Κόσμος

Ρέγκλινγκ: Το ΔΝΤ πρέπει να μείνει στην Ελλάδα - Δεν υπάρχει πρόοδος

Ρέγκλινγκ

Το ΔΝΤ πρέπει να παρεμείνει στην Ελλάδα ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Ο Κlaus Regling του ESM μίλησε στο Bloomberg για τον ρόλο του μηχανισμού και την βοήθεια που έχει παρέχει σε πέντε χώρες της Ευρωζώνη, οι οποίες, όπως υπογράμμισε θα είχαν ωθηθεί σε έξοδο από το ευρώ χωρίς την παρέμβαση αυτή.

Σε ερώτησή του δημοσιογράφου του Bloomberg όσον αφορά την διαφορετική προσέγγιση των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ σε αρκετά από τα ζητήματα, ο Regling υπογράμμισε πως οι διαφορετικές αναφορές για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος θα γίνουν σίγουρα γνωστές σε δύο χρόνια, αφού οι προβλέψεις πάντα κουβαλούν μαζί τους ένα ρίσκο λαθών. Ο ίδιος ανέφερε πως δεν του κάνει εντύπωση πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά τις προβλέψεις της επόμενης διετίας, αλλά τόνισε πως οι Έλληνες πρέπει να το αποδεχθούν.

"Γι' αυτό δημιουργήθηκε η ιδέα των εφεδρικών μέτρων τα οποία θα ισχύσουν μόνο εάν υπερισχύσουν οι πιο πεσιμιστικές προβλέψεις του ΔΝΤ. Εάν αποδειχθούν σωστές οι προβλέψεις της Κομισιόν – τις οποίες και υποστηρίζω- τότε τα μέτρα-"κάβα" δεν θα χρειαστούν. Κανείς δεν θα πρέπει να πει πως είναι σίγουρος για τις προβλέψεις του", ανέφερε ο κ. Regling.

"Eίμαι πεπεισμένος πως το ΔΝΤ θα μπει στο πρόγραμμα. Ξεκινήσαμε τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, έχουμε ήδη δώσει το 1/4 του προγράμματος, το προσωπικό του ΔΝΤ έχει παραστεί σε όλες τις συναντήσεις σε Αθήνα και Βρυξέλλες οπότε είναι γνώστες του τί γίνεται".

Ο Klaus Regling συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και να φτάσει στους στόχους που συμφωνήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. Ο ίδιος τόνισε πως το ΕSM πράττει ακριβώς το ίδιο με το ΔΝΤ, αφού δεν θα υπάρξουν εκταμιεύσεις εάν δεν πληρούνται οι όροι, ενώ εκτίμησε πως η ελληνική πλευρά φαίνεται πως έχει χαλαρώσει ως προς την επίτευξη των στόχων αυτών.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το λόγο της καθυστέρησης, ο κ. Regling απάντησε: "Μερικά από αυτά τα πράγματα δεν είναι εύκολο να γίνουν. Οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό είναι πάρα πολύ δύσκολες ακόμη και στις καλύτερες οικονομίες. Είναι τεχνικά περίπλοκες και πολιτικά ευαίσθητες". Συνέχισε υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα έχει περισσότερα προβλήματα από τις υπόλοιπες χώρες που πέρασαν από πρόγραμμα του μηχανισμού στήριξης επειδή καθυστέρησε και έκανε βήματα προς τα πίσω. Παρόλ' αυτά, τόνισε πως η πολιτική θέληση βρίσκεται σε καλύτερο σημείο από πέρυσι.

Όσον αφορά για τη συνάντηση του Eurogroup, o κ. Regling ανέφερε πως δεν υπάρχει αρκετή πρόοδος για να συγκληθεί Eurogroup. "Το Eurogroup μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή υπάρξει πρόοδος

newmoney.gr

Κόσμος

Ισραήλ: Υπό δρακόντεια μέτρα η πορεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Ισραήλ

Υπό ισχυρά αστυνομικά μέτρα, περισσότεροι από 1.000 Ισραηλινοί διαδήλωσαν σήμερα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα ακροδεξιών οργανώσεων, σε ένα πρώτο, κρίσιμο τεστ για τη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ, μετά και τις απειλές της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων ήταν πολλοί νέοι και υπερεθνικιστές, ακροδεξιοί Εβραίοι, ξεκίνησαν την πορεία τους από την ορθόδοξη συνοικία της Δυτικής Ιερουσαλήμ για να διασχίσουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ και να φτάσουν στην Πύλη της Δαμασκού, η οποία βλέπει στη μουσουλμανική συνοικία της Παλιάς Πόλης. Εκεί βρίσκεται και η Πλατεία των Τεμενών, χώρος ιερός για τους μουσουλμάνους.

