Ειδήσεις

Οικονομία

NYT και Guardian για την ψήφιση του προϋπολογισμού

Στην ψήφιση του προϋπολογισμού του 2015 από τη Βουλή αναφέρονται δημοσιεύματα της αμερικανικής εφημερίδας New York Times (ΝΥΤ) και της βρετανικής εφημερίδας The Guardian.

Με τίτλο «Το ελληνικό κοινοβούλιο ψηφίζει τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό μετά από δεκαετίες», το δημοσίευμα των NYT σημειώνει ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει εκτεταμένες μειώσεις φόρων και ισχυρή ανάπτυξη, «παρά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για την οικονομική πολιτική και τα ερωτηματικά σχετικά με τις προοπτικές εξόδου της χώρας από μία τιμωρητική διεθνή διάσωση».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, στην οποία τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2015, που είναι ο πρώτος ισοσκελισμένος έπειτα από δεκαετίες, σηματοδοτεί τη σταδιακή έξοδο της Ελλάδας από την 6ετή ύφεση, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε μία νέα εποχή που μπορεί να προσφέρει ανακούφιση.

Οι NYT σημειώνουν ότι ο προϋπολογισμός δεν έχει εγκριθεί τυπικά από την τρόικα των διεθνών πιστωτών και ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, διαφώνησε με την αισιοδοξία του πρωθυπουργού, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει περισσότερα μέτρα λιτότητας .

Με τίτλο «Αντίθετοι διαδηλωτές και πιστωτές στον προϋπολογισμό που ψηφίσθηκε από τους Έλληνες βουλευτές» το δημοσίευμα του Guardian σημειώνει ότι την ώρα που διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί χθες έξω από τη Βουλή για να διαμαρτυρηθούν κατά του προϋπολογισμού, η ελληνική κυβέρνηση έστελνε μήνυμα ότι θα συζητήσει σήμερα για τις αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει οι διεθνείς πιστωτές της χώρας.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε παράλογες και αδικαιολόγητες απαιτήσεις που έχει εγείρει η τρόικα.

Οικονομία

Αναστολές πληρωμών: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθούν και μετά τον Απρίλιο

Επίδομα

Ανοικτό το ενδεχόμενο να παραταθούν οι αναστολές πληρωμών για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και μετά τον Απρίλιο, εάν δεν έχει επανέλθει η οικονομία, άφησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Υπενθύμισε τις ήδη θεσμοθετημένες ρυθμίσεις, πρόσθεσε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επανεξετάσουμε τη διάρκεια της αναστολής εάν αυτό είναι απαραίτητο».

Επεσήμανε δε, ότι για άλλη μια φορά η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσουν να ενισχύουν και να στηρίζουν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση αλλά και αμέσως μετά, ώστε να ξεπεραστεί η κρίση με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες.

Παράλληλα, ανέφερε ότι αυτό το διάστημα το υπουργείο Οικονομικών συζητεί ένα πρόγραμμα- ανάλογο με το πρόγραμμα «Γέφυρα» για επιδότηση δόσεων δανείων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία- για την επιδότηση δόσεων δανείων σε πληττόμενες από την κρίση μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.Και αυτό το πρόγραμμα θα επιδοτεί δόσεις δανείων έως και 9 μήνες, σε ποσοστό που θα καθορίζεται από την κατάσταση που βρίσκεται το δάνειο (εάν είναι εξυπηρετούμενο ή σε καθυστέρηση), με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Αναφορικά, τέλος, με την «επιστρεπτέα προκαταβολή 5», για την οποία η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και διορθώσεων παρατάθηκε έως και την προσεχή Τρίτη, παρατήρησε ότι οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει πλέον τις 600.000, ενώ το υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζε να ενισχυθούν περίπου 400.000 επιχειρήσεις.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν ενισχύονται όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες κάνουν αίτηση, καθώς κάποιες δεν πληρούν τα κριτήρια της προκήρυξης, και υπό αυτό το δεδομένο το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για ενισχύσεις θα είναι της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Σε καραντίνα οι εργαζόμενοι του κοινωνικού συσσιτίου

Ηράκλειο: Κρατούν "μικρό καλάθι" οι έμποροι - Κάλεσμα για στήριξη των ντόπιων επιχειρήσεων

easyagroexpo.gov.gr: Στον αέρα η πλατφόρμα για τα αγροτικά προϊόντα