Κόσμος

Διαδικτυακές κόντρες για τη Μισέλ Ομπάμα που έγινε «Κλεοπάτρα»

ομπάμα κλεοπάτρα

Η τοιχογραφία που απεικονίζει την πρώην Πρώτη Κυρία ως βασίλισσα της Αιγύπτου και βρίσκεται στη γειτονιά όπου γεννήθηκε η Μισέλ Ομπάμα στο Σικάγο έχει δημιουργήσει διαμάχη μεταξύ δύο καλλιτεχνών: του Κρις Ντέβινς, του καλλιτέχνη που ζωγράφισε την τοιχογραφία και της Τζελίλα Μέσφιν, μιας νεαρής φοιτήτριας από το Ρόουντ Άιλαντ, που είχε δημιουργήσει τη φωτογραφία με γραφικά και την είχε αναρτήσει στο Instagram το Νοέμβριο. 

Λίγο αφού τελείωσε την τοιχογραφία ξεκίνησαν οι διαδικτυακές κόντρες. Πολλοί είναι αυτοί που κατηγορούν τον Ντέβινς ότι αντέγραψε το έργο της νεαρής φοιτήτριας. Τα νέα για τη δημιουργία της τοιχογραφίας ξάφνιασαν και την ίδια. «Πώς μπορεί κανείς να κλέψει το έργο τέχνης κάποιου, τη σκληρή του δουλειά και να ισχυρίζεται ότι είναι δική του», έγραψε η Μέσφιν στο λογαριασμό της στο Instagram. «Πώς μπορεί να πει κανείς δημοσίως ότι το σχεδίασε μόνος του. Είναι τόσο αποθαρρυντικό και αποκαρδιωτικό σε τόσα επίπεδα».

Σε συνέντευξή του στο CNN ο Ντέβινς αρνείται ότι έκανε κάποιο λάθος, λέει ότι δεν γνώριζε ποια είναι η Μέσφιν μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα και ισχυρίζεται ότι έμαθε για τη δουλειά της λίγες ημέρες πριν, όταν κάποιος τον ενημέρωσε για τις κατηγορίες της μέσω Διαδικτύου. 

«Της απέδωσα τα εύσημα αμέσως. Ανέλαβα την ευθύνη και θα συνεχίσω να το κάνω αρκεί τα παιδιά να έχουν μια τοιχογραφία για να θαυμάζουν», δήλωσε ο Ντέβινς στο διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο. Ο καλλιτέχνης ομολόγησε τέλος ότι πήρε την ιδέα για την τοιχογραφία από μία φωτογραφία που είδε στο Ιντερνετ χωρίς να γνωρίζει από πού προήλθε.

ΤΑΝΕΑ

Κόσμος

Aναγνώστης δανείστηκε βιβλίο και έκανε πάνω από... 50 χρόνια να το επιστρέψει

βιβλιο

Υπάλληλοι της κεντρικής βιβλιοθήκης στο Πάισλι της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο είδαν με έκπληξη να φτάνει με το ταχυδρομείο ένα βιβλίο μαγειρικής.

Μαζί με το βιβλίο μαγειρικής που κάποιος το είχε δανειστεί πριν από περισσότερα από 50 χρόνια υπήρχε ένα σημείωμα και ένα χαρτονόμισμα.

Σύμφωνα με τις αναφορές στα τοπικά ΜΜΕ, το βιβλίο για την ινδική κουζίνα, της Μπαλμπίρ Σινγκχ, είχε δοθεί για δανεισμό πίσω στα 1968, αλλά μιας και δεν υπάρχουν πια τα αρχεία από εκείνη την εποχή, οι βιβλιοθηκονόμοι δεν γνωρίζουν την ακριβή ημερομηνία του δανεισμού ή το όνομα εκείνου που το δανείστηκε.

Μέσα στο βιβλίο μαγειρικής υπήρχε ένα σημείωμα όπου ο αναγνώστης ζητούσε συγγνώμη που άργησε να το επιστρέψει, αλλά και ένα χαρτονόμισμα των 20 λιρών (περίπου 23,5 ευρώ).

"Παρακαλώ δεχτείτε τη συγγνώμη μου για την καθυστέρηση στην επιστροφή αυτού του βιβλίου. Εσωκλείω μια συμβολική πληρωμή για την παράβλεψη. Σας ευχαριστώ" έγραφε το σημείωμα.

Από την πλευρά της, η Λίντα Φλιν – επικεφαλής της βιβλιοθήκης – δεν ντράπηκε να παραδεχτεί την έκπληξή της για την επιστροφή του βιβλίου, μιας και είχε δανειστεί πριν από περισσότερο από 5 δεκαετίες.

"Ένιωσα κάτι παραπάνω από έκπληξη όταν άνοιξα τον φάκελο και είδα τι ήταν μέσα. Είναι πολύ σπάνιο ένα βιβλίο να επιστρέφεται τόσα πολλά χρόνια μετά. Ήταν μια πολύ ωραία χειρονομία από μέρους όποιου βρήκε το βιβλίο και μπήκε στον κόπο να το επιστρέψει" σχολίασε η Φλιν.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι παρά το γεγονός ότι το βιβλίο θα παραμείνει μέρος της συλλογής της δανειστικής βιβλιοθήκης, δεν πρόκειται να ξαναμπεί στα ράφια για νέο δανεισμό, λόγω της κακή κατάστασής του.

"Μπορείτε να δείτε ότι το βιβλίο έχει χρησιμοποιηθεί πολύ και κάποιες από τις σημειώσεις στις σελίδες του μαρτυρούν ότι κάποιος ακολούθησε τις συνταγές για να μαγειρέψει πολλές φορές" λέει η Φλιν.

Όσο για τη συμβολική αποζημίωση για την καθυστέρηση, αυτή θα δωρισθεί για φιλανθρωπίες, μιας και πλέον η βιβλιοθήκη δεν βάζει πρόστιμο για τις αργοπορημένες επιστροφές.

 

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Τουρκία: Επταμελής οικογένεια Κούρδων δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι της

Απλήρωτος οικοδόμος πήρε εκσκαφέα κι άρχισε να γκρεμίζει τα μπαλκόνια σε πολυκατοικία! (βίντεο)

Νέες κυρώσεις κατά της Κούβας προανήγγειλε ο Μπάιντεν