Κόσμος

"Όχι" των Podemos σε μια κυβέρνηση συμμαχίας με Σοσιαλιστές και Κεντρώους

podemos1-530x330.jpg

Oι Podemos τάχθηκαν εναντίον μιας κυβερνητικής συμμαχίας με το Σοσιαλιστικό και Εργατικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) στο οποίο θα συμμετείχε και το κεντρώο Ciudadanos («Πολίτες»), όπως ανακοίνωσε σήμερα το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, αποτέλεσμα που καθιστά ακόμη πιο πιθανή την προκήρυξη νέων βουλευτικών εκλογών για την 26η Ιουνίου. 
Τα μέλη του κόμματος «είπαν όχι κατά ένα 88,23%» σε μια τέτοια συμμαχία, δήλωσε ο Πάμπλο Ετσενίκε, ο οποίος ασκεί καθήκοντα «οργανωτικού γραμματέα» του Ποδέμος. Συνολικά καταμετρήθηκαν 149.000 ψήφοι από την Πέμπτη.
Το 91,79% των μελών του κόμματος τάχθηκε υπέρ μιας «κυβέρνησης της αλλαγής», με τη συμμετοχή του Ποδέμος και των Σοσιαλιστών, κάτι για το οποίο έχει καλέσει επανειλημμένα ο Πάμπλο Ιγκλέσιας. Το ενδεχόμενο αυτό όμως έχει απορριφθεί από τους Σοσιαλιστές.

Τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα που αναδείχθηκαν στις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου οδεύουν προς το τέλος της προθεσμίας για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού. Εάν δεν υπάρξει επαρκής υποστήριξη για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ένας νέος πρωθυπουργός ως την 2η Μαΐου, θα προκηρυχθούν αναπόφευκτα νέες εκλογές.
Κανένα από αυτά τα κόμματα —ούτε το Ποδέμος, ούτε το Σιουδαδάνος, ούτε οι Σοσιαλιστές, αλλά ούτε και το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP), που κέρδισε τον Δεκέμβριο (28,7% των ψήφων και 123 έδρες)— δεν διαθέτει ικανό αριθμό εδρών ώστε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η εξασφάλιση της υποστήριξης του Ποδέμος θεωρείτο ζωτικής σημασίας για τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία του με τους Πολίτες, μετά την ήττα του στην ψηφοφορία η οποία είχε διεξαχθεί στην ισπανική Βουλή τον Μάρτιο διότι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει υποστήριξη από τα άλλα κόμματα.
Άλλες δυνητικές επιλογές για να σχηματιστεί κυβέρνηση ελάχιστες πιθανότητες μοιάζουν να έχουν να πραγματωθούν. Η μόνη πιθανή διμερής συμμαχία, αυτή ανάμεσα στους Σοσιαλιστές και το Λαϊκό Κόμμα, φαντάζει αδύνατη, πολύ περισσότερο μετά τις συγκρούσεις ανάμεσα στους ηγέτες τους, τον Σάντσεθ και τον Μαριάνο Ραχόι, τους τελευταίους μήνες.

Το πολιτικό αδιέξοδο δεν έχει ακόμη τουλάχιστον εκτροχιάσει την ανάκαμψη της ισπανικής οικονομίας, η οποία εξήλθε από μια βαθιά ύφεση. Η δραστηριότητα παρέμεινε σταθερή το πρώτο τρίμηνο.
Αλλά η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας και αναλυτές προειδοποιούν, τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, πως εάν το πολιτικό αδιέξοδο παραταθεί περαιτέρω, αυτό θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς η χώρα συνεχίζει να πλήττεται από μεγάλη ανεργία (πάνω από το 20% του ενεργού πληθυσμού) και πασχίζει να τιθασεύει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πως η διεξαγωγή νέων εκλογών δεν θα συμβάλει να αρθεί το αδιέξοδο, καθώς αναμένεται το αποτέλεσμα του Δεκεμβρίου να επαναληφθεί.
Ο Ισπανός μονάρχης Φίλιππος αναμένεται να διεξαγάγει την επόμενη εβδομάδα συνομιλίες της τελευταίας στιγμής σε μια προσπάθεια επίλυσης της πολιτικής κρίσης.

Οι Σοσιαλιστές ωστόσο φάνηκαν να επιρρίπτουν στο Ποδέμος την ευθύνη για το αδιέξοδο. «Κάναμε όλα όσα μπορούσαμε», ανέφερε ένας από τους διαπραγματευτές τους, ο Αντόνιο Ερνάντο, «εξαιρουμένης μιας ρήξης» με τους Πολίτες. Η πρωτοβουλία πλέον ανήκει «στα άλλα» κόμματα, πρόσθεσε. «Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως το 100% των εκλογέων του Ποδέμος δεν θέλουν (να παραμείνει) ο Μαριάνο Ραχόι επικεφαλής της κυβέρνησης».

Από τη δική του πλευρά το PP κάλεσε ξανά να σχηματιστεί ένας «μεγάλος συνασπισμός» ανάμεσα στους Σοσιαλιστές, τους κεντρώους και την κεντροδεξιά, για να προασπίσει την ενότητα της Ισπανίας, εν μέσω της ανόδου του αυτονομισμού στην Καταλονία, αλλά και να συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που το κόμμα αυτό θεωρεί απαραίτητες για την οικονομική ανάπτυξη, στην οποία επανήλθε η ισπανική οικονομία στα τέλη του 2014 έπειτα από τη σοβαρότερη οικονομική κρίση της τελευταίας 30ετίας.
Οι Σοσιαλιστές απορρίπτουν τον σχηματισμό κυβέρνησης με το PP. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος

Άγριο έγκλημα στην πακιστανική ελίτ: Πάμπλουτος νεαρός αποκεφάλισε κόρη διπλωμάτη

ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Μια αποκρουστική δολοφονία στην καρδιά του Ισλαμαμπάντ στην οποία εμπλέκονται οικογένειες από την προνομιούχα ελίτ της πακιστανικής κοινωνίας κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας εθνική κατακραυγή για τις γυναικοκτονίες στη χώρα της νότιας Ασίας.

Η 27χρονη Νουρ Μουκαντάμ, κόρη ενός Πακιστανού πρώην διπλωμάτη, βρέθηκε αποκεφαλισμένη σε μια πλούσια συνοικία της πρωτεύουσας στις 20 Ιουλίου. Η αστυνομία απήγγειλε κατηγορίες για φόνο σε βάρος του Ζαχίρ Τζάφερ, υπηκόου ΗΠΑ και γόνου μιας από τις πιο πλούσιες πακιστανικές οικογένειες.

Οι ερευνητές λένε πως οι δυο τους ήταν φίλοι, και πως ο Τζάφερ παρέσυρε τη Μουκαντάμ, κόρη του πρώην πρεσβευτή του Πακιστάν στη Νότια Κορέα, στο σπίτι του, την κράτησε εκεί για δύο ημέρες και στη συνέχεια τη δολοφόνησε βάναυσα.

Εκατοντάδες γυναίκες δολοφονούνται κάθε χρόνο στο Πακιστάν και χιλιάδες περισσότερες είναι θύματα βάναυσης βίας, όμως πολύ λίγες περιπτώσεις λαμβάνουν τη συνεχή προσοχή των μέσων ενημέρωσης και ένας μικρός μόνο αριθμός δραστών τιμωρούνται.

Αυτή η δολοφονία, ωστόσο, η οποία άγγιξε ένα μικρό τμήμα της κοινωνίας που θεωρείτο απρόσβλητο από αυτή τη συστημική αδικία, προκάλεσε δημόσια κατακραυγή σε αντίθεση με οιαδήποτε άλλη πρόσφατη υπόθεση.

«Το στάτους των εμπλεκομένων οικογενειών, η οικογένεια του Ζαχίρ Τζάφερ, και βεβαίως του πατέρα της Νουρ που ήταν πρώην πρεσβευτής, και το γεγονός ότι αυτό συνέβη εντός των κύκλων της ελίτ του Ισλαμαμπάντ... όλα αυτά μαζί αναμφίβολα έστρεψαν περισσότερο την προσοχή σε αυτή την υπόθεση», δήλωσε η Νίντα Κιρμπάνι, επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Επιστημών Μάνατζμεντ της Λαχώρης.

Η δολοφονία της Μουκαντάμ έχει γίνει η πιο έντονα αναφερθείσα γυναικοκτονία στην πρόσφατη ιστορία. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με οργισμένα σχόλια ενώ διαδηλώσεις και αγρυπνίες πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλες πόλεις, καθώς και από Πακιστανούς της διασποράς ακόμη και σε μακρινές χώρες όπως ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Αντιμέτωπη με τη δημόσια οργή, η οικογένεια Τζάφερ δημοσίευσε ολοσέλιδες καταχωρίσεις στις εφημερίδες παίρνοντας αποστάσεις από τη δολοφονία και καλώντας για δικαιοσύνη.

Η ζωή για τις γυναίκες στις αγροτικές περιοχές του Πακιστάν είναι εμφανώς διαφορετική από εκείνην στα αστικά κέντρα, ιδιαίτερα στο Ισλαμαμπάντ, όπου οι σικ καφετέριες και τα εμπορικά κέντρα εξυπηρετούν ένα μίγμα πλούσιων διανοουμένων, κυβερνητικών αξιωματούχων, διπλωματών, εκπατρισμένων και ξένων δημοσιογράφων.

Για πολλές γυναίκες στην πρωτεύουσα της χώρας, ακόμη και αυτή η εικόνα ελευθερίας και ασφάλειας έχει θρυμματιστεί.

«Έχω κι εγώ κόρες, και ανησυχώ μέρα και νύχτα, αν αυτό συμβεί στη δική μου κόρη, ποιος θα σταθεί πλάι μου;" δήλωσε η Άμνα Σαλμάν Μπουτ στο Reuters στη διάρκεια μιας αγρυπνίας για τη Μουκαντάμ στο Ισλαμαμπάντ αυτήν την εβδομάδα στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι. "Όταν κάποιος μας κακομεταχειρίζεται θα πρέπει να φτιάξουμε κι εμείς χάσταγκ», είπε, αναφερόμενη στο χάσταγκ #JusticeForNoor που έχει πλημμυρίσει το Twitter στο Πακιστάν.

«Όλες οι γυναίκες με τις οποίες μίλησα μετά την υπόθεση της Νουρ μιλάει γι΄αυτές με ένα αυξημένο αίσθημα φόβου, από τους άνδρες γύρω της», δήλωσε η Μπεναζίρ Σαχ, μια δημοσιογράφος με έδρα τη Λαχώρη. Είπε πως ορισμένες λένε πως δεν μπορούν να κοιμηθούν το βράδυ.

Ενώ οι καθημερινές ανατροπές στη δίκη ξεδιπλώνονται καθημερινά υπό τους προβολείς των εθνικών μέσων ενημέρωσης, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Πακιστάν λένε πως η κυβέρνηση πρέπει να περάσει ένα νομοσχέδιο ορόσημο κατά της ενδοοικογενειακής βίας προκειμένου να καταπραΰνει κάπως την οργή.

Το νομοσχέδιο εξορθολογίζει τη διαδικασία για την εξασφάλιση περιοριστικών μέτρων, και υιοθετεί έναν ευρύ ορισμό της βίας, προκειμένου να περιλάβει «τη συναισθηματική, ψυχολογική και λεκτική κακοποίηση».

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, οι βουλευτές ζήτησαν τη γνώμη ενός συμβουλίου ακαδημαϊκών του ισλάμ για το αν η νομοθεσία συνάδει με τις ισλαμικές αρχές.

Ο Κίμπλα Αγιάζ, ο οποίος ηγείται του συμβουλίου, δήλωσε στο Ρόιτερς πως το νομοσχέδιο συζητήθηκε μόνο ανεπίσημα, αλλά ο ίδιος αισθάνεται πως η φιλόδοξη γλώσσα του δεν μπορεί να γίνει δεκτή από τη συντηρητική κοινωνία του Πακιστάν.

«Σημαίνει αυτό πως μια κόρη ή σύζυγος μπορεί να διαμαρτυρηθεί όταν ένας πατέρας ή σύζυγος την εμποδίζει να βγει από το σπίτι; Αυτό μπορεί να μην είναι αποδεκτό από όλους τους Πακιστανούς», δήλωσε στο Reuters.

«Όλοι συμφωνούμε για τον στόχο [που είναι] να σταματήσει η βία κατά των γυναικών... αλλά η αίσθησή μας είναι πως αυτό το νομοσχέδιο μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει νέα κοινωνική ένταση και να οδηγήσει σε περισσότερη ενδοοικογενειακή βία», πρόσθεσε ο Αγιάζ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Άγριο έγκλημα στη Δάφνη: Έσφαξε τη σύζυγό του «επειδή τη ζήλευε»

Γλυκά Νερά: «Εξαφανίστηκε» το Instagram του συζυγοκτόνου

ΗΠΑ: Τρία μικρά παιδιά περιφέρονταν στον δρόμο – «Η μαμά είναι νεκρή», είπαν στους αστυνομικούς