Πολιτική

Κορωνοϊός - Μαργαρίτης Σχοινάς: Υπερπροσφορά εμβολίων τον Μάρτιο

Μαργαρίτης Σχοινάς

Με τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού να προχωρούν κανονικά στην Ευρώπη και ολοένα και περισσότερα εμβόλια να συμπεριλαμβάνονται στη μάχη ενάντια της πανδημίας, το βλέμμα όλων στρέφεται στην επόμενη μέρα.

«Είμαι αισιόδοξος»
 

«Αισιόδοξος» για την πορεία του εμβολιασμού στην Ευρώπη το 2021 δήλωσε, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, καθώς τα εμβόλια εφτά διαφορετικών εταιρειών θα είναι διαθέσιμα εντός του έτους.

«Είμαστε τυχεροί γιατί η επιστήμη έδωσε την απάντηση με το εμβόλιο, και είμαστε διπλά τυχεροί γιατί για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρώπης έχουμε ένα ενιαίο, συλλογικό ευρωπαϊκό πλαίσιο προαγοράς εμβολίων, σε μια κλίμακα πέρα από κάθε φαντασία».

«Υπερπροσφορά» εμβολίων τον Μάρτιο

Αναφερόμενος στην κριτική που ασκείται στην Ένωση για την καθυστέρηση του εμβολιασμού και της παροχής των απαιτούμενων δόσεων στα κράτη μέλη, ο Επίτροπος την χαρακτήρισε «αποτέλεσμα μιας παρεξήγησης, αφού ποτέ δε δόθηκε η υπόσχεση ότι όλοι οι Ευρωπαίοι θα εμβολιαστούν με το ίδιο εμβόλιο, την ίδια στιγμή».

Τα εγκεκριμένα εμβόλια στην ΕΕ για τον κορωνοϊό είναι δύο αυτήν την στιγμή, ενώ «πολύ σύντομα θα έχουμε ένα τρίτο και αμέσως μετά ένα τέταρτο».

«Αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή στον Μάρτιο, θα έχουμε μια υπερπροσφορά εμβολίων που θα δίνει την εξασφάλιση σε όλους τους Ευρωπαίους ότι θα έχουν όλοι πρόσβαση στα εμβόλια».

Οι στόχοι της Επιτροπής
 

Σε συνεδρίαση της η Κομισιόν, μοιράστηκε με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενόψει της συνάντησης των ηγετών την ερχόμενη Πέμπτη, τους στόχους που έχει θέσει για τον εμβολιασμό των Ευρωπαίων.

«Μέχρι τον Μάρτιο πρέπει να έχουμε εμβολιάσει το 80% του υγειονομικού προσωπικού της Ευρώπης και το 80% όλων των Ευρωπαίων πάνω από 80 χρονών».

Επιπλέον, «μέχρι το τέλος του καλοκαιριού πρέπει να έχουμε πετύχει τον εμβολιασμό του 70% του γενικού πληθυσμού στην Ευρώπη. Είναι στόχοι φιλόδοξοι αλλά εφικτοί».

Τι γίνεται με τις μεταλλάξεις

Τα νέα στελέχη του κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, προβληματίζουν την ηγεσία της Ένωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, οι μεταλλάξεις δεν αφήνουν περιθώριο εφησυχασμού και η Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με τους ειδικούς.

«Οι επιδημιολόγοι μάς λένε ότι οι μεταλλαγμένοι ιοί όντως έχουν μια επιπρόσθετη δυσκολία, η οποία όμως είναι αντιμετωπίσιμη από το εύρος των εμβολίων που έχουμε στη διάθεσή μας».

«Αναγκαίο το υγειονομικό πιστοποιητικό»

Ένα από τα θέματα που δίχασε την Ευρώπη είναι το υγειονομικό πιστοποιητικό το οποίο ζητούν ορισμένοι να δίνεται σε όσους πολίτες έχουν εμβολιαστεί, προκειμένου να μπορούν να ταξιδέψουν και να κυκλοφορήσουν ελεύθερα.

«Η ιδέα του υγειονομικού πιστοποιητικού, είναι μια ιδέα που είναι απολύτως αναγκαία στην Ευρώπη», σημείωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ επισήμανε πως σταδιακά, όσο περισσότεροι εμβολιάζονται, «αυτό το πιστοποιητικό θα πρέπει να ανοίγει σίγουρα και επιπλέον πόρτες, να διευκολύνει δηλαδή την κινητικότητα και τα ταξίδια».

Ο Επίτροπος τόνισε ότι οποιαδήποτε εξέλιξη σε αυτόν τον τομέα απαιτεί συλλογική συζήτηση και ένα κοινά επεξεργασμένο πλαίσιο, στο οποίο θα ενταχθεί και η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Το τέλος είναι ορατό»

Κλείνοντας, ο Μαργαρίτης Σχοινάς είπε ότι το τέλος της πανδημίας είναι «ορατό, αλλά δεν είναι ακόμα τόσο κοντά ώστε να το ακουμπάμε».

«Έχουμε μπροστά μας μερικούς δύσκολους μήνες στην Ευρώπη, όπου όμως θα πρέπει να έχουμε την αυτοπεποίθηση ότι όλα όσα κάναμε ήταν στη σωστή κατεύθυνση».

Ειδήσεις σήμερα

Βατόπουλος - κορωνοϊός: Θα παραμείνει η απαγόρευση τη νύχτα

Κορωνοϊός: Πότε θα ανοίξουν σχολεία, εστίαση και ταξίδια

Κορωνοϊός - Φον ντερ Λάιεν: Υπέρ της πρότασης Μητσοτάκη για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ελλάδα

Αναστάτωση σε πολίτες που έλαβαν ραντεβού για εμβολιασμό ως έχοντες υποκείμενα νοσήματα

εμβολιασμός για κορωνοϊό

Αναταραχή προκλήθηκε σε μεγάλο αριθμό πολιτών, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι το σύστημα της άυλης συνταγογράφησης τους έχει κατατάξει στις ευπαθείς ομάδες με υποκείμενα νοσήματα και ως εκ τούτου, έλαβαν μήνυμα με τα προεπιλεγμένα ραντεβού τους για να εμβολιασθούν!

Σήμερα το πρωί, άνοιξε η πλατφόρμα  των ραντεβού για την ομάδα Β των πασχόντων από χρόνιες παθήσεις. Πρόκειται, όπως είχε ανακοινωθεί, για άτομα 18-59 ετών που πάσχουν από καρδιαγγειακά, αναπνευστικά, σακχαρώδη διαβήτη, νοσογόνο παχυσαρκία, ψυχικές ασθένειες κ.α.

Μεταξύ των ατόμων που έλαβαν σήμερα επιβεβαιωτικό e-mail και sms για εμβολιασμό συγκαταλέγεται και μια μαθήτρια 16,5 ετών από το λεκανοπέδιο της Αττικής (τα στοιχεία της οποίας είναι στη διάθεση του protothema.gr αλλά δεν αποκαλύπτουμε για ευνόητους λόγους).

Συγκεκριμένα, ο πατέρας του νεαρού κοριτσιού έλαβε σήμερα το πρωί στις 11:03 π.μ. το σχετικό e-mail για τον εμβολιασμό της κόρης του.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η 16χρονη καλείται να κάνει την 1η δόση του εμβολίου στις 24/5 και ώρα 15:10 στο εμβολιαστικό κέντρο που λειτουργεί στο Κέντρο Υγείας Ζωγράφου και τη 2η δόση στις 14/6 και ώρα 19:20, πάλι στο ίδιο ΚΥ.

Πριν καν προλάβει να ξεπεράσει το σοκ του «αναπάντεχου» αυτού e-mail ο πατέρας του κοριτσιού, έλαβε και σχετικό sms στο κινητό του τηλέφωνο με τις οδηγιες για την επιβεβαίωση των προαναφερόμενων ραντεβού.

Η εξήγηση

Σύμφωνα με πληροφορίες του prothothema.gr ανάλογη έκπληξη ένιωσαν πάρα πολλοί πολίτες, που άρχισαν να αναρωτιούνται γιατί το ηλεκτρονικό σύστημα των ραντεβούτους κατέταξε στις ομάδες με υποκείμενα νοσήματα.

Η εξήγηση που δίνεται αρμοδίως, είναι αφενός ότι ο εμβολιασμός για τα υποκείμενα νοσήματα αφορά πολίτες άνω των 16 ετών (το ίδιο ισχύει και για την πρώτη ομάδα των ευπαθών και απαιτείται ειδική αίτηση των γονέων/κηδεμόνων για τα μικρότερα παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr). Αφετέρου, εξηγούσαν ότι πολλές φορές γιατροί συνταγογραφούν με άλλη αιτιολογία φάρμακα που σε διαφορετική περίπτωση ο ασφαλισμένος θα έπρεπε να πληρώσει από την τσέπη του, πλην όμως, η αιτιολογία- φερόμενη πάθηση στο σύστημα αναγνωρίζεται ως υποκείμενο νόσημα: Για παράδειγμα πολίτης ζήτησε εξηγήσεις γιατί έλαβε ραντεβού αφού είναι υγιής, για να διαπιστώσει ότι κάποια ηρεμιστικά φάρμακα του είχαν συνταγογραφηθεί με αιτιολογία "διπολική διαταραχή", συνεπώς έχει δικαίωμα εμβολιασμού. Πάντως, οι ίδιες πηγές στην ερώτηση τί να κάνουν όσοι έλαβαν τα αναπάντεχα ραντεβού, να τα αποδεχθούν ή όχι, απαντούν ότι θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους και να αποφασίσουν αναλόγως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός- Τζανάκης: Μέχρι και 200.000 τα ενεργά κρούσματα

Κορωνοϊός - Παυλάκης: «Εβδομάδα Παθών» διαρκείας μέχρι το Πάσχα

Ξέσπασμα Παγώνη: «Ηρεμήστε όλοι με το Πάσχα στο χωριό» -Πότε θα ληφθούν αποφάσεις