Απόψεις

Πώς να προστατευτούμε από τους αντιεμβολιαστές. Του Φώτη Κοκοτού

εμβόλιο κορωνοϊός

Οι αντιεμβολιαστές είναι επικίνδυνοι, αυτό το ξέρουμε πλέον καλά. Είμαστε σε μια πανδημία με χιλιάδες θύματα. Ο καθένας μπορεί να γίνει φορέας, ειδικά αν δεν πιστεύει στον ιό, άρα δεν προφυλάσσεται, δεν τηρεί τα μέτρα, αρνείται να βάλει μάσκα, πάει και μεταδίδει τον ιό σε μπαρ, εκκλησίες, πλατείες, κλπ.

Παίρνει κόσμο στο λαιμό του.

Ο αντιεμβολιαστής είναι ένα σύμπτωμα της ίδιας πάθησης που παρήγαγε το αντιμνημόνιο, το κίνημα ενάντια στις ΑΠΕ, τις διαδηλώσεις για τα «χημικά της Συρίας» κι ενάντια στις κεραίες 5G, το «τσιπάκι» στα εμβόλια. Μια εγγενής ανθρώπινη τάση να βρίσκει και να πιστεύει σε ανύπαρκτες συνωμοσίες.

Όπως και οι άλλοι θιασώτες συνωμοσιών, έτσι και οι αντιεμβολιαστές κινούνται κι επιτίθενται ως όχλος σε όποιον υποστηρίζει τον ορθό λόγο και την επιστήμη, επί του προκειμένου την επιτακτική ανάγκη για εμβολιασμό του πληθυσμού. Δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από τον όχλο που έκαψε τη Μαρφίν ή επιτέθηκε σε κονβόι προσφύγων. Τέτοιες τακτικές εφαρμόζουν και στο διαδίκτυο: οχλοκρατίας.

Ποια είναι η άμυνα της Πολιτείας, των επιχειρήσεων, των πολιτών που προτάσσουν τη Δημόσια Υγεία ως μέγιστο αγαθό; Θα λέγατε, ενδεχομένως: η ενημέρωση.

Δυστυχώς, δεν αρκεί. Αν αρκούσε η ενημέρωση, δε θα χρειάζονταν τα πρόστιμα για μη χρήση μάσκας ή για άσκοπη μετακίνηση. Δυστυχώς, εν μέσω πανδημίας, δεν υπάρχει χρόνος να καλυφθεί το κενό εκπαίδευσης, μόρφωσης, ή καλλιέργειας. Οφείλουμε να είμαστε αυστηροί και αμείλικτοι με όσους θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των άλλων.

Οργανώνοντας την άμυνά μας, εργαζόμενοι και εργοδότες, πολίτες και Πολιτεία, δίνουμε τη μάχη του αυτονόητου, του ορθολογισμού, απέναντι στον ιό κι απέναντι στους αρνητές της πραγματικότητας. Έχουμε δικαίωμα να μην δεχτούμε στο σπίτι και τη δουλειά μας ανθρώπους επικίνδυνους για τη Δημόσια Υγεία, ανθρώπους που αρνούνται την ύπαρξη του ιού, τη χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών. Όπως μπορούμε να αρνηθούμε την πρόσληψη σε κάποιον που έχει ναζιστικό τατουάζ στο
πρόσωπο ή κάποιον που χυδαιολογεί για τους ξένους, τους μετανάστες και τους
πρόσφυγες.

Με ρώτησαν αν θα έπρεπε να προσφέρουν οι επιχειρήσεις εμβολιασμό στο προσωπικό όταν τα εμβόλια θα γίνουν διαθέσιμα στην αγορά. Φυσικά και ναι, απάντησα. Και μετά με ρώτησαν αν θα προσλάμβανα κάποιον που του προσφέρει η επιχείρηση το εμβόλιο αλλά εκείνος το αρνείται. Εγώ προσωπικά όχι.

Και κάνοντας ένα ανεπίσημο γκάλοπ, το 73% απάντησε πως επίσης δεν θα προσλάμβανε κάποιον
που του πρόσφερε η επιχείρηση εμβόλιο κι εκείνος το αρνήθηκε.

Η Πολιτεία δεν υποχρέωσε τα παιδιά να εμβολιαστούν, αλλά τους αφαίρεσε το δικαίωμα να πάνε σχολείο. Το Συμβούλιο της Επικρατείας το στήριξε με μια απόφαση-σταθμό. Όπως η Πολιτεία αφαιρεί δικαιώματα από τους αντιεμβολιαστές για να προστατεύσει τη Δημόσια Υγεία, έτσι μπορούν και πρέπει οι επιχειρήσεις να βοηθήσουν την Πολιτεία σε αυτή την κατεύθυνση.

Έχουμε συλλογική ευθύνη και ατομική υπευθυνότητα. Πάντα θα υπάρχουν οι επικίνδυνα ανεύθυνοι. Σίγουρα δεν μπορούμε να τους εξαναγκάσουμε να κάνουν εμβόλιο, αλλά δεν είμαστε κι υποχρεωμένοι να τους αφήσουμε να θέσουν σε κίνδυνο την Κοινωνία.

Όσοι φοβάστε για τον εαυτό σας και δε σας νοιάζει τι θα πάθουν οι άλλοι εξαιτίας του δικού σας φόβου για το εμβόλιο, μείνετε σπίτι. Μείνετε ασφαλείς.

Ο Φώτης Κοκοτός είναι Μηχανικός Περιβάλλοντος MSc Επιχειρηματίας του Τουρισμού

 

Ειδήσεις σήμερα

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Ψάχνουν απαντήσεις για το "ορφανό" μεταλλαγμένο κρούσμα

Κορωνοϊός - Μαργαρίτης Σχοινάς: Υπερπροσφορά εμβολίων τον Μάρτιο

Κορωνοϊός - Γώγος: Μας ανησυχεί η μετάλλαξη του ιού

Απόψεις

Ταμείο Ανάκαμψης: Υπομόχλιο για την Ευρωπαϊκή Οικονομία. Του Ζαχαρία Δοξαστάκη

ζαχαρίας δοξαστάκης

Η πανδημία COVID-19 έχει πλήξει τον πλανήτη και έχει κλονίσει την Ευρώπη. Στις απώλειες ανθρώπινων ζωών, προστίθενται πολλά κοινωνικά προβλήματα, όπως η δοκιμασία των συστημάτων υγείας και πρόνοιας, η δραματική οικονομική κρίση, η εκτίναξη της ανεργίας και η αβεβαιότητα για σχέδια και προοπτικές.

     Μέσα απ ΄αυτές τις δυσκολίες μπορεί να ξεπηδήσει η ελπίδα και η δημιουργία ευκαιριών. Αυτή η συγκυρία και ο σταθμός μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για μία νέα πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να σταθεί και πάλι στα πόδια της και όλα τα κράτη μέλη ενωμένα και από κοινού να προχωρήσουν, σύντομα, στην αποκατάσταση των ζημιών που δημιούργησε η κρίση και να προετοιμάσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους ανθρώπους.

     Η συλλογική, συντονισμένη και αποτελεσματική ανάκαμψη, προϋποθέτει τη διοχέτευση επενδύσεων στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, με στόχευση την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας της Ευρώπης. Η αλληλεγγύη, η συνοχή και η σύγκλιση πρέπει να επιδιώκουν την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικογένειας.

     Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πρώτη στιγμή, που ξέσπασε αυτή η πρωτοφανής πανδημία, του COVID-19, στήριξε τα κράτη, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τη δημόσια υγεία και την οικονομία. Η κρίση που προκύπτει, από την υγειονομική επιβάρυνση, είναι διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη προηγούμενη κρίση και επιτάσσει την άμεση, συντονισμένη και αποτελεσματική αντίδραση θεσμοθετημένων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

     Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να ανταποκριθεί σ΄ αυτή τη δύσκολη οικονομική κρίση και να προετοιμάσει ένα καλύτερο μέλλον για την Ευρώπη, από το Μάιο του 2020 πρότεινε στα άλλα συναρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, την υιοθέτηση ενός νέου μέσου ανάκαμψης, του Next Generation EU (΄΄ ΕΕ- Επόμενη Γενιά΄΄), με ποσό ύψους 750 δισ .ευρώ. Τα χρήματα θα συγκεντρωθούν με την προσωρινή αύξηση του ανώτατου ορίου των ιδίων πόρων σε 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) της ΕΕ. Αυτό θα επιτρέψει στην ΕΕ να δανειστεί 750 δισ .ευρώ στις χρηματοπιστωτικές αγορές για το μέσο Next Generation EU. Οι διαθέσιμοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι σημαντικοί και ίσως και μοναδικοί και μπορούν να συγκριθούν με εκείνους του μεταπολεμικού Σχεδίου Μάρσαλ.Αν κατανεμηθούν και διατεθούν σε εμβληματικά έργα εκσυγχρονισμού και σε παραγωγικές επενδύσεις μπορούν να αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο και κατ’επέκταση τη θέση της χώρας.

