Κόσμος

Καταθέτει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ντράγκι

ντραγκι

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, θα καταθέσει σήμερα το απόγευμα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ενώ την Τετάρτη θα απευθυνθεί σε κλειστή συνεδρίαση Γερμανών βουλευτών, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. To όλο και πιο επείγον μήνυμα που θα μεταφέρει ο κεντρικός τραπεζίτης είναι ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν μέτρα για να ενισχύσουν την οικονομία. «Στη γερμανική πρωτεύουσα, πιθανότατα θα απευθύνει ένα ειδικό αίτημα: Ξοδέψτε περισσότερα, τώρα», σημειώνει το δημοσίευμα.
 
Από την οπτική του Ντράγκι, η γερμανική οικονομία έχει πλεονάσματα στον κρατικό προϋπολογισμό και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τα οποία δίνουν στην κυβέρνηση της καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ το δημοσιονομικό περιθώριο να αυξήσει αμέσως τη ζήτηση.

Η άποψη του Βερολίνου για το θέμα αυτό είναι μάλλον διαφορετική, καθώς σημειώνει κατ' αρχήν ότι οι γερμανικές κρατικές δαπάνες αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από τις καταναλωτικές δαπάνες για περισσότερο από ένα έτος. Η ΕΚΤ, όμως, θέλει την ενίσχυση των προσπαθειών από τους πολιτικούς. Αν και η νομισματική πολιτική είναι ήδη υπερβολικά χρησιμοποιημένη, τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα αναμένεται να δείξουν ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης ανήλθε στο 0,4% τον Σεπτέμβριο, πολύ χαμηλότερα από τον στόχο που είναι λίγο κάτω από το 2%. Στη Γερμανία ο πληθωρισμός θα είναι λίγο πιο αυξημένος, στο 0,5%. Η ανεργία στην Ευρωζώνης πιθανόν μειώθηκε οριακά στο 10% τον Αύγουστο από 10,1% τον Ιούλιο, σύμφωνα με άλλη έρευνα του Bloomberg.
 
Η ΕΚΤ είναι τόσο ανήσυχη για τον βραδύ ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε σύστησε ομάδα κρούσης (task force) για να εξετάσει σχετικές ιδέες. Εν τω μεταξύ, όμως, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας θέλουν να δουν (αυξημένες) δημόσιες δαπάνες από ορισμένες κυβερνήσεις, και δεν φοβούνται να αναφέρουν ονόματα. «Οι χώρες που έχουν δημοσιονομικό περιθώριο, πρέπει να το χρησιμοποιήσουν. Η Γερμανία έχει δημοσιονομικό περιθώριο», δήλωσε ο Ντράγκι σε δημοσιογράφους στις 8 Σεπτεμβρίου. Ο Πέτερ Πράετ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα L' Opinion την περασμένη εβδομάδα ότι το πλεόνασμα στο γερμανικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που φθάνει το 9% του ΑΕΠ, αποτελεί μία «ανωμαλία», η οποία πρέπει να μειωθεί με την αύξηση της εγχώριας ζήτησης. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν είναι μόνοι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη στασιμότητα της οικονομίας της χώρας του και μία φουντωμένη κρίση «κόκκινων» δανείων, τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι το πλεόνασμα της Γερμανίας είναι ανησυχητικό.
 

Κόσμος

Κορωνοϊός: Έσπασε το «φράγμα» των 200 εκατομμυρίων κρουσμάτων παγκοσμίως

κορωνοϊός

Τα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 200 εκατομμύρια σήμερα, σύμφωνα με τον απολογισμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, καθώς η παραλλαγή Δέλτα απειλεί περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών.

Τα κρούσματα αυξάνονται σε τουλάχιστον 83 από τις 240 χώρες, σύμφωνα με τον απολογισμό, ασκώντας πίεση στα υγειονομικά συστήματα (https://tmsnrt.rs/34pvUyi).

«Την ώρα που θέλουμε απεγνωσμένα να τελειώσουμε με αυτήν την πανδημία, η Covid-19 δεν έχει ξεκάθαρα τελειώσει με εμάς. Και επομένως η μάχη μας πρέπει να διαρκέσει λίγο παραπάνω», είπε αυτήν την εβδομάδα η Ράσελ Γουαλένσκι, διευθύντρια των αμερικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών.

