Απόψεις

Τα παραλειπόμενα των Αυτοδιοικητικών εκλογών και μία πρόταση. Του Θανάση Παπαμιχαήλ

εκλογές 2019

Πίκρα και οργή από αυτοδιοικητικούς ογκόλιθους την επόμενη του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Πίκρα για την απώλεια του Δημαρχικού ή Περιφερειακού θώκου και οργή για το νέο εκλογικό σύστημα και την επικράτηση των αουτσάιντερ της πρώτης Κυριακής λόγω μηχανισμών που είχαν «φυτευτεί» εναντίον τους.

Αυτοδιοικητικά ρετάλια, ένωσαν τις δυνάμεις τους και κατάφεραν να φέρουν τον δεύτερο, πρώτο έχοντας μικρό αριθμό εκλεγμένων συμβούλων. Ολέθρια αποτελέσματα σε πολλές περιοχές που προδικάζουν τετραετή ακυβερνησία του Δήμου ή της Περιφέρειας.

Με λογικές «γαλατικού» χωριού δημιουργήθηκε εκλογικός νόμος έκτρωμα και όλοι ψάχνουν πως θα διορθωθεί.

Δικαιολογημένα, οι εμπνευστές του νέου νόμου θεωρούνται από πολλούς ως «νεκροθάφτες» της αυτοδιοίκησης. Εμμονικοί εκπρόσωποι ιδεολογικών απολιθωμάτων, έκαναν πάλι το θαύμα τους, λίγο πριν αποχωρήσουν από την κεντρική πολιτική σκηνή. Όπως δεν αξίζει να κλαίμε πάνω από χυμένο γάλα, έτσι θα πρέπει να ξεπεράσουμε τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και να μείνουμε στα παραλειπόμενα της επιτυχίας πολλών αυτοδιοικητικών στελεχών.

Σε μεγάλο ποσοστό, η αποτυχία πολλών μεγαλόσχημων αυτοδιοικητικών ονομάτων οφείλεται στην αλαζονεία, αποξένωση, αδιαφορία, υπέρμετρη αισιοδοξία, που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας τους.

Ακόμη, η δημιουργία επίπλαστης πραγματικότητας από φίλους και συνεργάτες, επέτειναν τη δυσαρέσκεια των πολιτών  απέναντι τους. Η αυτοδιοικητική εμπειρία τους, το μεγάλο έργο που πραγματοποίησαν ακόμη και η ρητορική τους δυνατότητα, δεν ήταν αρκετά για να σταματήσουν την απέχθεια προς το πρόσωπο τους. Στο τέλος περιορίστηκαν σε μια ολιγαρκή αφθονία ψήφων!

Το ολέθριο πέρασμα του νέου εκλογικού συστήματος  μετέτρεψε την ακομμάτιστη λιμνοθάλασσα της αυτοδιοίκησης, σε μια ταραχώδη και αφρισμένη θάλασσα, που εγγυάται ένα ασφαλές ταξίδι στα βράχια! Δεν είδε το φάρο, διάβασε λάθος το ραντάρ και το καράβι της αυτοδιοίκησης πλέει πλέον ακυβέρνητο σε αχαρτογράφητα νερά. Η απλή αναλογική, τύπου Κλεισθένη, καταγράφεται για να μείνει «κτήμα εσαεί» προς αποφυγήν!

Και τώρα, προτείνεται «αγρανάπαυση» από όλους. Αναμένονται διορθωτικές μεταρρυθμίσεις για να μπορούν οι Δήμαρχοι να παίρνουν αποφάσεις χωρίς τη λαιμητόμο της στείρας αντιπολίτευσης, αλλά και πιθανές άλλες διαφοροποιήσεις.

Και μια πρόταση, από κάποιον που υπηρετεί την αυτοδιοίκηση περισσότερο από μια εικοσαετία και τη βλέπει με μεγαλύτερη αντικειμενικότητα λόγω επαγγέλματος.

Προτείνεται, πάνω από τις δύο συνδικαλιστικές ενώσεις, ΚΕΔΕ & ΕΝΠΕ, να υπάρξει ένα νέο κοινό συντονιστικό όργανο αποτελούμενο από εκλεγμένα στελέχη των δύο ενώσεων, με μοναδικό στόχο τη χάραξη ενιαίας αυτοδιοικητικής γραμμής και εντονότερης πίεσης προς την κεντρική εξουσία για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Γιατί η δύναμη της αυτοδιοίκησης βρίσκεται, στις συνέργειες.

Θανάσης Παπαμιχαήλ, Επικοινωνιολόγος
 

Απόψεις

Η πολιτική στα καλύτερα της! Του Θανάση Παπαμιχαήλ

θανάσης παπαμιχαήλ

Μη βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα. Η πολιτική αλλάζει, αλλά οι πολιτικοί ακολουθούν το διαχρονικό «γηράσκω αεί διδασκόμενος» του Σωκράτη, πριν από πολλούς αιώνες και εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους, με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν σε κάθε περίοδο;

Είναι γνωστό ότι ο  κάθε πολιτικός, θέλει να αφήσει το προσωπικό του αποτύπωμα, να κάνει τη διαφορά, άλλοτε με το έργο του και άλλοτε με τις «έξυπνες» παρεμβάσεις, τις ατάκες, τα σύγχρονα tips του πολιτικού του λόγου.

Στην σύγχρονη εποχή μας, που κάθε φράση ενός πολιτικού «διυλίζεται» μπαίνοντας στο μικροσκόπιο των ΜΜΕ και του διαδικτύου, η πολιτική του καριέρα καθορίζεται από εικόνες και μικρές φράσεις, ατάκες  της πολιτικής επικοινωνίας, με στόχο τον εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης και την αναπαραγωγή από τα ΜΜΕ.

«Ανδρέα, δεν αρέσουμε πλέον» είναι μια έξυπνη φράση, ατάκα, tip, της αείμνηστης Μελίνας, προς τον τότε Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου.

Είναι tip, μια ατάκα, μια γρήγορη και μικρή φράση συμπυκνωμένου πολιτικού μηνύματος, στην εποχή της ταχύτητας και της πολιτικής επικοινωνίας μέσω των social media.

Ακόμη και οι δύο τελευταίοι Πρόεδροι της Αμερικής, στήριξαν τις προεκλογικές τους καμπάνιες, στον περιορισμένο χώρο του twitter, προβάλλοντας τα συνθήματα τους.

Φυσικά, τα tips της πολιτικής επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται από τους πολιτικούς, δεν υποκαθιστούν την αφήγηση, το περιεχόμενο του αναλυτικού μηνύματος, τα επιχειρήματα διαλόγου, αλλά διευκολύνουν και απλουστεύουν την επικοινωνία στη νέα εποχή των τεχνολογικών εξελίξεων και της νέας κοπής «ακροατών – πολιτών».

Αρκεί να στηρίζονται, σε έξυπνες ιδέες, αλήθειες, διαπιστώσεις και μικρά μυστικά, παραπολιτικά. Στόχος, η αύξηση του βαθμού αναγνωρισιμότητας και εικόνας  ενός πολιτικού και η ανάδειξη του στη νέα γενιά των πολιτικών, οι οποίοι είναι πραγματικοί γνώστες των νέων τρόπων επικοινωνίας με τους πολίτες.

Σε μια εποχή όπου το «μέσον είναι το μήνυμα», σύμφωνα με τον καθηγητή Marshall Mcluhan, η επικοινωνία των πολιτικών μηνυμάτων έχει μεταμορφωθεί από βαρύγδουπες, στομφώδεις και ανούσιες φράσεις, σε απλές, εύκολες και κατανοητές φράσεις, ατάκες, tips πολιτικής επικοινωνίας.

Ένας νέος Οδηγός, με πληθώρα tips, 331+1 και τίτλο" Ευ Πολιτεύεσθαι" που θα κυκλοφορήσει μέσα στο καλοκαίρι, με πολιτικές φράσεις, tips, που στόχο έχουν να βοηθήσουν την επικοινωνία των πολιτικών με τους πολίτες, μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας των μέσων.

Tips, που διαμορφώθηκαν μέσα από την καθημερινότητα της πολιτικής πρακτικής, των πρωταγωνιστών του χώρου και της πολυετούς εμπειρίας του συγγραφέα του , Οδηγού των tips.

Σύμφωνα με την κριτική ειδικών της πολιτικής επικοινωνίας, το χαρακτηριστικό των tips,είναι.. μια νέα πολιτική γραφή χωρίς το λίπος του περιττού!

Ένα «πολιτικό λίπασμα» για έξυπνες ομιλίες, συνεντεύξεις και δηλώσεις, που θα «παίζουν» σε όλα τα ΜΜΕ. Με τα tips, η πολιτική επικοινωνία σας, στα καλύτερα της!

Και σύμφωνα με γνωστό απόφθεγμα του Ανατόλ Φρανς, Γάλλου μυθιστοριογράφου και κριτικού "Αν κάτι έχει ειπωθεί και έχει ειπωθεί καλά, μην έχεις ενδοιασμούς. Παρ το και αντίγραψε το!"

Θανάσης Παπαμιχαήλ, Επικοινωνιολόγος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι θα λέγατε για ένα ντιμπέιτ; Του Θανάση Παπαμιχαήλ

Κωδικός «Επόμενη μέρα». Tου Θανάση Παπαμιχαήλ