότιο Ινδικό Ωκεανό για το αγνοούμενο επιβατικό αεροπλάνο των Μαλαισιανών Αερογραμμών, όπως έκανε γνωστό σήμερα ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ.

Ο Μαλαισιανός πρωθυπουργός "ζήτησε από την Αυστραλία να αναλάβει την ευθύνη για τις έρευνες στο νότιο τομέα, που οι μαλαισιανές αρχές πιστεύουν τώρα πως είναι μια πιθανή οδός που ακολούθησε το αεροσκάφος", δήλωσε ο Άμποτ προς το κοινοβούλιο. "Συμφώνησα ότι θα το πράξουμε", πρόσθεσε.

Το υπουργείο Μεταφορών της Μαλαισίας ανέφερε ότι συνολικά 26 χώρες βοηθούν πλέον στην έρευνα για την πτήση ΜΗ370 της Malaysian Airlines.

Κάνουν «φύλλο και φτερό» το ιστορικό πιλότων και προσωπικού
Η μαλαισιανή αστυνομία ερευνά το παρελθόν των πιλότων, του προσωπικού πτήσης και του προσωπικού εδάφους για να εντοπίσει οποιοδήποτε πιθανό κίνητρο.

Άνδρες της ειδικής υπηρεσίας της αστυνομίας ερεύνησαν τις κατοικίες στην Κουάλα Λουμπούρ του πιλότου, του 53χρονου Ζαχαρίε Άχμαντ Σαχ και του συγκυβερνήτη, του 27χρονου Φαρίκ Αμπντούλ Χαμίντ. Μεταξύ των αντικειμένων που εξετάσθηκαν ήταν ένας εξομοιωτής πτήσης που είχε κατασκευάσει ο Ζαχαρίε Άχμαντ Σαχ στο σπίτι του.

Ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας δήλωσε πως τα προγράμματα του εξομοιωτή πτήσης εξετάσθηκαν εξονυχιστικά και πρόσθεσε ότι φαίνεται πως πρόκειται για φυσιολογικά προγράμματα που επιτρέπουν στους χρήστες να εξασκούνται στην πτήση και την προσγείωση υπό διάφορες συνθήκες.

Ένας δεύτερος ανώτερος αξιωματικός δήλωσε πως δεν βρήκαν στοιχεία για σχέση του πιλότου με οποιαδήποτε οργάνωση.

"Με βάση αυτά που έχουμε μέχρι στιγμής, δεν βλέπουμε εδώ κάποια σχέση με τρομοκρατία", δήλωσε, ενώ όπως έγινε γνωστό δεν βρέθηκαν σημειώματα αυτοκτονίας κατά τις έρευνες στα σπίτια.

Στο «στόχαστρο» έχουν μπει και οι επιβάτες της πτήσης, στους οποίους περιλαμβάνεται ο μηχανικός αεροπλάνων Μοχντ Χαϊρούλ Άμρι Σέλαματ, ένας 29χρονος Μαλαισιανός που εργαζόταν για μια ιδιωτική αεροπορική εταιρεία τσάρτερ με έδρα την Ελβετία που προσφέρει προς μίσθωση μικρά αεριωθούμενα.

Ως μηχανικός εξειδικευμένος σε μικρά αεριωθούμενα, ο Χαϊρούλ δεν θα είχε απαραιτήτως τις γνώσεις που χρειάζονται για να εκτρέψει από την πορεία του ή να κυβερνήσει ένα μεγάλο επιβατικό αεροπλάνο.

"Επικεντρώνουμε σε οποιονδήποτε άλλο πάνω σ' αυτό το αεροπλάνο μπορεί να είχε την ικανότητα να πιλοτάρει", δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς η δεύτερη αστυνομική πηγή.

 

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis