Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μια ορμόνη το μυστικό για ένα ευτυχισμένο και μακροχρόνιο γάμο

Image
Μια ορμόνη το μυστικό για ένα ευτυχισμένο και μακροχρόνιο γάμο
 clock 21:52 | 23/01/2014 writer icon newsroom ekriti.gr

Αν και δύσκολα τα βρίσκει κανείς, εντούτοις υπάρχουν ζευγάρια που έχουν έναν μακροχρόνιο και ευτυχισμένο γάμο, δεδομένο που ομολογούν και οι δύο σύντροφοι! Μερικοί «χρεώνουν» αυτή την επιτυχία τους στο γεγονός ότι, πάντα έβρισκαν ο ένας στον άλλο τον καλύτερό του φίλο, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι φταίει ο χρόνος και ο χώρος που δίνουν μεταξύ τους.

Αλλά το πραγματικό μυστικό για έναν ευτυχισμένο και μακρόχρονο γάμο, φαίνεται να είναι μια ορμόνη που παράγεται από τον ανθρώπινο εγκέφαλο! Νέα έρευνα δείχνει ότι, η ωκυτοκίνη, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση των αισθημάτων που έχει ένας άνθρωπος για έναν άλλο.

Κατά τη διάρκεια μιας σειράς πειραμάτων, 40 άνδρες που βρίσκονταν σε μόνιμες σχέσεις, ψέκασαν τη μύτη τους με την εν λόγω ορμόνη και κατόπιν υποβλήθηκαν σε τομογραφίες εγκεφάλου, ενώ παράλληλα κοίταζαν φωτογραφίες του αγαπημένου τους ατόμου την πρώτη φορά και τη δεύτερη κάποιας γνωστής τους ελκυστικής κοπέλας. 

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στο «Proceedings of the National Academy of Sciences», έδειξαν πως, τα κέντρα «ανταμοιβής» του εγκεφάλου απεικονίζονται πολύ πιο έντονα στην ομάδα της ωκυτοκίνης, σε σύγκριση με άνδρες που ψεκάστηκαν με εικονικό σπρέι, ενώ το αποτέλεσμα αυτό αφορούσε μόνο στην περίπτωση που στις φωτογραφίες απεικονιζόταν η σύζυγος και όχι κάποια άλλη. 

Εξαιτίας των παραπάνω αποτελεσμάτων, οι ερευνητές λένε ότι, η δράση της ορμόνης αυτής, θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για τον καθορισμό της διάρκειας ενός γάμου. Αλλά τονίζουν επίσης, ότι, είναι απίθανο η λήψη και μόνο αυτής να επιδιορθώσει κατεστραμμένες σχέσεις.    

Η ωκυτοκίνη παράγεται από τον εγκέφαλο και εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς. Βοηθά στην πρόκληση τοκετού και τη γαλουχία σε έγκυες γυναίκες, ενώ βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στον οργανισμό και των δύο φύλων κατά τη διάρκεια του οργασμού. Μερικές φορές η ορμόνη αναφέρεται ως «αγκαλιά», καθώς ο εγκέφαλος παράγει περισσότερες ποσότητες από αυτή όταν κανείς ερωτεύεται.

Όμως, τα πρόσφατα ευρήματα, από μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής της Βόννης στη Γερμανία, δείχνουν πως, είναι εξίσου σημαντική η ορμόνη για τη διατήρηση των συναισθημάτων αγάπης και δέσμευσης για πολλά χρόνια ανάμεσα στα ζευγάρια. 

«Η ενεργοποίηση του συστήματος ανταμοιβής με τη βοήθεια της ορμόνης, έχει μια πολύ επιλεκτική δράση με τις εικόνες των συντρόφων», δήλωσε ο Dirk Scheele. «Δεν εντοπίστηκε η ίδια δράση με τις φωτογραφίες ατόμων από μακροχρόνιες γνωριμίες. Ως εκ τούτου, η απλή εξοικείωση δεν είναι αρκετή για να διεγείρει το μηχανισμό «συγκόλλησης». Τα ζευγάρια πρέπει να αγαπιούνται ήδη».

Αυτός ο βιολογικός μηχανισμός θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι πέφτουν σε κατάθλιψη ή βαρύ πένθος μετά το χωρισμό από το σύντροφό τους. Η έλλειψη της ωκυτοκίνης σημαίνει πως, το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου βρίσκεται σε κατάσταση «απόσυρσης».

Ο ψυχολόγος Δρ David Nias, απο το Worthing στο West Sussex, είπε ότι στην αγάπη ισχύει ένας συνδυασμός βιολογικών και ψυχολογικών παραγόντων. «Η ωκυτοκίνη είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες πίσω από έναν μεγάλο γάμο και η επιπλέον παραγωγή της, θα μπορούσε να προάγει και καλύτερες σχέσεις. Γεγονός βέβαια είναι, πως στην αρχή μιας σχέσης, η ορμόνη αυτή δίνει μια επιπλέον ώθηση».

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis