Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξουδετέρωση των κινημάτων που απειλούν τη διεθνή τάξη ζητά ο Δ. Αβραμόπουλος

Εξουδετέρωση των κινημάτων που απειλούν τη διεθνή τάξη ζητά ο Δ. Αβραμόπουλος
 clock 17:24 | 10/07/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

"Να επικαιροποιηθεί το όραμα για τη νέα Ευρώπη και να εξουδετερωθούν τα κινήματα που απειλούν τη διεθνή τάξη" πρότεινε ο Δ. Αβραμόπουλος στο συνέδριο του «Economist»

Στους άξονες πάνω στους οποίους μπορεί να οικοδομηθεί ένα νέο πλαίσιο διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας με κοινή αποδοχή, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας το πρωί στο συνέδριο του "Economist", στο Καβούρι, επισημαίνοντας παράλληλα τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα, η οποία «ως παράγοντας ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας αποτελεί τη “γέφυρα” προς το ρεαλισμό που επιζητούν οι κοινωνίες που ασπάζονται τις ευρωατλαντικές αρχές για την ανάπτυξη και την ευημερία".

Όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος, η διεθνής σταθερότητα προαπαιτεί την παρουσία της Δύσης. «Η δε Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της στο διεθνές γίγνεσθαι. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ενισχυθεί η Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας που θα συνδυαστεί με κινήσεις σε δύο επίπεδα: Αφενός θα καθοριστεί ενεργητικού χαρακτήρα προστασία των συνόρων της ΕΕ και αφετέρου θα αναληφθούν πρωτοβουλίες, σε συνδυασμό με το ΝΑΤΟ, για ευρωπαϊκές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε κρίσιμες γεωστρατηγικές περιοχές»

Οι άλλοι άξονες, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, είναι η ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης, στο πρότυπο των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και η αντιμετώπιση της απειλής που συνιστούν η τρομοκρατία και ο φονταμενταλισμός.

Τονίζοντας ότι «η Δημοκρατία δεν εξάγεται, δεν εισάγεται και δεν πωλείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά ξεπροβάλλει ως ανάγκη από τις κοινωνίες» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κάλεσε τις ηγεσίες των χωρών της Ευρώπης να σταθμίσουν την κατάσταση και να φέρουν πιο κοντά τις κοινωνίες, εξουδετερώνοντας κινήματα που απειλούν τη διεθνή τάξη.

"Πρέπει να αντιμετωπιστεί ο εθνικισμός, η ρητορική του οποίου αν συνδυαστεί με κραυγές λαϊκισμού, μπορεί να οδηγήσει σε μια “αντιευρωπαϊκή Ευρώπη" προειδοποίησε.

"Αυτά επισημαίνουμε οι αποκαλούμενες μικρές χώρες και τα κέντρα που αποφασίζουν πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τις επισημάνσεις μας, διότι διαθέτουμε αίσθηση και γνώση της ιστορίας. Στην εποχή μας, δεν υπάρχουν μικρές ή μεγάλες χώρες αλλά πολιτική με όραμα ή χωρίς» σχολίασε επισημαίνοντας την ανάγκη επικαιροποίησης του οράματος για τη νέα Ευρώπη «ώστε να πάμε μπροστά".

Τέλος αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Αβραμόπουλος κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας να αφουγκραστεί τη θέληση των δύο λαών για φιλία, συνεργασία, ανάπτυξη και κοινή συμπόρευση σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας. "Με αυτές τις συνθήκες η Ελλάδα θα αποτελέσει τη γέφυρα που θα φέρει την Τουρκία ακόμα πιο κοντά στην Ευρώπη" είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι όσο η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα πλήρες μέλος της ΕΕ, τόσο εξασθενεί την ευρωπαϊκή προοπτική της και υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis