Skip to main content
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Θλίψη στο ελληνικό ποδόσφαιρο - Έφυγε ο θρυλικός Μίμης Παπαϊωάννου

Image
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
 clock 05:20 | 16/03/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Φτωχότερο είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο από το πρωί της Τετάρτης (15/3).

Ο θρυλικός Μίμης Παπαϊωάννου «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών, μετά από προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια.

Ο Παπαϊωάννου είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ΑΕΚ με 289 γκολ, πανηγυρίζοντας 5 Πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα.

Οι φίλοι της ΑΕΚ και γενικά οι φίλαθλοι της χώρας μας, θα έχουν την ευκαιρία να αποχαιρετήσουν τον Μίμη Παπαϊωάννου την Παρασκευή 17/3. Όπως ανακοίνωσε η ΠΑΕ, η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί τη συγκεκριμένη μέρα, ενώ η σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τις 9 το πρωί στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, απέναντι από την OPAP ARENA στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Αναλυτικά το μήνυμα της ΑΕΚ για τον θάνατο του Μίμη Παπαϊωάννου:

«Η οικογένεια της ΑΕΚ θρηνεί την απώλεια του μεγάλου Μίμη Παπαϊωάννου που έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί στα 81 του χρόνια. Ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της ομάδας μας πέρασε στην αιωνιότητα, έχοντας παλέψει για χρόνια με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής του 20ου αιώνα, όπως αναδείχθηκε από τη Διεθνή Υπηρεσία Στατιστικής Ποδοσφαίρου (IFFHS) το 2000, γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1942 στην Νέα Νικομήδεια της Ημαθίας. Εκεί έπαιξε πρώτη φορά ποδόσφαιρο, πριν τον αποκτήσει η Βέροια το 1959. Με το ποσό ρεκόρ, για την εποχή, των 175 χιλ. δραχμών, η ΑΕΚ θα καταφέρει να τον αποκτήσει το 1962. Έμελλε να είναι μια από τις πιο σημαντικές μεταγραφές στην ιστορία της ΑΕΚ, την οποία υπηρέτησε μέχρι το 1979, κατακτώντας 5 Πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα.

Μαζί με τον Κώστα Νεστορίδη και τους άλλους μεγάλους άσους της εποχής οδήγησαν την «Ένωση» στην κατάκτηση του τίτλου το 1963. Μετά τον τίτλο του 1963, πρωταγωνίστησε στις κατακτήσεις των πρωταθλημάτων του 1968, του 1971, του 1978 και του 1979, στα Κύπελλα του 1964, του 1966 και του 1978, στην συμμετοχή στα προημιτελικά του Πρωταθλητριών το 1968-69 και στα ημιτελικά του ΟΥΕΦΑ το 1977. Σφράγισε μάλιστα την τελευταία πρόκριση, αυτή στα προημιτελικά με αντίπαλο την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, σκοράροντας με ασύλληπτη κεφαλιά (με τη γνωστή ικανότητά του να στέκεται στον αέρα) το τρίτο γκολ που οδήγησε την αναμέτρηση στην παράταση και στη συνέχεια στα πέναλτι, όπου προκρίθηκε η ΑΕΚ.

Ο Μίμης Παπαϊωάννου ήταν ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για την ΑΕΚ, με 289 γκολ σε 566 εμφανίσεις. Τα 236 σε 481 εμφανίσεις στην Α’ Εθνική. Ηταν επίσης πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα, το 1964 και το 1966. Στην Εθνική Ελλάδας αγωνίστηκε 61 φορές με 21 γκολ».

Το αντίο του «στρατηγού» Μίμη Δομάζου στον θρύλο της ΑΕΚ

Ο Μίμης Δομάζος, που μεγαλούργησε την ίδια εποχή με τα χρώματα του Παναθηναϊκού, ενώ υπήρξε και συμπαίκτης του στην Εθνική Ελλάδας και την ΑΕΚ, τον αποχαιρέτησε με ένα συγκινητικό μήνυμα.

Ερμήνευσε τον ύμνο της ΑΕΚ

Γνωστός για την αγάπη του για την ΑΕΚ, αλλά και το τραγούδι, ήταν αυτός που ερμήνευσε τον ύμνο της ομάδας.

Πως έχει όμως η ιστορία;

Το 1965 ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος είχε την ιδέα να γραφτεί ο ύμνος της ΑΕΚ μιας και δεν υπήρχε μέχρι τότε.

Η ιδέα ήρθε σε μια περιοδεία στη Γερμανία που είχε πάει μαζί με τον σπουδαίο τραγουδιστή και οπαδό της ΑΕΚ Στέλιο Καζαντζίδη και την Μαρινέλλα. Μαζί ήταν και ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, Μίμης Παπαϊωάννου που σκεφτόταν να σταματήσει το ποδόσφαιρο ως αντίδραση που η ΑΕΚ δεν δέχτηκε να πάρει μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, δημιουργήθηκε ο ύμνος και παίχτηκε πρώτη φορά στο τρένο για τη Γερμανία. Τραγουδήθηκε μια-δύο φορές πρόχειρα ενώ ο Καζαντζίδης συνέθετε τη μουσική, σε στίχους του Χρήστου Κολοκοτρώνη και τον Νικολόπουλο που έπαιζε μπουζούκι.

Ο ύμνος όμως έμεινε στο... συρτάρι, μέχρι το 1971 που η ΑΕΚ πανηγύρισε το πρωτάθλημα. Το βράδυ της κατάκτησης του τίτλου αναζωπυρώθηκε η ιδέα, με τον Νικολόπουλο να καλεί τον αείμνηστο στιχουργό και συνθέτη Χρήστο Κολοκοτρώνη να ξαναγράψει τους στίχους, τους οποίους μελοποίησε τον Ιούλιο του έτους ο ίδιος.

Ο Στέλιος Καζαντζίδης έβαλε τις δικές του πινελιές στον ρυθμό και ήταν αυτός που παρότρυνε τον Μίμη Παπαϊωάννου να τον ερμηνεύσει. Έτσι κι έγινε, με αποτέλεσμα ένα αυγουστιάτικο πρωινό στο στούντιο της «Πολυφών» στην οδό Πατησίων να ηχογραφείται σε δίσκο ο ύμνος της ΑΕΚ, που στη δεύτερη πλευρά του είχε ένα λαϊκό τραγούδι με τίτλο "Μες στη φωτιά μου".

Σε μια συνέντευξή του ο Μίμης Παπαϊωάννου είχε ξεκαθαρίσει ότι τη δεύτερη φωνή στο ρεφρέν δεν την κάνει ο Καζαντζίδης όπως πολλοί θεωρούσαν, αλλά ο κιθαρίστας του Νικολόπουλου, ο Μάριος. Ο Καζαντζίδης δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής γιατί είχε συμβόλαιο με άλλη εταιρεία, αλλά βρέθηκε σε όλες τις πρόβες και βοήθησε για το τελικό αποτέλεσμα.

Πολλά χρόνια μετά ο σπουδαίος ποδοσφαιριστής ερμήνευσε ξανά τον ύμνο με τον Χρήστο Νικολόπουλο στο μπουζούκι, σε μια συγκινητική στιγμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάντσεστερ Σίτι - Λειψία 7-0: Με «εξωγήινο» Χάαλαντ στα προημιτελικά του Champions League-Πέρασε και η Ίντερ(vid)

ΕΠΟ: Επιστροφή Φορτούνη στην Εθνική

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis