Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το ΣΔΟΕ ψάχνει τους "μασκαράδες" ... στο Καρναβάλι της Πάτρας

Image
Το ΣΔΟΕ ψάχνει τους "μασκαράδες" ... στο Καρναβάλι της Πάτρας
 clock 09:27 | 19/01/2014 writer icon newsroom ekriti.gr

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε επιχειρήσεις και καταστήματα της Πάτρας, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και της «μαύρης εργασίας, ενόψει των εκδηλώσεων έναρξης του Πατρινού καρναβαλιού 2014.

Σαρωτικοί έλεγχοι θα γίνουν σε όλα τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής, όπου ελέγχονται περιπτώσεις φοροδιαφυγής (δηλαδή για τη μη έκδοση αποδείξεων), «μαύρης εργασίας», άδειες λειτουργίες καταστημάτων και άλλα.

Στο μεταξύ  αυξάνονται συνεχώς τα καρναβαλικά πληρώματα, οι αρχηγοί των οποίων καλούνται να περάσουν το κατώφλι του Πταισματοδικείου για να εξεταστούν μετά τον έλεγχο και την μήνυση του ΣΔΟΕ για παραβάσεις που αφορούν το νόμο της φοροδιαφυγής. Μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί δέκα πληρώματα, οι αρχηγοί των οποίων καλούνται να δώσουν εξηγήσεις μετά από μήντση που έχει υποβάλει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για φοροδιαφυγή.

Μετά την φυλάκιση 9 μηνών σε αρχηγό πληρώματος ο οποίος κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή έχει ανοίξει ο "ασκός του Αιόλου" και πέφτουν τσουχτερά πρόστιμα σε όλους όσους δεν εξέδωσαν φορολογικά στοιχεία για το έτος 2013.

Σε ένα άλλο πλήρωμα επεβλήθη πρόστιμο 300 ευρώ για φοροδιαφυγή.

Να υπενθυμίσουμε ότι από την στιγμή που κάποιος αρχηγός πληρώματος έχει σκοπό το κέρδος, τότε θα πρέπει να εκδίδει φορολογικά στοιχεία.

Σε αντίθετη περίπτωση, κόβονται αποδείξεις από την βιοτεχνία που ράβει τις στολές και... ούτε γάτα ούτε ζημιά!

 

 Απο τον περασμένο Μάρτιο στο ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας είχαν φθάσει καταγγελίες για παράτυπες τακτικές που ακολουθούν ορισμένες ομάδες, και στελέχη του Σώματος μετέβησαν στον Καρναβαλικό Οργανισμό του Δήμου της Πάτρας με τη λίστα των πληρωμάτων, έχοντας προσημειώσει τα «ύποπτα» γκρουπ, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από την πρώτη φάση ελέγχων προέκυψε πως κάποιοι αρχηγοί πληρωμάτων οι οποίοι διατηρούσαν καρναβαλικά «στέκια» δεν είχαν κάνει έναρξη εργασιών, ενώ απουσίαζαν μισθωτήρια και συμφωνητικά για τους χώρους που ενοικίαζαν.

Επίσης διαπιστώθηκε πως δεν διέθεταν επαρκείς αποδείξεις για τις στολές από βιοτεχνίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι καρναβαλικό πλήρωμα με 1000 άτομα είχε αποδείξεις μόνο για 50 καρναβαλικές στολές.

Πλέον τα στοιχεία αξιολογούνται προκειμένου στη συνέχεια να επιβληθούν και τα αναλογούντα πρόστιμα. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το «κόλπο» αυτών που θησαυρίζουν μέσω του Καρναβαλιού της Πάτρας είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Επικεφαλής πληρωμάτων δεν εκδίδουν αποδείξεις για όλες τις καρναβαλικές στολές τις οποίες αγοράζουν οι καρναβαλιστές, με αποτέλεσμα να έχουν τεράστια και κυρίως αφορολόγητα κέρδη.

Ενδεικτικά, το κόστος μίας καρναβαλικής στολής μπορεί να φθάνει τα 10 ευρώ και να πωλείται από 20 έως και 35 ευρώ σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν μέσω των πληρωμάτων στις παρελάσεις. Μερικά πληρώματα μάλιστα έχουν υπερβολικό αριθμό συμμετεχόντων, ακόμα και 5000 άτομα. Άρα τα χρήματα που κερδίζουν δυνητικά μπορούν να ξεπερνούν ακόμα και τις 100.000 ευρώ.

 

Η άλλη όψη του νομίσματος

Ωστόσο στους γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα , υπάρχει και αυτή η άποψη

Ότι δηλαδή, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος μπορεί ήδη να έχει ξεκινήσει να ψάχνει τα ονόματα των υπευθύνων των υπεράριθμων πληρωμάτων του Πατρινού Καρναβαλιού, όμως με τον τρόπο που λειτουργεί ο θεσμός του Καρναβαλιού, αλλά και ειδικότερα τα καρναβαλικά πληρώματα, είναι σαν να… ψάχνει ψύλλους στα άχυρα. 

Τα περισσότερα Καρναβαλικά πληρώματα έχουν βάλει στα ονόματα των υπευθύνων στη λίστα που έχουν παραδώσει στους ιθύνοντες του Πατρινού Καρναβαλιού, πρόσωπα που μπορεί να είναι υπαρκτά, αλλά που επί το πλείστον, δεν ήταν πότε τους αρχηγοί γκρουπ και που δεν έχουν καμία οικονομική σχέση με τους πραγματικούς αρχηγούς. 

Είναι δηλαδή αρχηγοί μόνο για το φαίνεσθαι και οι οποίοι δέχτηκαν να μπουν σε αυτήν την θέση, είτε γιατί τους αρέσει το Πατρινό Καρναβάλι και ήθελαν να συμμετάσχουν στον Κρυμμένο θησαυρό, είτε για λόγους φιλοδοξίας (έτσι για να πουλήσουν ''μούρη''), είτε για χίλιους δύο διαφορετικούς σκοπούς που φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με την κερδοσκοπία. 

Οι περισσότεροι από τους «τυπικά» αρχηγούς που φαίνονται τα ονόματα τους στη λίστα των καρναβαλικών γκρουπ του Πατρινού Καρναβαλιού ανήκουν στον «πυρήνα» ενός πληρώματος, ενώ είναι στην πλειοψηφία τους «πιτσιρικάδες» των 18 και 20 ετών που δεν μπορούν να δηλώσουν καν φορολογική δήλωση. 

 

Άρα τι έλεγχος μπορεί να γίνει από τον ΣΔΟΕ;

Ειδικότερα οι πραγματικοί αρχηγοί των πληρωμάτων εκείνων που σκόπευαν από την αρχή να βγάλουν κόσμο, γνωρίζοντας ότι έχουν αυτή την δυναμική και την δυνατότητα, δεν φαίνονται πουθενά!!!

Άρα, δεν τους αγγίζει κανένας έλεγχος, ακόμη και αν υποθέσουμε ότι το ΣΔΟΕ σκοπεύει να τραβήξει το θέμα μέχρι τα άκρα. Ο έλεγχος λοιπόν του ΣΔΟΕ το πολύ – πολύ να βάλει σε πρόσκαιρους «μπελάδες», νεαρούς που εύκολα μπορεί να αποδείξουν ότι δεν έβαλαν χρήματα στην τσέπη τους από τις… καρναβαλικές τους δραστηριότητες και αυτό είναι όλο!

Οι πραγματικοί αρχηγοί των υπεράριθμων καρναβαλικών πληρωμάτων κρύβονται πίσω από τους αρχηγούς του "φαίνεσθαι" έχοντας φροντίσει από πριν για τα περαιτέρω, εκμεταλλευόμενοι το «ηχηρό» τους όνομα, αλλά και την τρέλα που έχουν οι πιτσιρικάδες αφενός για «αρχηγιλίκι» και αφετέρου για το καρναβάλι. 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis