Κόσμος

Αντιπρόεδρος SPD: Καλύτερα για την Ελλάδα αν εκλεγεί ο Σουλτς

σουλτς

Μπορούν οι νίκες των Σοσιαλδημοκρατών σε Γαλλία και Γερμανία να αλλάξουν την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πιο κρίσιμη ιστορικά καμπή της; Μπορεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα να εμπνεύσει ξανά τους πολίτες και να κερδίσει τις καρδιές των νέων; Μπορεί η Γερμανία να προχωρήσει μπροστά μόνη της; Προς ποια κατεύθυνση πρέπει να προχωρήσει η Ευρώπη; Θα είναι προς όφελος της Ελλάδας η ενδεχόμενη εκλογή των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία;

Σε αυτά τα ερωτήματα κλήθηκε να απαντήσει ο αντιπρόεδρος του SPD Thorsten Schäfer-Gümbel σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι PES Greece - οι Ακτιβιστές του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τo προοδευτικό think tank Friedrich-Ebert-Stiftung Aten, την πολιτική κίνηση Μπροστά - FWDGreece και το Γραφείο Πληροφόρησης Europe Direct του Δήμου Αθηναίων.

O κ. Gümbel μίλησε για το επιτυχημένο project της Ενωμένης Ευρώπης, το οποίο είναι συνδεδεμένο με την ειρήνη και την ευμάρεια και τόνισε ότι «η δεύτερη υπόσχεση, η ευμάρεια έχει καταρρεύσει και αυτό γιατί δεν μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση, δεν βρήκαμε κοινή απάντηση στο πρόβλημα».

«Τα θέματα στα οποία θα πρέπει να δώσουμε βαρύτητα είναι η κοινωνική συνοχή και οι εργασιακές σχέσεις» είπε ο αντιπρόεδρος του SPD και πρόσθεσε «για μας ο άνθρωπος είναι στο επίκεντρο της Ευρώπης και όχι οι αγορές. Χρειαζόμαστε περισσότερη ισότητα και όχι ανισότητα».

Σε ερώτηση για το αν η Σοσιαλδημοκρατία πέθανε, υπογράμμισε «ότι ζει αλλά περνάει κρίση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης και αυτό γιατί δεν μπόρεσε να δώσει απαντήσεις σε μεγάλα θέματα όπως η αγορά εργασίας και η παγκοσμιοποίηση». «Τρέχαμε πίσω από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές» τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα ήταν θετική για την Ελλάδα η εκλογή του Μάρτιν Σουλτς ο κ. Gümbel είπε ότι «θα είναι καλύτερα. Θα είναι δύσκολος ο δρόμος αλλά θα τα καταφέρουμε. Δεν πρέπει να καταστρέψει την Ευρώπη η λιτότητα».

Μιλώντας για το μέλλον της Ευρώπης υποστήριξε ότι «η Γερμανία μπορεί να προοδεύσει μόνο αν προοδεύσει η Ευρώπη και μέσα σε αυτή βρίσκεται και η Ελλάδα. Στην Ευρώπη ο ένας δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον άλλο. Αν εκλεγούν τα Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα σε Γερμανία και Γαλλία τότε μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά».

Στην εκδήλωση μίλησε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ο οποίος αφού καλωσόρισε τον αντιπρόεδρο του SPD δήλωσε ότι «η Ελλάδα ήταν και πρέπει να παραμείνει στον πυρήνα της ΕΕ». Αναφέρθηκε στις αξίες της Ευρώπης και στην πολιτική συνοχής που μπορεί να συμβάλει στην υπέρβαση της κρίσης και μίλησε για το προσφυγικό ζήτημα το οποίο δεν μπόρεσε η Ευρώπη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

Κλείνοντας είπε ότι αισθάνεται κάπως ανακουφισμένος με τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ολλανδία και αισθάνεται αισιόδοξος για αυτά που έρχονται στη Γαλλία.

«Πραγματικά ελπίζω και εύχομαι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία το Σεπτέμβριο, θα ενισχύει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που τελικά θα οδηγήσει σε μια καλύτερη Ευρώπη, πιο ενωμένη και πιο αποτελεσματική, με βάση τις αξίες της κοινωνικής συνοχής, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Στο τέλος της εκδήλωσης είχε προγραμματιστεί ζωντανή σύνδεση με τον Μάρτιν Σουλτς η οποία δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί λόγω του χτυπήματος στη Στοκχόλμη.

Κόσμος

ΗΠΑ: Η Pfizer διαβεβαιώνει πως θα παραδώσει 10% περισσότερες δόσεις του εμβολίου της

pfizer

Η αμερικανική φαρμακευτική βιομηχανία Pfizer «επιτάχυνε την παραγωγή» του εμβολίου της για τον νέο κορονοϊό και θα μπορέσει να παραδώσει στις ΗΠΑ μέχρι τα τέλη του Μαΐου 10% περισσότερες δόσεις από ό,τι προβλεπόταν ως εδώ, γνωστοποίησε χθες Τρίτη ο επικεφαλής Αλμπέρ Μπουρλά μέσω Twitter.

Η τεράστια αμερικανική φαρμακευτική, που ανέπτυξε το εμβόλιο μαζί με τη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech, θα μπορέσει επίσης «να παραδώσει το σύνολο των 300 εκατομμυρίων (δόσεων) όπως ήταν η συμβατική της υποχρέωση ως τα τέλη Ιουλίου δύο εβδομάδες νωρίτερα» από την καθορισμένη προθεσμία, πρόσθεσε.

Νωρίτερα χθες οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές αποφάσισαν νωρίτερα χθες να υπάρξει «αναστολή» της αξιοποίησης του εμβολίου για τον νέο κορονοϊό που ανέπτυξε ο όμιλος Johnson & Johnson, ώστε να ερευνηθεί η συσχέτισή του με θρόμβους στο αίμα σε πολλούς ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε στις ΗΠΑ.

Μία περίπτωση ήταν θανατηφόρα.

Η σύσταση αυτή δεν αναμένεται να έχει «μεγάλο αντίκτυπο» στην εκστρατεία ανοσοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ, διαβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί ότι η χώρα του θα διαθέτει επάρκεια δόσεων εμβολίων για όλους τους ενηλίκους από «τα τέλη του Μαΐου».

«Τα αποθέματα εμβολίων γίνονται πιο άφθονα», επιβεβαίωσε ο Πίτερ Μαρκς, στέλεχος του ομοσπονδιακού οργανισμού φαρμάκων (FDA), στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πέρα από τις 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech ως τα τέλη του Ιουνίου η αμερικανική κυβέρνηση έχει παραγγείλει 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Moderna με την ίδια προθεσμία παράδοσης. Η Ουάσινγκτον έχει επίσης παραγγείλει 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου της J&J.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κορωνοϊός - Συνεδρίαση ειδικών: Τι συζητούν να ανοίξει από Δευτέρα

Καιρός στην Κρήτη: Λίγες νεφώσεις με αρκετή ζέστη για την εποχή - βίντεο