«Ο αιώνιος λαός δεν φοβάται έναν μακρύ δρόμο» και «Θάνατος στους Άραβες», φώναζαν οι διαδηλωτές, που κρατούσαν ισραηλινές σημαίες, σε αυτόν τον παλαιστινιακό τομέα της πόλης, που είναι υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967.

Λίγο πριν ξεκινήσει αυτή τη αμφιλεγόμενη «πορεία των σημαιών» η αστυνομία απέκλεισε τους οδικούς άξονες που οδηγούν στην Παλιά Πόλη ενώ απαγόρευσε και την πρόσβαση των Παλαιστινίων στην πλατεία μπροστά από την Πύλη της Δαμασκού. Ακολούθησαν συγκρούσεις με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δέκα άνθρωποι μεταξύ των Παλαιστίνιων διαδηλωτών, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης.

Άραβες Ισραηλινοί βουλευτές που πήγαν επί τόπου κατήγγειλαν την πορεία, χαρακτηρίζοντάς την «πρόκληση». «Η μοναδική νόμιμη σημαία εδώ στην Μπαμπ αλ Αμούντ (σ.σ. Πύλη της Δαμασκού) και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι η παλαιστινιακή. Η ισραηλινή σημαία εδώ είναι σύμβολο κατοχής», είπε ο βουλευτής Άχμεντ Τίμπι.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Τορ Βένεσλαντ κάλεσε όλες τις πλευρές να αποφεύγουν «προκλήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης».

Η πορεία αυτή τιμά την «ημέρα της Ιερουσαλήμ» ή «Γιομ Γερουσαλάιμ», δηλαδή την επέτειο της «επανένωσης» (για τους Ισραηλινούς) της πόλης μετά την κατοχή της το 1967. Με βάση το διεθνές δίκαιο το Ισραήλ κατέχει παράνομα την προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η πορεία επρόκειτο αρχικά να γίνει στις 10 Μαΐου, όμως ματαιώθηκε. Είχαν προηγηθεί διαδηλώσεις στη συνοικία Σεΐχ Τζάρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ –όπου οικογένειες Παλαιστινίων απειλούνται με έξωση, προς όφελος Εβραίων εποίκων– καθώς και συγκρούσεις μεταξύ των Παλαιστινίων και της αστυνομίας στην Πλατεία των Τεμενών. Στις 10 Μαΐου, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες προς το ισραηλινό έδαφος, ξεκινώντας έναν πόλεμο 11 ημερών με τον ισραηλινό στρατό.

Μετά τον πόλεμο, τη στιγμή που η Αίγυπτος και ο ΟΗΕ εντείνουν τις προσπάθειές τους για να εδραιώσουν την εύθραυστη εκεχειρία, οι διοργανωτές αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα να προχωρήσουν με τη διεξαγωγή της πορείας, ορίζοντάς την για σήμερα.

Η Χαμάς απείλησε το Ισραήλ με αντίποινα αν η πορεία πλησιάσει στη μουσουλμανική συνοικία της Παλιάς Πόλης. Παρά τις εκκλήσεις της παλαιστινιακής ηγεσίας και Αράβων Ισραηλινών βουλευτών για ματαίωση της πορείας, ο νέος υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Ομερ Μπαρ-Λεβ αποφάσισε χθες ότι θα γινόταν κανονικά. Προειδοποίησε όμως ότι «η αστυνομία είναι έτοιμη και θα κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε τον εύθραυστο ιστό της συνύπαρξης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ισραήλ: Εκθρονισμός Νετανιάχου από την πρωθυπουργία

Παραμένει το χάσμα Βελιγραδίου - Πρίστινας: Έφυγαν με άδεια χέρια από τις Βρυξέλλες

Η Ουγγαρία ψήφισε νόμο που απαγορεύει την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας σε ανηλίκους