Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γκέτεμποργκ: Πειραματική εφαρμογή 6ωρου εργασίας στο Δημόσιο χωρίς μείωση αποδοχών

Γκέτεμποργκ: Πειραματική εφαρμογή 6ωρου εργασίας στο Δημόσιο χωρίς μείωση αποδοχών
 clock 21:58 | 09/04/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Στη μείωση των ωρών εργασίας σε έξι αποφάσισε να προχωρήσει το δημοτικό συμβούλιο του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας καταργώντας το οκτάωρο στις δημοτικές υπηρεσίες και διατηρώντας παράλληλα τις αποδοχές στο ίδιο επίπεδο.

Πρόκειται για ένα «πείραμα» το οποίο θα διαρκέσει δοκιμαστικά ένα χρόνο, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές με στόχο την βελτίωση των υπηρεσιών. Την απόφαση έλαβε η δημοτική αρχή της δεύτερης μεγαλύτερης σουηδικής πόλης, ένας συνασπισμός της αριστερής πτέρυγας των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.
 
«Πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα να το επιχειρήσουμε», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Mats Pilhem. Μετά από ένα χρόνο θα αξιολογηθεί το αποτέλεσμα του εγχειρήματος. «Θα συγκρίνουμε το πριν και το μετά και θα δούμε τις διαφορές. Ελπίζουμε πως το προσωπικό θα είναι αποτελεσματικότερο και θα αισθάνεται καλύτερα, ψυχικά και σωματικά», δήλωσε ο Mats Pilhem.
 
Το «πείραμα» βασίζεται σε έρευνες που δείχνουν πως με μειωμένο ωράριο βελτιώνεται η παραγωγή καθώς οι εργαζόμενοι νιώθουν κουρασμένοι μετά από έξι ώρες εργασίας, γεγονός που επηρεάζει σωρευτικά την παραγωγικότητα τους.
 
Ο Mats Pilhem σημείωσε πως το «πείραμα» εφαρμόστηκε και σε μια αυτοκινητοβιομηχανία της περιοχής και τα αποτελέσματα ήταν «ενθαρρυντικά». Ο αντιδήμαρχος υπογράμμισε πως με το νέο ωράριο επιτυγχάνονται δύο στόχοι. Ο πρώτος είναι η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα και ο δεύτερος είναι η δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis