Skip to main content
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ποδόσφαιρο: Το 2022 στα γήπεδα του κόσμου

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΜΕΣΙ
 clock 15:48 | 31/12/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Η εκπλήρωση του μεγάλου ονείρου του Λιονέλ Μέσι με την κατάκτηση του Μουντιάλ «φώτισε» τη χρονιά στο ποδόσφαιρο, καθώς σπουδαίοι αγώνες στα γήπεδα του Κατάρ «αιχμαλώτισαν» τους οπαδούς και υπογράμμισαν την ανάπτυξη του πιο δημοφιλούς αθλήματος στον κόσμο, παρά την σκληρή κριτική για το «κακό» ιστορικό της αραβικής χώρας πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, υπαγόρευαν εδώ και καιρό το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό ημερολόγιο, αλλά η απόφαση της FIFA να διοργανώσει το τουρνουά στη Μέση Ανατολή για πρώτη φορά, είχε ως αποτέλεσμα μια παύση στη μέση της σεζόν, η οποία ταρακούνησε τα εγχώρια τουρνουά των συλλόγων.

Με αγώνες που παίζονται σε κλιματιζόμενα γήπεδα για να αντιμετωπιστεί η ζέστη και χωρίς μπύρα και συνολικά αλκοόλ στα γήπεδα, οι θεατές βίωσαν ένα Παγκόσμιο Κύπελλο που δεν είχε καμία σχέση με τα προηγούμενα.

Αλλά αυτό δεν «σκότωσε» τη διάθεση του... πάρτι, καθώς η τελική φάση, εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου, έδωσε συναρπαστικές στιγμές κι ολοκληρώθηκε με τον Μέσι να φιλάει το χρυσό τρόπαιο, το κομμάτι που έλειπε από την τεράστια συλλογή του, καθώς η Αργεντινή νίκησε τη Γαλλία στα πέναλτι (4-2/3-3 παράταση/2-2 κανονική διάρκεια). Κι όλα αυτά λίγες ημέρες πριν "φύγει" από τη ζωή, στις 29 Δεκεμβρίου ο ανεπανάληπτος "βασιλιάς" του ποδοσφαίρου και των Παγκοσμίων, Πελέ, ο μοναδικός που έχει τρεις κατακτήσεις στην Ιστορία των Μουντιάλ.

Παίζοντας σε ένα πέμπτο Παγκόσμιο Κύπελλο για την Αργεντινή, ο ασύγκριτος Μέσι έσπασε ρεκόρ και εκπλήρωσε τις ελπίδες ενός έθνους, φέρνοντας το Παγκόσμιο Κύπελλο στο σπίτι έπειτα από 36 χρόνια. Το περίφημο επίτευγμα, το οποίο θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδεςμ μήνες, έβγαλε τελικά τον Μέσι από τη σκιά του αείμνηστου μεγάλου Ντιέγκο Μαραντόνα και αναζωπύρωσε τη συζήτηση για τον κορυφαίο όλων των εποχών (GOAT).

 

Αν και η Αργεντινή θριάμβευσε στον τελικό, ο τρόπος με τον οποίο έφτασε στον τελικό ήταν μία από τους πολλές μεγάλες εκπλήξεις στο Κατάρ.

Οι γίγαντες της Νότιας Αμερικής γνώρισαν μια ήττα-σοκ από τη Σαουδική Αραβία στο πρώτο τους παιχνίδι στη φάση των ομίλων, το οποίο οι στατιστικολόγοι της Gracenote (Nielsen Holdings) αναφέρουν ως τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Αποτελέσματα σοκ, ο Ρονάλντο και ο Μπαπέ

Τα αποτελέσματα σοκ ήταν ένα θέμα καθώς η Ιαπωνία τερμάτισε στην κορυφή ενός ομίλου που περιελάμβανε τις πρώην νικήτριες Ισπανία και Γερμανία, ενώ η Νότια Κορέα πέρασε επίσης σε βάρος της Ουρουγουάης. Με κάθε ήπειρο να εκπροσωπείται στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η πιο «εκπροσωπημένη» φάση νοκ άουτ στην ιστορία του τουρνουά ήταν απόδειξη της διευρυνόμενης εμβέλειας του αθλήματος.

Το αουτσάιντερ Μαρόκο έδωσε νέα ενέργεια στο αφρικανικό ποδόσφαιρο, καθώς η ομάδα του Ουαλίντ Ρεγκραγκί κατέκτησε τις καρδιές όλων με τη στάση της, και έγινε η πρώτη αφρικανική και αραβική χώρα που έφτασε στα ημιτελικά.

