Κόσμος

Εκατοντάδες διαδηλωτές στο Παρίσι καλωσόρισαν πρόσφυγες

kge.jpg

Τουλάχιστον 1000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, διαδήλωσαν σήμερα στο Παρίσι για να πουν «καλωσορίσατε» στους πρόσφυγες και να καταδικάσουν τον «εγκλεισμό» και την «διαλογή» κρίνοντας «επαίσχυντη» την στάση της Γαλλίας απέναντι σε ανθρώπους που έχουν φύγει για να σωθούν από τις φλόγες του πολέμου, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι μετανάστες είναι καλοδεχούμενοι» ήταν το σύνθημα που αναγραφόταν στα γαλλικά, τα αραβικά και τα αγγλικά στα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές, όπως επίσης «όχι στα σύνορα μεταξύ μας» ή «οι μετανάστες έχουν δικαιώματα».

Σε μια συμβολική κίνηση, οι διαδηλωτές, πολλοί εξ αυτών στελέχη της Αριστεράς, συνδικαλιστικών
ενώσεων κι οργανώσεων, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Στάλινγκραντ στη βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας, απ’ όπου απομακρύνθηκαν περισσότεροι από 3.800 πρόσφυγες από έναν καταυλισμό εκεί την 4η Νοεμβρίου.

«Τους περνούν από διαλογή, τους επαναπροωθούν, κάνουν τους μετανάστες αόρατους. Πρόκειται για μια αστυνομική επιχείρηση» είπε ο Κλοντ, ένας ακτιβιστής ηλικίας 32 ετών.
«Βρισκόμαστε σε μια από τις χώρες της Ευρώπης που υποδέχονται τους λιγότερους μετανάστες.
Είναι γελοίο μπροστά σε όσα κάνουν η Γερμανία ή η Σουηδία» κατήγγειλε η Ντανιέλ, 67 ετών, απευθύνοντας έκκληση για «μεγαλύτερη αλληλεγγύη».

Στην πορεία, που έφθασε έως την πλατεία Κλισί, στο βόρειο Παρίσι, ήταν και ο Νάσερ, ένας Αφγανός ηλικίας 27 ετών. Ο νεαρός εξήγησε ότι έφθασε στο Παρίσι «πριν από 8 μήνες». Δεν κατανοεί, όπως λέει, γιατί «τον πηγαινοφέρνουν από κέντρο φιλοξενίας σε κέντρο φιλοξενίας χωρίς κανείς να του δίνει έγγραφα, να του αναγνωρίζει το δικαίωμα να εργαστεί».

φωτογραφία αρχείου

Κόσμος

ΗΠΑ: Ο Μάικ Πενς επικοινώνησε με τη διάδοχό του Κάμαλα Χάρις

Μάικ Πενς

Άλλη μία κίνηση ξεκάθαρης αντίθεσης προς τον Ντόναλντ Τραμπ έκανε ο απερχόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, που συνομίλησε τηλεφωνικά με τη διάδοχό του Κάμαλα Χάρις, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνον δεν έχει συγχαρεί τον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν, για τη νίκη του, αλλά όπως έχει ξεκαθαρίσει, δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία. Ο απερχόμενος πρόεδρος θα μεταβεί το πρωί της ορκωμοσίας αεροπορικώς στο κλαμπ του, στο Μαρ α Λάγκο της Φλόριντας, όπου σκοπεύει να εγκατασταθεί.

Από την πλευρά του, ο Μάικ Πενς σκοπεύει να συμμετάσχει στην τελετή ορκωμοσίας.

Οι σχέσεις μεταξύ Τραμπ και Πενς επιδεινώθηκαν από τότε που ο αντιπρόεδρος επικύρωσε στις 6 Ιανουαρίου τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ενώπιον των δύο σωμάτων του αμερικανικού κοινοβουλίου, που είχαν συνεδριάσει μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Έρευνα για τον ρόλο της αστυνομίας και υπουργείων

ΗΠΑ - Καπιτώλιο: Σημαίες και πλακάτ της εισβολής μπαίνουν σε μουσείο

ΗΠΑ - Μπάιντεν: Ανακοινώνει πάνω από 1,5 τρισ.δολάρια στήριξη στην οικονομία