Skip to main content
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η κλιματική αλλαγή φέρνει νυχτερινές συγκρούσεις των μεγάλων αιλουροειδών

Image
τσιταχ
 clock 10:12 | 11/11/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Τα τσιτάχ συνήθως κυνηγούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά τα ταχύτατα μεγάλα αιλουροειδή, θα μετατοπίσουν τη δραστηριότητά τους προς τις ώρες της αυγής και του δειλινού λόγω της κλιματικής αλλαγής, διαπιστώνει μια νέα μελέτη.

Δυστυχώς για τα απειλούμενα με εξαφάνιση τσιτάχ, αυτη η νέα πραγματικότητα λόγω της κλιματικής αλλαγής, τα προετοιμάζει για περισσότερες πιθανές συγκρούσεις με άλλα αρπακτικά, τα οποία κυνηγούν κατά βάση νυχτερινές ώρες, όπως τα λιοντάρια και οι λεοπαρδάλεις, λένε οι συγγραφείς της έρευνας που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B.

«Οι μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάσουν τα πρότυπα συμπεριφοράς των μεγάλων σαρκοφάγων ειδών, αλλά και τη δυναμική μεταξύ των ειδών», δήλωσε η βιολόγος του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, Μπριάνα Αμπραμς, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Image
λιονταρι

Ενώ τα τσιτάχ τρώνε μόνο φρέσκο κρέας, τα λιοντάρια και οι λεοπαρδάλεις ενίοτε καιροσκοπικά τρώνε από μικρότερα αρπακτικά. «Τα λιοντάρια και οι λεοπαρδάλεις κανονικά σκοτώνουν τα θηράματα μόνα τους, αλλά αν συναντήσουν το θήραμα ενός τσιτάχ, θα προσπαθήσουν να το πάρουν», δήλωσε η Μπετίνα Γουόστερ, βιολόγος και ειδική σε θέματα συμπεριφοράς, η οποία ηγείται του ερευνητικού προγράμματος Cheetah Research Project στο Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research. «Τα τσιτάχ δεν θα δώσουν μάχη με τα μεγαλύτερα αιλουροειδή, απλώς θα φύγουν», δήλωσε η ίδια.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τις πιο ζεστές ημέρες, όταν οι μέγιστες ημερήσιες θερμοκρασίες έφτασαν σχεδόν τους 45 βαθμούς Κελσίου, τα τσιτάχ έγιναν πιο νυκτόβια, αυξάνοντας κατά 16% τις ώρες κυνηγιού που συμπίπτουν με τα άλλα μεγάλα αιλουροειδή.

Οι ερευνητές τοποθέτησαν κολάρα εντοπισμού GPS σε 53 μεγάλα σαρκοφάγα - μεταξύ των οποίων τσιτάχ, λιοντάρια, λεοπαρδάλεις και αφρικανικά άγρια σκυλιά - και κατέγραψαν τις τοποθεσίες και τις ώρες δραστηριότητάς τους επί οκτώ χρόνια.

Διαβάστε επίσης 

Επιστήμονες δημιούργησαν τον πρώτο πίθηκο με μάτια και δάχτυλα που φωσφορίζουν

Νέα Υόρκη: Χειρουργοί μεταμόσχευσαν για πρώτη φορά με επιτυχία ολόκληρο οφθαλμικό βολβό σε ασθενή

Καρκίνος του μαστού: Πράσινο φως για την προληπτική χρήση της αναστροζόλης

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis