Ειδήσεις

Ελλάδα

Στο Δημόσιο περνούν τα άμισθα υποθηκοφυλακεία

slide-ypothikofolakeio.jpg

Στο Δημόσιο περνούν τα άμισθα υποθηκοφυλακεία, τα οποία μετατρέπονται σε έμμισθα με έκτακτη νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να καταθέσει άμεσα το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή. Καθήκοντα προϊσταμένου θα ασκούν πτυχιούχοι νομικής ή ειρηνοδίκες. Αυτή τη στιγμή, από τα 397 υποθηκοφυλακεία που υπάρχουν στη χώρα, μόνο τα 17 είναι έμμισθα και υπάγονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ στα άμισθα τα οποία επί της ουσίας δεν λειτουργούν, επικεφαλής είναι ιδιώτες υποθηκοφύλακες οι οποίοι αποδίδουν τα κέρδη στο Δημόσιο.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, αμέσως μετά την κατάθεση της έκτακτης νομοθετικής ρύθμισης, αναμένεται να καταρτίσει προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα λύνονται τα επιμέρους ζητήματα.

Στο προεδρικό διάταγμα θα ορίζεται η έδρα του υποθηκοφυλακείου, θα συνιστώνται οργανικές θέσεις και θα καθορίζονται οι κατηγορίες και οι κλάδοι στους οποίους αυτές θα κατανέμονται. Το προσωπικό των υποθηκοφυλακείων θα ενταχθεί στο Δημόσιο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Επίσης θα λύνονται τα ζητήματα στέγασης των υποθηκοφυλακείων και η παράδοση του αρχείου και του εξοπλισμού.

Στο θέμα είχε αναφερθεί προ εβδομάδων και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος είχε προαναγγείλει την απορρόφηση των υποθηκοφυλακείων από το Δημόσιο με «όχημα» νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου στο οποίο θα ενσωματωθεί και η «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση». Ο νέος φορέας θα αποτελείται από μια διεύθυνση και 77 περιφερειακά γραφεία τα οποία θα στελεχωθούν με τους υπαλλήλους των σημερινών υποθηκοφυλακείων – κτηματολογικών γραφείων, ενώ το πλεονάζον προσωπικό πιθανολογείται ότι θα μεταταχθεί στα δικαστήρια.

Το αρχικό σχέδιο νόμου που είχε παρουσιαστεί προ μηνών από το υπουργείο Δικαιοσύνης προέβλεπε τη συγχώνευση των 397 υποθηκοφυλακείων σε 56. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο εάν η εν λόγω διάταξη θα περιλαμβάνεται στην επικείμενη έκτακτη νομοθετική ρύθμιση, καθώς είχαν εκφραστεί αρκετές αντιρρήσεις. Ο λόγος είναι ότι η συγχώνευση είναι λειτουργική για την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά όχι για τη νησιωτική.

Ελλάδα

Novartis: Εισαγγελική έρευνα περί διαρροής στοιχείων από τα απόρρητα έγγραφα του FBI

FBI

Στο εισαγγελικό «μικροσκόπιο» μπαίνει το ζήτημα της ενδεχόμενης διαρροής στοιχείων από τα απόρρητα έγγραφα του FBI που αφορούν στην υπόθεση της Novartis. Ζήτημα το οποίο ανέδειξε, σύμφωνα με πληροφορίες, η επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη σε απαντητικό έγγραφο που απέστειλε προχθές στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, η οποία ερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Για το θέμα αυτό διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Βαγγέλη Ιωάννιδη, στον οποίο η κυρία Τουλουπάκη είχε κοινοποιήσει το σχετικό έγγραφό της, όπως επίσης το είχε κοινοποιήσει και στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Να σημειωθεί ότι η προανακριτική επιτροπή της Βουλής έχει ζητήσει κατ' επανάληψη τα συγκεκριμένα έγγραφα από την εισαγγελέα Διαφθοράς, πλην όμως εκείνη αρνείται να τα αποστείλει επικαλούμενη τόσο την προστασία των μαρτύρων όσο και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη δικαστική συνδρομή που έχει υπογράψει η εισαγγελία κατά της Διαφθοράς με τις ΗΠΑ.

Στο τελευταίο, ωστόσο, απαντητικό της έγγραφο προς την επιτροπή, η κυρία Τουλουπάκη αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες ότι οποίος έχει στην κατοχή του αυτά τα έγγραφα ή γνωστοποίησε στην επιτροπή στοιχεία από αυτά όπως για παράδειγμα τους αριθμούς πρωτοκόλλου τους, ή παρείχε αντίγραφα στην επιτροπή, ενδεχομένως έχει διαπράξει ποινικό αδίκημα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς προέβη στις παραπάνω αναφορές μετά τη διαπίστωση ότι στο τελευταίο έγγραφο της επιτροπής με το οποίο ζητείται εκ νέου η λήψη των εγγράφων του FBI, αναφέρονται ένα προς ένα τα επίμαχα έγγραφα, οι αριθμοί πρωτοκόλλων τους και οι ημερομηνίες τους. Ωστόσο, όπως λέγεται τα έγγραφα αυτά βρίσκονται μόνο στην κατοχή της εισαγγελίας Διαφθοράς και είναι καλά φυλασσόμενα.

Ακόμη, η κυρία Τουλουπάκη στο απαντητικό της έγγραφο προς την προανακριτική επιτροπή, φέρεται να επαναλαμβάνει πως είναι υποχρέωση της χώρας να σεβαστεί την σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ , η οποία επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση εγγράφων και μόνο με προηγούμενη συγκατάθεση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών.