Σαφές μήνυμα προς την Πολιτεία για την ενίσχυση της αστυνόμευσης στην καρδιά ενός από τους πιο «ζωντανούς» τουριστικούς προορισμούς της Κρήτης έστειλε το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου, μέσα από το ψήφισμα που ενέκρινε κατά την 8η τακτική συνεδρίασή του, την Τρίτη 28 Απριλίου 2026.
Με φόντο την εκρηκτική αύξηση της επισκεψιμότητας τους θερινούς μήνες, το Σώμα αναδεικνύει την πίεση που δέχεται η περιοχή, όπου ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται και οι ανάγκες αστυνόμευσης θυμίζουν πλέον μεγάλο αστικό κέντρο. Μικροεγκληματικότητα, διαχείριση πλήθους και αυξημένες τροχονομικές απαιτήσεις συνθέτουν ένα απαιτητικό επιχειρησιακό περιβάλλον, το οποίο –όπως επισημαίνεται– δεν μπορεί να καλυφθεί επαρκώς με τα σημερινά δεδομένα.
Κομβικό σημείο του ψηφίσματος αποτελεί η υποστελέχωση του Αστυνομικού Τμήματος Χερσονήσου, το οποίο λειτουργεί με σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, υπολειπόμενο κατά δεκάδες αστυνομικούς από την προβλεπόμενη οργανική του δύναμη. Ένα ζήτημα που, σύμφωνα με το Δημοτικό Συμβούλιο, επιβαρύνει καθημερινά τη λειτουργία της υπηρεσίας και περιορίζει τις δυνατότητες άμεσης και αποτελεσματικής παρέμβασης.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται η άμεση ενίσχυση του Τμήματος με μόνιμο και αποσπασμένο προσωπικό, καθώς και η εκπόνηση ειδικού σχεδίου ενισχυμένης αστυνόμευσης για την τουριστική περίοδο. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στην ανάγκη για σύγχρονο εξοπλισμό και επαρκή στελέχωση, ώστε να διασφαλίζεται το αίσθημα ασφάλειας τόσο των κατοίκων όσο και των χιλιάδων επισκεπτών.
Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται και στην προοπτική ίδρυσης Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Χερσονήσου, πρόταση που στηρίζεται ανοιχτά από το Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως επισημαίνεται, η αναβάθμιση του διοικητικού επιπέδου της αστυνομικής παρουσίας κρίνεται αναγκαία, δεδομένης της ραγδαίας ανάπτυξης της περιοχής και της αναμενόμενης περαιτέρω αύξησης του τουριστικού ρεύματος τα επόμενα χρόνια.
Η δημιουργία Υποδιεύθυνσης εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τον συντονισμό των υπηρεσιών, θα επιταχύνει την ανταπόκριση σε περιστατικά και θα συμβάλει ουσιαστικά στην πρόληψη, θωρακίζοντας παράλληλα την εικόνα της Χερσονήσου ως ενός ασφαλούς και σύγχρονου τουριστικού προορισμού.
Το ψήφισμα ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη και την επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου προς το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., στην οποία καταγράφονται αναλυτικά οι ελλείψεις και επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι το Αστυνομικό Τμήμα Χερσονήσου δεν έχει ενταχθεί στις ενισχυόμενες τουριστικές υπηρεσίες, παρά τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής.
Διαβάστε επίσης:
Ηράκλειο: Αγωνία για το αγοράκι μετά το ατύχημα στην πισίνα - Συλλήψεις από την ΕΛ.ΑΣ
Ηράκλειο: Εργάτης ζαλίστηκε και έπεσε μέσα στην πισίνα του ξενοδοχείου