     Παρά την άμεση αντίδραση και υποδειγματική ενότητα της ΕΕ, είναι αμφίβολο, αν το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μπορέσει να αντιμετωπίσει τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. Η θέση αυτή ενισχύεται , από το δεύτερο κύμα της πανδημίας που πλήττει τον πλανήτη. Τι θα γίνει με τη νέα ασταθή πολιτική & οικονομική κατάσταση που δημιουργείται. Θα μπορέσει η Ευρώπη να παράσχει νέα βοήθεια στα κράτη μέλη.

       Άποψή μου είναι, ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν μπορεί να προκύψει μόνο από τους πόρους που έχει δεσμεύσει η ΕΕ στο  Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν η επάρκεια της ηγεσίας, η αποτελεσματική διακυβέρνηση και το σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης των κρατών μελών.

Στρατηγικοί στόχοι της χώρας μας στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

•       Κάλυψη του επενδυτικού κενού της Χώρας (από το 2011 σε ετήσια βάση οι αποσβέσεις είναι μεγαλύτερες από τις επενδύσεις).

•       Η προώθηση ενός φιλόδοξου πακέτου μεταρρυθμίσεων (ψηφιοποίηση δημόσιου τομέα, δημιουργία δικτύου ελέγχου για να σταματήσει η μεγάλη απώλεια, η μεγαλύτερη στην Ε.Ε, που καταγράφεται στην Ελλάδα).

•       Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας (μεγέθυνση επιχ\σεων, ώστε να αποκτήσουν τραπεζικό προφίλ και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές εντός και εκτός Ελλάδας).

    Κύρια επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι όλες οι προσπάθειες να επικεντρωθούν στο να αξιοποιηθεί σωστά το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, που θα ξεκινήσει σε λίγο καιρό.

    Ως θετικό  στοιχείο κρίνεται, η διαφαινόμενη συμφωνία μεταξύ των Χωρών της ΕΕ, να παραταθεί για ένα ακόμη χρόνο, το 2022, η δημοσιονομική ευελιξία- χαλάρωση και η  συνέχιση των μέτρων στήριξης για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

Η Τελική πρόταση του Ελληνικού Σχεδίου του Ταμείου Ανάκαμψης

    Το Εθνικό Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης του από τη συσταθείσα Task Force (Ομάδα Εργασίας). Ο σχεδιασμός και η βούληση της Κυβέρνησης είναι να συζητηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα  στο Υπουργικό Συμβούλιο και μέχρι τέλος του μήνα να παρουσιαστεί στη βουλή , έτσι ώστε να δοθεί η μεγαλύτερη  δυνατή ενημέρωση. Το συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης αποτελεί τη μεγαλύτερη εδώ και δεκαετίες παρέμβαση στην οικονομία και κοινωνία.

  Βασικός πυρήνας του Σχεδίου, που τροφοδοτείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι ένα πλέγμα ενεργειών μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα ευρείας κλίμακας που αφορά και τα τοπικά πολεοδομικά και τα ειδικά χωροταξικά σχέδια που απλώνονται σε όλη τη χώρα, δίνοντας μια αναπτυξιακή διάσταση στις παρεμβάσεις.

 Επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι το εν λόγω Σχέδιο να ενταχθεί στην πρώτη ομάδα των Χωρών που θα εξεταστεί από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να λάβει τις απαραίτητες και αναγκαίες εγκρίσεις μέσα στον Ιούλιο.

    Η έγκαιρη έγκριση του Προγράμματος από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση μια άνεση χειρισμών σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο σε συνδυασμό βεβαίως με την πανδημία (πρόγραμμα εμβολιασμών, άνοιγμα αγορών, πλαίσιο λειτουργίας κλπ).

   Η Κυβέρνηση και όλες οι πολιτικές δυνάμεις επιβάλλεται να δράσουν συλλογικά για να διασφαλίσουν πως το σύνολο των πόρων θα απορροφηθούν απρόσκοπτα, ώστε η ελληνική προσπάθεια για την αναγέννηση της πατρίδας μας την επομένη μέρα της μεγάλης υγειονομικής κρίσης να στεφθεί με επιτυχία.

Ζαχαρίας Εμμ. Δοξαστάκης- Περιφερειακός Σύμβουλος, Εντεταλμένος Διοικητικών Θεμάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - Κορωνοϊός: "Παράθυρο" για τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές - Τι προβλέπεται

Σταϊκούρας: Εξετάζουμε σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου

Λιανεμπόριο: Έκτακτη επιδότηση για κλειστές επιχειρήσεις – Δεν θα είναι επιστρεπτέα