Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Άνοδος της ακροδεξιάς και πτώση της Μέρκελ στην Γερμανία

Μερκελ
 clock 20:42 | 31/08/2016
writer icon newsroom ekriti.gr

Τα ποσοστά του συντηρητικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ υποχωρούν και περισσότεροι ψηφοφόροι στρέφονται στο ξενοφοβικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa δείχνει ότι το ποσοστό του CDU έχει μειωθεί στο 33%, είναι δηλαδή δύο μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα και οκτώ μονάδες κάτω σε σύγκριση με πέρσι. Το CDU παραμένει πρώτο σε δημοτικότητα, όμως η AfD αύξησε το ποσοστό της κατά δύο μονάδες, στο 12%.

Περίπου έναν χρόνο πριν από τις επόμενες εκλογές, η δημοσκόπηση αυτή επισημαίνει τη δυσαρέσκεια που εκφράζουν πολλοί για την καγκελάριο Μέρκελ μετά την απόφασή της, πέρσι, να υιοθετήσει μια πολιτική ανοιχτών θυρών για τους πρόσφυγες. Σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι –πολλοί από εμπόλεμες ζώνες, όπως τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν– έφτασαν πέρσι στη Γερμανία, πυροδοτώντας φόβους για το κόστος της φιλοξενίας τους και την ενσωμάτωσή τους· φόβους οι οποίοι έδωσαν ώθηση στην ακροδεξιά AfD.

Το CDU αναμένεται ότι θα καταγράψει μεγάλες απώλειες στις επερχόμενες τοπικές εκλογές, η πρώτη από τις οποίες θα διεξαχθεί αυτήν την Κυριακή στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία και η δεύτερη στις 18 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο. Η AfD εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα ποσοστά της και στις δύο αυτές περιοχές.

Η δημοσκόπηση του Forsa δείχνει επίσης ότι τα ποσοστά όλων των άλλων κομμάτων παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι εταίροι της Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό, βρίσκονται στο 22%.

Σύμφωνα εξάλλου με την ίδια δημοσκόπηση, πάνω από 6 στους 10 Γερμανούς (ποσοστό 62%) πιστεύουν η αναθεώρηση της πολιτικής άμυνας, στο πλαίσιο της οποίας ζητήθηκε από τους πολίτες να αποθηκεύουν νερό και τρόφιμα για την περίπτωση μιας τρομοκρατικής επίθεσης ή μιας φυσικής καταστροφής ήταν "καταστροφολογική".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis