Απόψεις

Τραμπ και Ευρωπαϊκή 'Ενωση. Του Νότη Μαριά

τραμπ βίβλος1

Η στροφή του Τραμπ προς την ανάδειξη εκ νέου του  «έθνους-κράτους» ως βασικού παίκτη στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και η συνακόλουθη απαξίωση κάθε αντίληψης περί πολυμερών διεθνών διευθετήσεων και συγκροτημάτων, αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στον τρόπο αντιμετώπισης της Ε.Ε. από τις ΗΠΑ. Έχει σημασία δηλαδή η θεώρηση που διακατέχει την ομάδα του Τραμπ, που βλέπει την Ε.Ε. σαν 28 και στη συνέχεια σαν 27 αυτοτελή κράτη και όχι σαν ένα ενιαίο σύνολο. Άλλωστε ήδη από αρχές Δεκέμβριου του 2016 αμέσως μετά την εκλογή Τραμπ είχαμε επισημάνει τα παραπάνω (Kontranews, 11/12/2016).
Η πολιτική Τραμπ γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη. Ο ίδιος ο νέος υπό διορισμό πρέσβης των ΗΠΑ στην Ε.Ε. παρότρυνε τους επενδυτές να κερδοσκοπήσουν εναντίον του ευρώ, γεγονός που φυσικά κάθε άλλο παρά ενισχύει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ Ε.Ε.-ΗΠΑ. Επιπλέον, παραδέχθηκε ότι ο Τραμπ δεν ανταποκρίνεται στην έκκληση της Μέρκελ να συναντηθούν και κάλεσε τον Γιούνκερ να επιστρέψει σε "κάποια πόλη του Λουξεμβούργου" όπου ήταν "δήμαρχος"!!!. Μιλώντας στο BBC, εξέφρασε επίσης την έλλειψη συμπάθειας του νέου Προέδρου για την Ένωση, την οποία κατηγορεί για έλλειψη δημοκρατίας, ενώ προθυμοποιήθηκε να συμβάλει στη διάλυση της!
Η Γερμανία βρίσκεται στο στόχαστρο όλων των συνεργατών του Τράμπ, οι οποίοι δεν σταματούν να εκφράζουν την αντιπάθεια τους όποτε τους δίνεται η ευκαιρία. Κορυφαίος σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου δήλωσε ότι η Γερμανία χρησιμοποιεί ένα "κατάφωρα υποτιμημένο" ευρώ για να επωφεληθεί έναντι των ΗΠΑ και των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ και ο Peter Navarro, επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Εμπορίου του Tραμπ δήλωσε πως το ευρώ είναι σαν ένα "σιωπηρό γερμανικό μάρκο", η χαμηλή αξία του οποίου έδωσε στην Γερμανία ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των βασικών της εταίρων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία ήταν ένα από τα βασικά εμπόδια στην εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Ε.Ε., ενώ όπως ανέφερε, οι συζητήσεις για την TTIP έχουν "πεθάνει".
Με παρέμβασή μου στις 26/01/2017 ενώπιον της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισήμανα ότι ο κ. Τραμπ οδεύει προς μία οικονομική προστατευτική πολιτική που σκοπεύει στην ανάπτυξη της Αμερικανικής οικονομίας και στη στήριξη των συμφερόντων των Αμερικανών αγροτών. Βάσει αυτού, τόνισα ότι η Ε.Ε. πρέπει να επιστρέψει στις  κλασσικές αρχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ενισχύοντας τους αγρότες της Ένωσης και κυρίως του φτωχοποιημένου Νότου.
Η στροφή του κ. Τραμπ υπέρ του «έθνους-κράτους» αντιτίθεται στο μοντέλο της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Αυτό σημαίνει πιθανή ρήξη στις σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας αλλά και ενθάρρυνση των άμεσων σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και των κρατών μελών της Ε.Ε., χωρίς τη διαμεσολάβηση των Βρυξελλών. Επομένως αλλάζουν και οι όροι συζήτησης ΗΠΑ και Ελλάδας.  Οπωσδήποτε όμως, η Ελλάδα έχει να κερδίσει εξ’ αντικειμένου, λόγω της εξασθένισης της Γερμανικής Ευρώπης και της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών που εκπροσωπούν τις θέσεις των δήθεν δανειστών της χώρας.
Η μεγάλη επίθεση κατά της Ε.Ε. έχει ξεκινήσει. ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ρωσία συντονίζουν τις ενέργειές τους. Ο κ. Τραμπ διαμήνυσε πως υπό την ηγεσία του η Ουάσιγκτον θα εργαστεί ώστε να υπογραφεί «γρήγορα» εμπορική συμφωνία με το Λονδίνο, ουσιαστικά ανατρέποντας την πολιτική Ομπάμα, που είχε συνδέσει τις αμερικανοβρετανικές εμπορικές σχέσεις με την TTIP και την αποτροπή του Brexit. Εφόσον συνεχιστεί αυτή η δυναμική, το ξήλωμα της Ε.Ε., ξεκινώντας από την Ευρωζώνη, τίθεται πλέον επί τάπητος από την Ουάσιγκτον η οποία ας μην ξεχνούμε ότι στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ακολουθώντας αντίστροφη πολιτική λόγω ΕΣΣΔ πίεσε συγκεκριμένα Δυτικοευρωπαϊκά κράτη να συνασπιστούν τότε στην ΕΚΑΧ και στην ΕΟΚ.»

Νότης Μαριάς, Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Θεσμών της Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Απόψεις

Φτάνει πια σε ένα «κράτος παλιάτσο», έρμαιο των συμφερόντων. Του Νίκου Καραμπάση*

νίκος καραμπάσης

Καιγόμαστε! Καθώς έβλεπα τα «μανιτάρια καπνού» να ξεπηδούν από όλη την Δυτική Αττική που καιγόταν σε ένα παρανάλωμα φωτιάς και καταστροφής, χωρίς τον παραμικρό άνεμο(!) – δηλαδή σε συνθήκες άπνοιας - σκεφτόμουν τι άραγε να συμβαίνει; Ακόμη δεν μας έχει πει κανείς τι συνέβη και γιατί. Όταν την επόμενη ημέρα και σήμερα ακόμη, όλη η Αττική αναπνέει ο,τι ρυπογόνο και επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων της σωματίδιο υπάρχει στην ατμόσφαιρα, αναρωτήθηκα – όπως και όλοι μας - «γιατί»;. Στις τηλεοπτικές εικόνες κυριαρχεί μια «πύρινη κατάσταση πανικού και καταστροφής» όχι (μόνο) από τα 45αρια της ζέστης, αλλά κυρίως από τις πολλές φωτιές. Γιατί; Άνεμοι – προς το παρόν – δεν υπάρχουν; Φταίει άραγε μόνο η λίγη ζέστη παραπάνω; Μα, «45αρια καύσωνα» είχαμε και στο παρελθόν…

Ας δούμε τα γεγονότα καταρχήν εάν είχε δηλαδή ασχοληθεί κάποιος με αυτό που λέμε «πρόληψη» - να φροντίσουμε με άλλα λόγια ώστε να μην «καούμε». Για φέτος – διαβάζω - με απόφαση «της Γενικής Δ/νσης Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης ποσού 1.700.000,00 € από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου, οικονομικού έτους 2021, για την χρηματοδότηση των Δασικών Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για την υλοποίηση έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας και οδοποιίας που περιλαμβάνονται στα εγκεκριμένα «Προγράμματα δασικών δραστηριοτήτων για χρηματοδότηση από τον Ειδικό Φορέα Δασών του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ έτους 2021» από πιστώσεις του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου έτους 2021.

Από τα 17,7 εκατ. ευρώ που ζητούσαν τα δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, η κυβέρνηση πίστωσε μόλις 1,7 εκατ. για όλη την Ελλάδα! Εγκρίθηκε με άλλα λόγια μόλις το 10% των δαπανών που αιτήθηκαν τα δασαρχεία για την υλοποίηση έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας και οδοποιίας. Αν κάποιος εκπρόσωπος του επιτελικού κράτους το αμφισβητεί , είμαστε εδώ για να αποτυπώσουμε την δική του αλήθεια. Αξίζει επίσης να αναφερθούμε στο χαρακτηριστικό παράδειγμα της Μεσσηνίας για να το αντιληφθούμε καλύτερα.

Οι πιστώσεις που διατέθηκαν στις δασικές υπηρεσίες με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2021, για την αντιπυρική προστασία δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων, αλλά και τη διάνοιξη, συντήρηση, βελτίωση και ασφαλτόστρωση δασικών δρόμων, αγγίζουν το ιλιγγιώδες ποσό των… 17.000 ευρώ! Αναμφίβολα η… επιτελικότητα σε όλο της το μεγαλείο! Ντροπή…

Με άλλα λόγια στα παλαιότερα των υποδημάτων τους εάν θα καιγόμασταν ή θα καούμε στη συνέχεια(όπως μας λένε τώρα όλοι…έντρομοι). Δεκάρα τσακιστή δεν δίνουν βέβαια στην οποιαδήποτε προληπτική οργάνωση μας, στην έννοια της πρόληψης είτε αφορά πυρκαγιές, είτε βροχές, είτε χιόνια, είτε οτιδήποτε. Ένα κράτος – παλιάτσος που έχει «γραμμένους» τους πολίτες του, εκεί που δεν πιάνει…μελάνι(που λέγαμε και παλιότερα) γι αυτό άλλωστε και παραλύει με το πρώτο χιόνι, την πρώτη φωτιά, την πρώτη βροχή, την πρώτη ζέστη, τον πρώτο σεισμό. Στην ουσία «δεν υπάρχει»…(ή μάλλον είναι για φρου-φρου και αρώματα…).

Επίσης επειδή στην Ελλάδα άπειρα χρόνια μας έκαιγαν – με τα πρώτα μελτέμια – οι «οικοπεδοφάγοι» και τα συμφέροντα που βρίσκονταν πίσω από τους εμπρηστές (συν βέβαια τους διάφορους πράκτορες, όπως ομολόγησαν αργότερα δυο πρώην πρωθυπουργοί της Τουρκίας…δηλαδή οι Γιλμάζ και Τσιλέρ) ακούω περίεργες φήμες (και) για το…Τατοϊ και τις γύρω περιοχές και για το πως και γιατί έγιναν παρανάλωμα του πυρός 12.500 στρέμματα εκπληκτικού δάσους με…άπνοια! Υπήρξε άραγε κάποιο αόρατο «χέρι συμφερόντων»; Θα φανεί…

Το Πράσινο Κίνημα, προτείνει να υπάρξει ΑΜΕΣΑ «αντιπυρική θωράκιση» όλης της χώρας οργανωμένα, σχεδιασμένα και λειτουργικά με τη συμμετοχή ΟΛΩΝ των πολιτών (από τον μικρότερο μέχρι τον μεγαλύτερο) ώστε σε συνδυασμό με την σύγχρονη τεχνολογία που μπορεί να προσφέρει τεχνικές λύσεις έγκυρης και έγκαιρης ειδοποίησης, να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα είτε πριν εκδηλωθεί ή αμέσως σχεδόν με την εκδήλωση του. Γι αυτό χρειάζεται η εξειδικευμένη επαγγελματική στελέχωση και εκπαίδευση της αρμόδιας «υπηρεσίας» που θα γνωρίζει τι να κάνει την ώρα της κρίσης.

Τα ποικίλα «οικονομικά συμφέροντα» έχουν χρησιμοποιήσει τους βουλευτές και τις διάφορες κυβερνήσεις για να μακελέψουν «χωρίς εμπόδια» το περιβάλλον δηλαδή την ίδια την ποιότητα της ζωής μας – το βλέπουμε πια εμφαντικά και καθημερινά. Όμως οι επιπτώσεις στις ζωές μας είναι τραγικά σημαντικές και αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί.

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ είναι εδώ σε όλη την Ελλάδα για να αλλάξει την φορά αυτών των «γεγονότων». Δεν δικαιούμαστε για χάρη λίγων αργυρώνητων και άπλειστων επιχειρηματιών ή ανεπάγγελτων και αχρείων πολιτικών, να καταστρέφουμε τις ζωές μας και να θυσιάζουμε τα παιδιά μας.

*Ο Νίκος Καραμπάσης είναι Δημοσιογράφος, Συγγραφέας και Πολιτικός Επιστήμονας – Επικεφαλής της Επικοινωνίας στο ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δασικές πυρκαγιές και πρόληψη. Του Γ. Μαρκουλάκη