Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή, μετά την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς. Μέχρι στιγμής, 76 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων οι 60 ανήκουν στον άμαχο πληθυσμό, στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.
Την ίδια στιγμή, δεν φαίνεται κανένα σημάδι εκτόνωσης της έντασης, με το Ισραήλ να ετοιμάζει 20.000 έφεδρους και να εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής εισβολής. Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δηλώνει ξεκάθαρα πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε εκεχειρία με τη Χαμάς: «Αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε με κανέναν για εκεχειρία, δεν είναι στην ημερήσια διάταξη».
Ωστόσο, ο Νετανιάχου αρνήθηκε να διακόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, που εξαρτάται στο θέμα αυτό από το Ισραήλ, όπως το απαιτούν κάποια σκληροπυρηνικά μέλη της κυβέρνησής του και κάποιοι βουλευτές της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς. «Δεν μπορούμε να συμπεριφερθούμε όπως η Ρωσία στην Τσετσενία», σχολίασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Εξάλλου ο Νετανιάχου εξέφρασε την «ικανοποίησή» του για την υποστήριξη που έλαβε από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος καταδίκασε «έντονα» τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ και εξέφρασε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό «την αλληλεγγύη της Γαλλίας».
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την κρίση, καταδίκασε τις επιθέσεις με πυραύλους και κάλεσε το Ισραήλ να δείξει αυτοσυγκράτηση. «Η Γάζα είναι στην κόψη του ξυραφιού», είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.
Επίθεση σε καφενείο, την ώρα του αγώνα
Πάνω από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα (Πέμπτη) στη διάρκεια πολλών ισραηλινών επιδρομών που πραγματοποιήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας σε 76 τον αριθμό των θυμάτων κατά την τρίτη ημέρα της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.
Σε μια από τις πιο φονικές επιθέσεις, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ένα καφενείο της πόλης Χαν Γιούνες όπου προβαλόταν ο ημιτελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανάμεσα στην Αργεντινή και την Ολλανδία. Τουλάχιστον 15 άνθρωποι τραυματίσθηκαν, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών Άσραφ αλ-Κόντρα.
Μια ώρα αργότερα, πάντα στο Χαν Γιούνες, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, τέσσερις γυναίκες και τέσσερα παιδιά σκοτώθηκαν όταν επλήγησαν δύο κατοικίες.
Στο προσφυγικό καταυλισμό του Νουσεϊράτ, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, επιδρομή εναντίον μιας κατοικίας στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Τα χαράματα στην πόλη της Γάζας, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιδρομή που είχε στόχο το όχημα στο οποίο επέβαιναν, και τέσσερις τραυματίσθηκαν.
Σήμερα το πρωί, ένα πεντάχρονο παιδί σκοτώθηκε σε επιδρομή στο Μπέιτ Λαχίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε επίσης ο αλ-Κόντρα, και ένας νέος 19 ετών σκοτώθηκε σε επίθεση στο Χαν Γούνες, κατά την οποία τραυματίσθηκαν δύο παιδιά, το ένα από τα οποία σοβαρά.
Επιδρομές, ρουκέτες και συνδρομή Αιγύπτου
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως στη διάρκεια της νύκτας πραγματοποίησε επιδρομές εναντίον περισσοτέρων των 320 στόχων της Χαμάς, ανεβάζοντας σε 750 τον αριθμό των επιδρομών από την αρχή της επιχείρησης που εξαπολύθηκε την Τρίτη, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο.
Από την πλευρά της, η Χαμάς συνεχίζει την εκτόξευση ρουκετών εναντίον του Τελ Αβίβ, ορισμένες από τις οποίες αναχαιτίσθηκαν από το ισραηλινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Κατά τη χθεσινή νύχτα, έξι ρουκέτες έπεσαν στο ισραηλινό έδαφος και επτά αναχαιτίσθηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα, διευκρίνισε εκπρόσωπος του στρατού.
Παράλληλα, η Αίγυπτος άνοιξε το σημείο διέλευσης της Ράφα για να δεχθεί Παλαιστίνιους που έχουν τραυματισθεί κατά την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, δήλωσε ένας αξιωματούχος στα σύνορα. Τα νοσοκομεία στο βόρειο Σινά, που συνορεύει με τη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ, είναι έτοιμα να υποδεχθούν Παλαιστίνιους τραυματίες.
Ο μεθοριακός τερματικός σταθμός της Ράφα είναι η μοναδική πρόσβαση στο παλαιστινιακό έδαφος που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ. Μετά την καθαίρεση του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο του 2013, το Κάιρο κλείνει πολύ τακτικά το πέρασμα και δεν το ανοίγει παρά περιστασιακά, κυρίως για να διέλθουν αυτοκινητοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια.
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters