Ειδήσεις

Ελλάδα

Στο Δημόσιο περνούν τα άμισθα υποθηκοφυλακεία

slide-ypothikofolakeio.jpg

Στο Δημόσιο περνούν τα άμισθα υποθηκοφυλακεία, τα οποία μετατρέπονται σε έμμισθα με έκτακτη νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να καταθέσει άμεσα το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή. Καθήκοντα προϊσταμένου θα ασκούν πτυχιούχοι νομικής ή ειρηνοδίκες. Αυτή τη στιγμή, από τα 397 υποθηκοφυλακεία που υπάρχουν στη χώρα, μόνο τα 17 είναι έμμισθα και υπάγονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ στα άμισθα τα οποία επί της ουσίας δεν λειτουργούν, επικεφαλής είναι ιδιώτες υποθηκοφύλακες οι οποίοι αποδίδουν τα κέρδη στο Δημόσιο.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, αμέσως μετά την κατάθεση της έκτακτης νομοθετικής ρύθμισης, αναμένεται να καταρτίσει προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα λύνονται τα επιμέρους ζητήματα.

Στο προεδρικό διάταγμα θα ορίζεται η έδρα του υποθηκοφυλακείου, θα συνιστώνται οργανικές θέσεις και θα καθορίζονται οι κατηγορίες και οι κλάδοι στους οποίους αυτές θα κατανέμονται. Το προσωπικό των υποθηκοφυλακείων θα ενταχθεί στο Δημόσιο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Επίσης θα λύνονται τα ζητήματα στέγασης των υποθηκοφυλακείων και η παράδοση του αρχείου και του εξοπλισμού.

Στο θέμα είχε αναφερθεί προ εβδομάδων και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος είχε προαναγγείλει την απορρόφηση των υποθηκοφυλακείων από το Δημόσιο με «όχημα» νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου στο οποίο θα ενσωματωθεί και η «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση». Ο νέος φορέας θα αποτελείται από μια διεύθυνση και 77 περιφερειακά γραφεία τα οποία θα στελεχωθούν με τους υπαλλήλους των σημερινών υποθηκοφυλακείων – κτηματολογικών γραφείων, ενώ το πλεονάζον προσωπικό πιθανολογείται ότι θα μεταταχθεί στα δικαστήρια.

Το αρχικό σχέδιο νόμου που είχε παρουσιαστεί προ μηνών από το υπουργείο Δικαιοσύνης προέβλεπε τη συγχώνευση των 397 υποθηκοφυλακείων σε 56. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο εάν η εν λόγω διάταξη θα περιλαμβάνεται στην επικείμενη έκτακτη νομοθετική ρύθμιση, καθώς είχαν εκφραστεί αρκετές αντιρρήσεις. Ο λόγος είναι ότι η συγχώνευση είναι λειτουργική για την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά όχι για τη νησιωτική.

Ελλάδα

Επίδομα 1.000 ευρώ σε 4.000 εργαζόμενους του ΕΚΑΒ

αεροδιακομιδή ΕΚΑΒ

Σχέδιο αναγνώρισης της συνεισφοράς των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας μπαίνει σε εφαρμογή και τη φετινή χρονιά από την κυβέρνηση.

Στην αφετηρία βρίσκεται, σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", η εμπροσθοφυλακή στο υγειονομικό πεδίο, οι περίπου 4.000 εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι οποίοι μέσα από ειδικό πρόγραμμα που προωθεί το υπουργείο Υγείας θα λάβουν το επόμενο διάστημα βοήθημα επιβράβευσης 1.000 ευρώ.

Η κίνηση αυτή αποτελεί προπομπό για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση και το 2021 όλων των εργαζομένων του ΕΣΥ (ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό).

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», προβλέπει την εκπαίδευσή τους σε σύγχρονα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα για ασφαλείς διασώσεις με τα νέα πτητικά μέσα επείγουσας διακομιδής, κάτι που συμπίπτει χρονικά με την κομβική στιγμή που η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της για να υποδεχθεί εκατομμύρια τουρίστες και ενώ οι ανάγκες διακομιδών και αεροδιακομιδών αυξάνονται συνεχώς.

Το φιλόδοξο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο "Δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων και ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΚΑΒ" το οποίο θα χαρίσει ένα μπόνους επιβράβευσης στο προσωπικό του ΕΚΑΒ αντλεί πόρους από το ΕΣΠΑ ύψους 12 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος "Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα 2014-2020".

 

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Η Καρολάιν είδε τον δολοφόνο της (βίντεο)

Τσιόδρας: Εμβόλιο μια φορά τον χρόνο και… έξυπνα μέτρα