Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένα μήνα περίμεναν στη θάλασσα για να μπουν στην Αυστραλία

Image
Ένα μήνα περίμεναν στη θάλασσα για να μπουν στην Αυστραλία
 clock 07:10 | 28/07/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

 Οι 157 αιτούντες για άσυλο από τη Σρι Λάνκα, οι οποίοι ταξίδευαν με πλοίο και οι αυστραλιανές αρχές είχαν αρνηθεί την είσοδό τους στη χώρα, έφτασαν σε στρατόπεδο κράτησης στην Αυστραλία, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι της κυβέρνησης.

Η κράτηση των προσφύγων για περίπου ένα μήνα στη θάλασσα, είχε φέρει στο προσκήνιο την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της Αυστραλίας σε τέτοιες περιπτώσεις, σύμφωνα με την οποία η Καμπέρα έχει δεσμευτεί να στέλνει πίσω στη χώρα από όπου προήλθαν πλοία που μεταφέρουν πρόσφυγες.

Παρά το γεγονός ότι οι 157 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, εστάλησαν στο στρατόπεδο Κούρτιν, ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, τόνισε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν πρόκειται να εγκατασταθούν εκ νέου στη χώρα, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Η Ινδία έχει συμφωνήσει να παραλάβει κάποιους από τους υπηκόους της από την ομάδα, ωστόσο ένα δικηγόρος που αιτήθηκε να τους αντιπροσωπεύσει δήλωσε ότι πρώτα θα πρέπει να περάσουν από συνεντεύξεις προκειμένου να διαπιστωθούν οι λόγοι που οι άνθρωποι αυτοί ζητούν άσυλο στην Αυστραλία.

«Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται τώρα στην Αυστραλία και η αυστραλιανή νομοθεσία θα πρέπει να τους προστατεύσει», δήλωσε ο δικηγόρος που ειδικεύεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, Ντέιβιντ Μέιν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του δικτύου ABC.

«Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή, είναι ασαφές ο ρόλος που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Ινδία σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε. «Αποτελεί μια βασική αρχή του δικαίου περί προσφύγων όπου κανένα πρόσωπο δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις αρχές της χώρας από την οποία μπορεί να έχει διαφύγει».

Ο Μόρισον υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι οικονομικοί πρόσφυγες. «Οι άνθρωποι έχουν έρθει από την ασφαλή χώρα της Ινδίας. Δεν έχουν έρθει από τη Σρι Λάνκα», είπε στο ABC. «Αν δεν μπορούμε να τους στείλουμε πίσω στην Ινδία, ποιο είναι το επόμενο βήμα; Η Νέα Ζηλανδία; Η Ινδία αποτελεί μια ζωντανή δημοκρατία, αποτελεί έναν καλό εταίρο και εργάζεται στενά μαζί μας», δήλωσε ο Μόρισον.

Από την πλευρά του ο Μέιν δήλωσε ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί ακρόαση ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, πιθανώς την επόμενη εβδομάδα, όπου θα συζητηθεί η τύχη των προσφύγων. «Η κατάσταση είναι πολύ ασαφής, προσπαθούμε να αποφασίσουμε ποιες πτυχές της υπόθεσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε», πρόσθεσε.

Οι αιτούντες άσυλο, οι οποίοι παρέμειναν αποκλεισμένοι στη θάλασσα για περίπου ένα μήνα, μεταφέρθηκαν στις νήσους Κοκος Κίλινγκ και από εκεί με αεροπλάνο στο στρατόπεδο του Κούρτιν.

Η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να τους επιτρέψει την είσοδο στην Αυστραλία μετά από παρέμβαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ   

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis