Ειδήσεις

Κυρώσεις από Αβραμόπουλου σε Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία για το προσφυγικό

9fb87372-cfc1-413f-a741-8bbdc0e70818_large_0.jpg

Κυρώσεις σε Τσεχία, Ουγγαρία και Πολωνία επέβαλε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς οι τρεις χώρες δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και δεν έχουν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στο θέμα της μετεγκατάστασης προσφύγων.
Σύμφωνα με τον επίτροπο η μετεγκατάσταση δεν αποτελεί επιλογή καθώς, όπως είπε, είναι μια απόφαση που έχει νομική ισχύ και νομικές υποχρεώσεις. «Είναι μια απόφαση που λάβαμε συλλογικά και η οποία πρέπει να εφαρμοστεί συλλογικά, χωρίς εξαιρέσεις. Υπήρξαν πολλές καθυστερήσεις και έγιναν πολλές συζητήσεις. Είναι η ώρα για πράξεις», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι «πρέπει να είμαστε δίκαιοι απέναντι στα κράτη - μέλη που τηρούν τις υποχρεώσεις τους».
Ο Ευρωπαίος επίτροπος θέλησε να κάνει ειδική αναφορά σε εκείνα τα κράτη - μέλη που συνεχίζουν, όπως τόνισε, αδιάκοπα τις προσπάθειές τους και χάρη στα οποία τον Μάιο πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 2.400 μετεγκαταστάσεις. Μάλιστα περίπου 20.300 αιτούντες άσυλο, που έχουν πραγματική ανάγκη προστασίας, έχουν μετεγκατασταθεί μέχρι σήμερα.

Ελλάδα

Προσφυγικό: Υποβάλλονται αλλά δεν εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου

πρόσφυγες-κορωνοϊός

Μπορεί να έληξε η ισχύς ΠΝΠ για τη μηνιαία αναστολή του δικαιώματος υποβολής αιτήματος ασύλου ωστόσο παραμένει, λόγω του κοροναϊού, σε αναστολή η λειτουργία της επιτροπής που εξετάζει τα αιτήματα ασύλου των προσφύγων.

Δεν θα εξετάζονται τα αιτήματα ασύλου λόγω των μέτρων για την πανδημία

Ως εκ τούτου δεν θα εξετάζονται αυτή την περίοδο της πανδημίας και της ισχύς των περιοριστικών μέτρων τα αιτήματα ασύλου των προσφύγων.

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος «αιτήματα δεν θα επανεξεταστούν μέχρι να λειτουργήσει η υπηρεσία» καθώς οι αιτήσεις εξετάζονται με φυσική παρουσία του αιτούντα.

«Υπάρχει όμως το δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου» διευκρίνισε ο κ. Κουμουτσάκος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6».

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος εξήγησε, επίσης, όταν η κατάσταση θα εξομαλυνθεί στις αιτήσεις που θα κριθούν θα είναι και αυτών που μπήκαν στην Ελλάδα τον μήνα κατά τον οποίο είχε ανασταλεί το δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου λόγω των προκλητικών κινήσεων της Τουρκίας στα σύνορα με τον Έβρο.

«Θα κριθούν σε προσωπική βάση και γρήγορα και έτσι πολύ γρήγορα θα ξέρουμε ποιοι από αυτούς έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας και ποιοι δεν έχουν και θα επιστραφούν πίσω» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης.

Ελεγχόμενη η κατάσταση

Όσον αφορά την κατάσταση στις δομές της Ριτσώνας και της Μαλακάσας που υπήρξαν κρούσματα κοροναϊού ο Γιώργος Κουμουτσάκος είπε ότι «είναι ελεγχόμενη».

«Οφείλω να δώσε εύσημα στην ΕΛΑΣ και τον ΕΟΔΥ για την άμεση κινητοποίηση και την καλή συνεργασία με το υπουργείο. Έγινε η ιχνηλάτηση πολύ γρήγορα, εντοπίστηκαν οι άνθρωποι και μέσα στους χώρους έγινε η καραντίνα των ανθρώπων που είχαν έρθει σε επαφή με το κρούσμα» σημείωσε.

«Η αστυνομία βοηθάει επίσης ώστε να μην υπάρχει μετακίνηση των διαμενόντων στις δύο αυτές δομές προς τον τοπικό πληθυσμό. Κάποιοι είπαν για γκέτο αλλά αυτή είναι μια ρηχή και ανόητη κριτική γιατί η μη μετακίνηση προστατεύει αμφότερους καθώς ο κοροναϊός δεν κάνει διακρίσεις. Πρέπει να υπάρξει η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής για μη μετακινήσεις» πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Υπάρχουν πιο δύσκολα σενάρια

Ωστόσο είπε ότι «υπάρχουν και σενάρια δύσκολα για τα οποία προετοιμαζόμαστε γιατί μεταναστευτικό και επιδημία δημιουργούν συνθήκες πρωτόγνωρες που καλούμαστε να διαχειριστούμε σε λίγο χρόνο».