Απόψεις

Όλοι το ίδιο είστε μωρέ! Του Θανάση Παπαμιχαήλ

βουλη τσιπρας μητσοτακης.jpg

Πέντε λέξεις, πέντε μαχαιριές.
Μια  μικρή φράση, μια μεγάλη μαχαιριά από τους πολίτες στους πολιτικούς, στο σύνολο τους. Και στους συνεπείς και στους αριβιστές και ασυνεπείς. Και σε εκείνους που έχουν σταθερό, ιδεολογικό στίγμα πολιτικής δράσης και στους ευκαιριακά αλλάζοντας πολιτικά στρατόπεδα, για λόγους προσωπικής ανέλιξης.
Τελικά, είναι οι πολιτικοί όλοι το ίδιο, ή υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις που τιμούν τον τίτλο του πολιτικού; Η προσωπική και συλλογική διαδρομή του κάθε πολιτικού, δίνει την απάντηση στην ερώτηση.
Και πάνω απ’ όλα, οι πράξεις κάθε πολιτικού προσώπου, γιατί κανένας πολιτικός δεν προέρχεται από παρθενογένεση.
Η φράση, "όλοι το  ίδιο είστε", είναι ένα επικοινωνιακό και πολιτικό πλήγμα που προέρχεται από το ίδιο σώμα. Από το σώμα των πολιτικών. Με πολιτική χυδαιότητα, τερατώδη ψέματα, «άγαρμπες» προσφωνήσεις, συμψηφισμό ευθυνών και απύθμενο πολιτικό θράσος, εξακοντίζουν φαρμακερά βέλη, αδιαφορώντας για την «έκθεση» του δικού τους πολιτικού χώρου.
Κάθε πολιτικός χώρος προκειμένου να διασώσει το δικό του «πολιτικό σαρκίο» και πρωτοκλασάτων στελεχών του, δεν διστάζει να ενοχοποιήσει τους αντιπάλους του, ότι κάνανε κι αυτοί τα ίδια!
Μια τραγική εικόνα συμψηφισμού ευθυνών, που δίνει λαβή στους πολίτες να μιλάνε για τυχοδιωκτισμό των κομμάτων με στόχο να κουκουλώνονται λάθη, παραλείψεις ακόμη και παρανομίες πάσης φύσεως.
Φυσικά, υπάρχουν και πολιτικές προσωπικότητες με ήθος, εντιμότητα, ακεραιότητα και προσήλωση στο Δημόσιο συμφέρον. Είναι όπως το άλλοτε γνωστό μας «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς, που όμως γρήγορα έχασε την ταυτότητα του λόγω ασυνέπειας λόγων και έργων των πρωταγωνιστών της πρώτης φοράς Αριστεράς.
Όσοι δίνουν την πραγματική μάχη εναντίον της διαφθοράς στην πολιτική, στις άθλιες και ψευδείς επιθέσεις εναντίον πολιτικών αντιπάλων και στα δόκανα – παγίδες, βοηθούν στην προσπάθεια να αποδειχτεί ότι δεν είναι όλοι οι πολιτικοί ίδιοι. Το αντίθετο συμβαίνει. Ένας μεγάλος αριθμός των πολιτικών μας είναι ταγμένοι στην εξυπηρέτηση των πολιτών και του Δημόσιου συμφέροντος, ιδιαίτερα από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η ταμπέλα όλοι το ίδιο είστε, όλοι στο ίδιο τσουβάλι, εξισώνει άδικα αρκετούς πολιτικούς μας. Ο απόλυτος εξευτελιστικός μηδενισμός τους συνόλου του πολιτικού συστήματος, προέρχεται περισσότερο από την ανάγκη μεγάλης μερίδας πολιτών ως άμυνα στη δική τους αδιαφορία και ωχαδερφισμό για τη δική τους ευθύνη. Μια καλή δικαιολογία για όλα όσα τους φταίνε. Νοιώθουν ανήμποροι να αλλάξουν τις εξελίξεις και προτιμούν την αποχή από τις εκλογές, πιστεύοντας ότι εκδικούνται το «σύστημα», ενώ απλά διακυβεύεται το αύριο το δικό τους και των παιδιών τους. Αφήνουν το σάπιο και νωθρό σύστημα να «πνίξει» αυτούς και τα παιδιά τους.
Αποτέλεσμα, να χάνεται η εμπιστοσύνη, η ελπίδα, η πίστη να βγούμε από το τέλμα που είμαστε.
Ήρθε ο καιρός, να μην αντιμετωπίζεται με απάθεια και να θεωρείται ως αδιαπέραστο τείχος η φράση «όλοι το ίδιο είστε μωρέ», αλλά να περάσουν οι πολιτικοί μας στην επίθεση και στο «γκρέμισμα» του τείχους. Να εμπνεύσουν τους αρνητές, μπολιάζοντας τη θεωρία ενός υγιούς πολιτικού συστήματος, με την πράξη.

Θανάσης Παπαμιχαήλ, Επικοινωνιολόγος

Απόψεις

Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς «…ΤΟΙΣ ΚΕΙΝΩΝ ΡΗΜΑΣΙ ΠΕΙΘΟΜΕΝΟΣ»

Νικος Σιαλμάς

Όνειρο κάθε Έλληνα Αεροπόρου, πριν  ακόμη εισέλθει στην Σχολή Ικάρων, είναι να ανοίξει τα φτερά του και να ξεχυθεί στο Αιγαίο. Να γίνει συνεχιστής μιας μακράς παράδοσης Μαχητών της Πατρίδας. Τι ευλογία, τιμή και βαριά ΕΥΘΥΝΗ, να αποτελείς την αιχμή του δόρατος του Κράτους, να σου δίνεται το ιερό καθήκον της υπεράσπισης του Αιγαίου μας και του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ.

Πουθενά αλλού στον κόσμο ο ουρανός, ο ήλιος και η θάλασσα δεν δένονται τόσο αρμονικά μεταξύ τους. Και οι Αεροπόροι αγκαλιά με αυτά τα τρομερά ατσάλινα πουλιά  να γίνονται μύστες αυτής της μυστηριακής και αρχέγονης σχέσης. Μόνο όσοι το έχουν ζήσει μπορούν να αντιληφθούν πλήρως το μεγαλείο αυτού του συναισθήματος. Είναι το ίδιο συναίσθημα που με δέος βίωσε ο Ίκαρος πριν το χαμό του στο Αρχιπέλαγος. Το ίδιο συναίσθημα που πεισμώνει τους Έλληνες Ιπταμένους, όταν αφού ακούσουν το «ουρλιαχτό της σειρήνας», απογειώνονται για να εμπλέξουν τους ανατολίτες εισβολείς. Η ιστορική μνήμη της Φυλής «ρέει» στο αίμα τους . Ηρωικές φιγούρες του παρελθόντος, μνήμες αγώνων και θυσιών και «ιστορικές εκκρεμότητες» με τους νομάδες άρπαγες, δεν αφήνουν περιθώριο για αποτυχίες.

Ένα βήμα πριν το πάτημα της σκανδάλης, μία κίνηση μακριά από το «ΜΑSTER ΑRM», περνάνε το μήνυμα που ΜΟΝΟ η «Σκληρή Ισχύς» μπορεί να κάνει κατανοητό στους αλλόπιστους εχθρούς του Γένους. Το μήνυμα που η διπλωματία και η συμμορία του κατευνασμού και της ηττοπάθειας δεν καταφέρνουν να περάσουν. Είναι παράδοξο αλήθεια, ο αντίπαλος να γνωρίζει την ισχύ σου και πέρα από τα λόγια να μην τολμά το επόμενο βήμα, ενώ το φυγόστρατο πολιτικό, ακαδημαϊκό και δημοσιογραφικό κατεστημένο της Πατρίδας, καλλιεργεί αναίτια φοβικά σύνδρομα.

Η ζωή ενός Ιπταμένου, ασκητική. Εγκλεισμός, μελέτη, μελέτη, μελέτη, γνώση του μέσου, των διαδικασιών, των όπλων, του αντιπάλου, φυσική κατάσταση, ψυχική και συναισθηματική προετοιμασία, εγρήγορση, ειλικρίνεια στην απενημέρωση, ένας συνεχής κύκλος.

Σύμβολο για τους κοσμοκαλόγερους των Πολεμικών Μοιρών ένα σημείο στον χάρτη: ΑΚΡΑ ΣΙΑΛΜΑΣ ή αλλιώς Ακρωτήριο Υποσμηναγού Νικολάου Σιαλμά, νότιο άκρο Αγίου Ευστρατίου, 25Οος Μεσημβρινός…

Τόπος Θυσίας, Μνημείο Χρέους, Προσκύνημα, και Πηγή αέναου Φρονήματος για τους Αεροπόρους. Είναι εκεί που στις 18 Ιουνίου του 1992 ο Υπσγος (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς από το Θέρμο της Αιτωλοακαρνανίας, με χαρακτηριστικό κλήσης «ΣΠΑΡΤΗ» έγινε για τους Αεροπόρους ΙΣΑΞΙΟΣ του ΛΕΩΝΙΔΑ. Έδωσε τη ζωή του, στα 27 του έτη για το Αιγαίο και την Πατρίδα.

Μια τεράστια Ασπίδα, ένα Δόρυ προς την Ανατολή και ένα «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ».

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ

*Ο Στέφανος Καραβίδας είναι Επισμηναγός ε.α., πρώην Ιπτάμενος της 335Μ της 116ΠΜ. Τα τελευταία χρόνια διαμένει μόνιμα και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στα Η.Α.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κρήτη δεν ξεχνά τον ήρωα σμηναγό Κώστα Ηλιάκη

Έτοιμο το πρώτο Rafale που θα παραδοθεί στην Ελλάδα

14 Οκτωβρίου 2004: Η απώλεια τεσσάρων πιλότων και δύο αεροσκαφών που συγκλόνισε την Ελλάδα