Τουλάχιστον το 2,6% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μολυνθεί, με τον πραγματικό απολογισμό να είναι πιθανόν υψηλότερος λόγω του χαμηλού αριθμού τεστ σε πολλές περιοχές. Εάν ο αριθμός των μολυσμένων ανθρώπων ήταν μια χώρα, θα ήταν η όγδοη κατά σειρά πιο πυκνοκατοικημένη στον κόσμο, πίσω από τη Νιγηρία, σύμφωνα με μια ανάλυση του Ρόιτερς.

Χρειάστηκε πάνω από ένας χρόνος προκειμένου τα κρούσματα Covid-19 να φθάσουν στο ορόσημο των 100 εκατομμυρίων, ενώ τα επόμενα 100 εκατομμύρια καταγράφηκαν σε λίγο παραπάνω από έξι μήνες, σύμφωνα με την ανάλυση. Η πανδημία έχει αφήσει πίσω της σχεδόν 4,4 εκατομμύρια νεκρούς.

Οι χώρες που ανακοινώνουν τις περισσότερες μολύνσεις στον μέσο όρο επτά ημερών είναι οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ινδονησία, η Ινδία και το Ιράν. Αντιπροσωπεύουν περίπου το 38% όλων των κρουσμάτων παγκοσμίως, που καταγράφονται καθημερινά.

Οι ΗΠΑ καταγράφουν τη μία στις επτά μολύνσεις που ανακοινώνονται παγκοσμίως. Αμερικανικές πολιτείες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, όπως η Φλόριντα και η Λουιζιάνα βλέπουν αριθμούς ρεκόρ ασθενών με κορονοϊό που νοσηλεύονται, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει χορηγήσει στο 70% των ενηλίκων τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Ο επικεφαλής ενός νοσοκομείου στη Λουιζιάνα προειδοποίησε ότι θα έρθουν «σκοτεινότερες ημέρες».

Οι ανεμβολίαστοι αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 97% των σοβαρών κρουσμάτων, σύμφωνα με την Ομάδα Αντιμετώπισης Covid-19 του Λευκού Οίκου.

Αύξηση των κρουσμάτων στην Ασία

Οι χώρες στη νοτιοανατολική Ασία καταγράφουν επίσης αύξηση των κρουσμάτων. Με μόλις το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού, η περιοχή αναφέρει σχεδόν 15% όλων των κρουσμάτων παγκοσμίως καθημερινά, σύμφωνα με την ανάλυση του Ρόιτερς.

Η Ινδονησία, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τον Ιούλιο, καταγράφει τους περισσότερους θανάτους κατά μέσο όρο και ξεπέρασε το σύνολο των 100.000 θανάτων σήμερα. Η χώρα καταγράφει έναν σε κάθε πέντε θανάτους που ανακοινώνονται παγκοσμίως καθημερινά.

Η Ινδία, μετά τη χειρότερη έξαρση τον Απρίλιο-Μάιο, βλέπει για μία ακόμη φορά μια ανοδική τάση κρουσμάτων. Την περασμένη Παρασκευή η χώρα κατέγραψε 44.230 νέες μολύνσεις COVID-19, τον μεγαλύτερο αριθμό των τελευταίων τριών εβδομάδων, πυροδοτώντας ανησυχίες για ένα τρίτο κύμα.

Η Ουχάν στην Κίνα, όπου ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη του 2019, θα υποβάλλει σε τεστ κορονοϊού τους 12 εκατομμύρια κατοίκους της, αφότου επιβεβαίωσε τα πρώτα εγχώρια κρούσματα της παραλλαγής Δέλτας. Η πόλη δεν είχε αναφέρει κανένα εγχώριο κρούσμα από τα μέσα Μαΐου, πέρυσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 297 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: Στα 2.856 τα νέα κρούσματα - 16 θάνατοι - 192 οι διασωληνωμένοι

Κίνα – Κορωνοϊός: Ανακοινώθηκε ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων από τα τέλη Ιανουαρίου