Κόσμος

Σαρκοζί: Το Brexit και η ένταξη της Τουρκίας θα ήταν ό,τι χειρότερο για την Ε.Ε

νικολα σαρκοζι

Το «χειρότερο» για την Ε.Ε «μια έξοδος της Βρετανίας και μια ένταξη της Τουρκίας» εκτιμά ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Ωστόσο θεωρεί ότι, ανεξαρτήτως του αν οι Βρετανοί επιλέξουν την αποχώρηση ή όχι στο δημοψήφισμα του επόμενου μήνα, η ΕΕ θα χρειαστεί «μια νέα συνθήκη» την πρωτοβουλία για την οποία θα πρέπει να αναλάβει το Παρίσι.

«Το χειρότερο θα ήταν το Brexit και η ένταξη της Τουρκίας: έτσι θα κάναμε το γκραν σλαμ των λαθών» είπε ο Σαρκοζί σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Monde.

«Όμως, είτε με Brexit είτε όχι, σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί να ενισχύσουμε σε βάθος το ευρωπαϊκό σχέδιο και αυτό θα γίνει με μια συνθήκη, την πρωτοβουλία για την οποία θα πρέπει να αναλάβει η Γαλλία, από το καλοκαίρι του 2017», υπογράμμισε, μεταθέτοντας το θέμα για μετά τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν του χρόνου στη χώρα του.

«Η συζήτηση γύρω από το Brexit αποτελεί μια ευκαιρία για να θεμελιώσουμε εκ νέου την Ευρώπη», υποστήριξε ο Σαρκοζί.

«Το να πιστεύει κανείς ότι η Τουρκία μπορεί διαρκώς να διαχειρίζεται και να επιλύει τα προβλήματά της είναι λάθος. Μπορεί άραγε η Ευρώπη να έχει εμπιστοσύνη σε μια τουρκική εξουσία που βαίνει ολοένα και περισσότερο προς ένα απολυταρχικό καθεστώς; Αμφιβάλλω» είπε, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνη» την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι «ακατανόητη», συνέχισε ο Σαρκοζί, δεδομένης της στάσης που τηρεί η τουρκική κυβέρνηση απέναντι στις ατομικές ελευθερίες.

Ο πρώην πρόεδρος πρότεινε να συγκροτηθεί μια ομάδα «ευρώ-Σένγκεν», στην οποία θα μετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ που είναι ταυτόχρονα μέλη και της συνθήκης Σένγκεν. Η ομάδα αυτή θα έχει μια «σταθερή προεδρία» και θα της ανατεθεί ο έλεγχος της Frontex, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τον τρόπο αυτό, υποστήριξε, θα βελτιωνόταν ο συντονισμός για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.

Ο Νικολά Σαρκοζί θεωρεί επίσης αναγκαία «την υιοθέτηση μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής» και την εναρμόνιση των κοινωνικών παροχών προς τους αιτούντες άσυλο, προκειμένου να εμποδιστεί ο «τουρισμός επιδομάτων». Εξήγησε ότι με την πρότασή του, εκτός από τους αιτούντες άσυλο, κανείς άλλος από τους νεοεισερχόμενους στην ΕΕ δεν θα δικαιούται κάποιο επίδομα πριν περάσει μια πενταετία «όπως κάνουν οι Βρετανοί και όπως σχεδιάζουν να κάνουν οι Γερμανοί».

Κόσμος

Παραλλαγή Όμικρον - Κορωνοϊός: Τρίτο κρούσμα εντοπίστηκε στη Βρετανία

Βρετανια κορωνοϊός

Η Βρετανία κατέγραψε το τρίτο κρούσμα της νέας παραλλαγής Όμικρον του κοροναϊού, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας σήμερα προσθέτοντας ότι το πρόσωπο που έχει μολυνθεί δεν βρίσκεται πλέον στη χώρα και συνδέεται με ταξίδι στη νότια Αφρική.

Η Υπηρεσία είπε ακόμη ότι όσο βρισκόταν στη χώρα το πρόσωπο αυτό ήταν στο Γουεστμίνστερ του κεντρικού Λονδίνου.

 

«Οι προηγμένες ικανότητές μας αλληλούχισης του γονιδιώματος του ιού μας επιτρέπουν να εντοπίζουμε παραλλαγές και να αναλαμβάνουμε άμεση δράση για τον περιορισμό της περαιτέρω εξάπλωσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκτελεστική διευθύντρια της Υπηρεσίας Τζένι Χάρις.

«Είναι πολύ πιθανό να βρούμε περισσότερα κρούσματα μέσα στις επόμενες ημέρες όπως βλέπουμε σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο και καθώς αυξάνουμε τον εντοπισμό κρουσμάτων μέσω της εστιασμένης ιχνηλάτησης», πρόσθεσε η ίδια.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Μετάλλαξη Όμικρον: Όλα όσα γνωρίζουμε για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού

Γαλλία -κορωνοϊός: Η μετάλλαξη Όμικρον πιθανόν να κυκλοφορεί ήδη στη χώρα

Κορωνοϊός - Παραλλαγή Όμικρον: 13 τα κρούσματα στην Ολλανδία από τις πτήσεις από Νότια Αφρική

ESPA BANNER