Image
Εμπαπε

Ενώ οι Γάλλοι δεν έκρυβαν την πικρία τους για το γεγονός ότι έφτασαν τόσο κοντά στη νίκη και στο δεύτερο σερί τρόπαιο, ο προπονητής Ντιντιέ Ντεσάν είπε ότι «μια σημαντική δεξαμενή ταλέντων» υπόσχεται ένα λαμπρό μέλλον για τους δύο φορές παγκόσμιους πρωταθλητές.

Ο Γάλλος επιθετικός Κιλιάν Μπαπέ επέστρεψε από το Κατάρ με το «χρυσό παπούτσι» του πρώτου σκόρερ, αφού σημείωσε χατ-τρικ στον τελικό, θυμίζοντας στον κόσμο το διαμέτρημά του πριν γιορτάσει τα 24α γενέθλιά του την Τρίτη 20/12.

 

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έγινε επίσης πρωτοσέλιδο, αν και για διαφορετικούς λόγους. Ο Πορτογάλος διεθνής έφυγε με κλάματα μετά τον αποκλεισμό των Ιβήρων στα προημιτελικά, μόλις λίγες εβδομάδες αφότου άφησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε έναν πικρό αποχαιρετισμό.

Τίτλοι κι αλλαγή ιδιοκτησίας



Στις εγχώριες "σκηνές", λίγους μήνες πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων, στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, η Μάντσεστερ Σίτι και η Μπάγερν Μονάχου διατήρησαν τους τίτλους τους, ενώ η Παρί Σεν Ζερμέν, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μίλαν επικράτησαν αφού έχασαν τα πρωτεία την προηγούμενη σεζόν.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οδήγησε σε αλλαγές στην ιεραρχία στην Τσέλσι, με έναν επενδυτικό όμιλο με επικεφαλής τον Τοντ Μπόελι και την Clearlake Capital να παίρνει τη σκυτάλη από τον Ρώσο ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς.

 

Euro γυναικών



Ενώ το ανδρικό ποδόσφαιρο απόλαυσε μια διασκεδαστική χρονιά, εντός και εκτός γηπέδων, το ποδόσφαιρο των γυναικών είχε επίσης αξέχαστες στιγμές καθώς η Αγγλία κέρδισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Κάνοντας ό,τι δεν μπόρεσε να πετύχει η ανδρική τους ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, οι γυναίκες της Αγγλίας, σήκωσαν το τρόπαιο με ρεκόρ προσέλευσης στον τελικό (87.192 θεατές) του Wembley, αφού νίκησαν 2-1 τη Γερμανία στις 31 Ιουλίου.

Η Γερμανία, οκτώ φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης, δεν είχε χάσει ποτέ έναν τελικό του Euro μέχρι σήμερα. Η νίκη σηματοδότησε μια μνημειώδη ημέρα για το αγγλικό ποδόσφαιρο, 56 χρόνια αφότου οι άνδρες της Αγγλίας κέρδισαν τη Δυτική Γερμανία στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966, το μοναδικό προηγούμενο μεγάλο τρόπαιο που κέρδισε μια ομάδα ανώτερων ανδρών ή γυναικών της Αγγλίας.

Image
ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αλλά πάνω από όλα τόνισε τα τεράστια βήματα που έγιναν στο γυναικείο ποδόσφαιρο στην Αγγλία, όπου η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία απαγόρευσε το γυναικείο παιχνίδι για σχεδόν 50 χρόνια μετά το 1921.

Τα Euro 2022 είχε την πιο μεγάλη τηλεθέαση στην ιστορία του τουρνουά αφού οι «Lionesses» εμφανίστηκαν συχνά στις τηλεοπτικές οθόνες και στις εφημερίδες μετά τη νίκη, κερδίζοντας την αναγνώριση και την προβολή για την οποία αγωνίζονταν οι γυναίκες παίκτριες.

Η διοργάνωση αποδείχθηκε επίσης επιτυχημένη για τη διοργανώτρια Αγγλία, καθώς τα πλήθη στη Super League Γυναικών αυξήθηκαν κατά 200% σε σχέση με την περασμένη σεζόν.

Η Ρεάλ Μαδρίτης το Champions League μετά το χάος έξω από το «Stade de France»



Στις 28 Μαΐου, η Ρεάλ Μαδρίτης κέρδισε τον τελικό του Champions League στο «Stade de France» εναντίον της Λίβερπουλ (1-0), αλλά η βραδιά χαρακτηρίστηκε από απερίγραπτο χάος έξω από το γήπεδο, όπου οι οπαδοί της Λίβερπουλ με εισιτήρια εμποδίστηκαν από την αστυνομία.

Η έναρξη καθυστέρησε περισσότερο από 30 λεπτά, μέχρις ότου «απελευθερωθεί» το πλήθος που έχει παγιδευτεί έξω από το γήπεδο.

Τις μέρες που ακολούθησαν, οι γαλλικές αρχές επικρίθηκαν βίαια από τους οπαδούς της Λίβερπουλ και τον βρετανικό Τύπο. Η διαμάχη εντάθηκε όταν ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανίν κατηγόρησε τους Άγγλους οπαδούς για τα επεισόδια.

Οι τελευταίοι-από τη μεριά τους- κατηγόρησαν την αστυνομία για κακή διαχείριση της κατάστασης, κι ότι προσπάθησε να διαλύσει τους φιλάθλους που δεν δημιουργούσαν φασαρίες με δακρυγόνα. Η εικόνα της Γαλλίας ως διοργανωτή μεγάλων διοργανώσεων αμαυρώθηκε, μόλις δύο χρόνια πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

«Γερμανικό» Europa, «Ιταλικό» Conference



Η Άϊντραχτ Φρανκφούρτης κατέκτησε το Europa League στη Σεβίλη νικώντας στα πέναλτι (5-4/1-1 παράταση/1-1 κανονική διάρκεια) τους Ρέιντζερς. 

Image
ΑΙΝΤΡΑΧΤ

To 2022 ήταν μια ξεχωριστή χρονιά για την τρίτη ευρωπαϊκή διοργάνωση, το Europa Conference League που είχε ξεκινήσει τη διαδρομή της στα μέσα του 2021 και έτσι το 2022 κρίθηκε ο πρώτος τίτλος στην ιστορία του θεσμού. Η Ρόμα του Ζοζέ Μουρίνιο, έγινε η πρώτη τροπαιούχος της διοργάνωσης αυτής, νικώντας με 1-0 τη Φέγενορντ στα Τίρανα.

«Χρυσή Μπάλα» και διεθνής αποχώρηση για τον Καρίμ Μπενζεμά, «Χρυσή Μπάλα» ξανά για Πουτέγιας



«Καθαρός χρυσός», «Αιώνιος Μπενζεμά», «Ο Καρίμ έδειξε τον δρόμο»... Η στέψη του Καρίμ Μπενζεμά, που έλαβε τη «Χρυσή Μπάλα» 2022 στις 17 Οκτωβρίου, χαιρετίστηκε ομόφωνα στον ποδοσφαιρικό πλανήτη, ένα τεράστιο επίτευγμα για τον Γάλλο επιθετικό  της Ρεάλ Μαδρίτης, ο οποίος πάντως έχει πυροδοτήσει εδώ και καιρό τις πιο έντονες συζητήσεις.

Image
benzema

Μετά από μια ονειρεμένη σεζόν, ο 34χρονος επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης έγινε ο πρώτος Γάλλος μετά τον Ζινεντίν Ζιντάν το 1998 που πήρε το τρόπαιο για τον κορυφαίο ποδοφαιριστή. Ο Μπενζεμά έχει κερδίσει σχεδόν τα πάντα το 2021-2022: Champions League και ισπανικό πρωτάθλημα, Nations League με την εθνική Γαλλίας, τίτλους πρώτου σκόρερ και παίκτη  της χρονιάς στην Ισπανία το 2021-2022.

Είναι ο πέμπτος παίκτης «τρικολόρ» που βραβεύτηκε μετά τον Ραϊμόν Κόπα (1958), τον Μισέλ Πλατινί τρεις φορές (1983-1984-1985), τον Ζαν-Πιερ Παπέν (1991) και τον «Ζιζού» (1998). Αλλά το 2022 θα παραμείνει και αυτό της διεθνούς αποχώρησής του, όταν στερήθηκε το Μουντιάλ του Κατάρ με τη Γαλλία λόγω τραυματισμού πριν από τον πρώτο αγώνα των «Μπλε». Μέσω ενός μηνύματος στα κοινωνικά δίκτυα ανακοίνωσε την είδηση, την επομένη της ήττας της Γαλλίας στον τελικό από την Αργεντινή και τα 35α γενέθλιά του.

 Στις γυναίκες τη Χρυσή Μπάλα» κράτησε ξανά στα χέρια της η Ισπανίδα μέσος της Μπαρτσελόνα  Αλέξια Πουτέγιας.

 

Η εισβολή έφερε τον αποκλεισμό της Ρωσίας



Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του ρωσικού αθλητισμού. Έτσι συνέβη και με ο ποδόσφαιρο, για τις εθνικές ομάδες αλλά και τους συλλόγους. Ως συνέπεια ήταν η Ρωσία να αποκλειστεί από τη  συμμετοχή της στα play-off για το Μουντιάλ 2022 του Κατάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ Αθλητισμός: Οι Έλληνες αθλητές στον κόσμο και τα σπορ στην Ελλάδα το 2022

Πελέ: Δευτέρα (2/1) το λαϊκό προσκύνημα και Τρίτη (3/1) η κηδεία του -Τριήμερο πένθος στη Βραζιλία

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis