Απόψεις

Ν’ αγαπάς τη ζωή! Του Γιώργου Σαριδάκη

eikona_1.jpg

Δίχως αμφιβολία, στην πορεία και την διαδρομή της ζωής κάθε ατόμου θα συμβούν πολλά (εύκολα ή δύσκολα) έναντι των οποίων θα χρειαστεί να υπάρξει η κατάλληλη μέριμνα για την διαχείριση και αντιμετώπιση τους, ώστε το ίδιο το άτομο να είναι σε θέση να ανταποκριθεί με τον βέλτιστο τρόπο στην κάλυψη των όποιων αναγκών και υποχρεώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η εμφάνιση διαφόρων καθημερινών προκλήσεων και η βίωση αναρίθμητων στιγμών δύναται να συντελέσουν στην δημιουργία προϋποθέσεων και συνθηκών με καθοριστικό ρόλο στην περαιτέρω εξέλιξη του ατόμου ως πρόσωπο αλλά και ως μέρος του κοινωνικού συνόλου.

Ειδικότερα, το άτομο καθίσταται κοινωνός και συλλέκτης εμπειριών με αρκετές ευκαιρίες ή δυνατότητες που ενισχύουν την ατομική και κοινωνική του ολοκλήρωση. Σε αυτές μπορεί να συγκαταλέγονται η κατάκτηση νέων γνώσεων, οι επιτυχίες σε επαγγελματικό ή προσωπικό επίπεδο, η δημιουργία οικογένειας, η αρμονική συναναστροφή (σύνδεση) με το κοινωνικό περιβάλλον και, εν τέλει, η θετική έκβαση σε οποιαδήποτε κρίσιμη ατομική ή συλλογική πράξη.

Ωστόσο, ορισμένες φορές κρίνεται αναγκαίο να καταβάλλει σημαντική προσπάθεια ή να αναμετρηθεί με τον ίδιο τον εαυτό του απέναντι σε, τυχόν, δυσάρεστα περιστατικά όπως αποτυχίες (προσωπικές ή εργασιακές), απώλειες, προβλήματα υγείας ή άλλα γεγονότα που ενδέχεται να λειτουργήσουν ως τροχοπέδη στις επιδιώξεις και την στόχευση για το μέλλον.

Σαφέστατα, δεν εκλείπουν (ως φυσική συνέπεια της ροής των πραγμάτων) οι περιπτώσεις ψυχικής έντασης όπου κάποιος εμφανίζεται ως λάτρης της ζωής για όσα «ωραία» συμβαίνουν και τον αφορούν… και σε επόμενο χρόνο, να φέρεται ως διαμαρτυρόμενος για όλα και για όλους και, κυρίως, να εκφράζει πικρία για τη ζωή και τα άσχημα που τον ταλαιπωρούν.

Έτσι, αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως η ζωή είναι πολύπλευρη και, ως τέτοια, έχει τα πάνω και τα κάτω της ή σύμφωνα με μία διαφορετική προσέγγιση «η ζωή είναι σαν τις εποχές που εναλλάσσονται με τη συνοδεία, πάντα, από τα φαινόμενα της φύσης που χαρακτηρίζουν την καθεμία». Δηλαδή, θα υπάρξουν οι φωτεινές μέρες της άνοιξης όπως και της ξεγνοιασιάς του καλοκαιριού και, βεβαίως, οι θλιμμένες μέρες του φθινοπώρου όπως και της συγκατάβασης της  βαρυχειμωνιάς.

Αναπόφευκτα, το ίδιο το άτομο θα παρατηρήσει αλλά και θα βρεθεί, στο κέντρο, ενός κυκεώνα εναλλαγών και μεταβολών συμπεριφοράς ή συναισθημάτων, ενώ η επιβίωση και η πρόοδος του θα εξαρτηθεί από την ικανότητα αυτορρύθμισης, προσαρμογής και δυναμικής συσχέτισης με ό,τι συμβαίνει τριγύρω.

Μάλιστα, ο τρόπος και ο χαρακτήρας αλληλεπίδρασης με κάθε είδους ερεθίσματα (θετικά, αρνητικά), στάσεις και εικόνες της καθημερινότητας… αποτελούν την, ακραιφνή, δήλωση του ύφους της εκπεφρασμένης ζωής του προσώπου.

Καταλήγοντας, ας φανταστούμε τη ζωή σαν έναν μακρύ δρόμο με ελεύθερη και περίσσια ομορφιά για να θαυμάσεις ως περιπατητής, αλλά και κακοτοπιές στο διάβα με την ανάγκη προσοχής και ιδιαίτερης φροντίδας για να αποφευχθεί η πτώση ή (ακόμα) κι αν έρθει να μην σταθεί ικανή να ανακόψει την πορεία σου.
 
Ν’ αγαπάς τη ζωή… το κάθε χαμόγελο, το κάθε δάκρυ, την κάθε στιγμή! Όλα εκείνα τα όμορφα που ζητούν τη ματιά σου, μα και όλα τα δύσκολα που γεμίζουν με θάρρος της ψυχής την ανάγκη.
 
   Γιώργος Σαριδάκης
Κοινωνικός Λειτουργός
 

Απόψεις

Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και κορωνοϊός! Του Πέτρου Μηλιαράκη

μηλιαρακης πετρος.jpg

Το παρόν κείμενο αφορά μια σύντομη ανάλυση – τοποθέτηση που ο γράφων  θεωρεί σκόπιμο να επικοινωνήσει ευρύτερα. Το ερέθισμα δε για την επικοινωνία αυτή είναι η άποψη ότι η παρούσα κρίση που αφορά στον κορωνοϊό , μπορεί να  αντιστοιχηθεί με  την πτώση της Ρωμαϊκης Αυτοκρατορίας (!) εάν η παρούσα κρίση διαρκέσει ικανό χρονικό  διάστημα και κατά τη  διάρκεια της  κρίσης αυτής προκύψουν ζητήματα εμβάθυνσης των συνεπειών, οπότε η όλη κατάσταση μπορεί να δώσει φαινόμενα όπως εκείνα που αφορούσαν στην πτώση της παλαιάς Ρώμης...

Ασφαλώς η παγκοσμιοποίηση σήμερα αφορά,με ευρύτερη έννοια , πράγματι,  μια αυτοκρατορία. Οι αυτοκρατορίες δε σύμφωνα με την παγκόσμια ιστορία καταρρέουν.Ωστόσο τέτοιο ζήτημα δεν μπορεί να τίθεται ακόμη κι εάν διαρκέσει επι μακρόν η κρίση  ή εάν η κρίση αυτή  βαθύνει σε επιπτώσεις. Ο γράφων θεωρεί ότι το συγκεκριμένο κείμενο, στο οποίο αμέσως αναφέρεται,έχει μία υπερβολή, την οποία όμως οφείλει να επικοινωνήσει!

Στο έγκριτο Foreign Affairs

Ο Branko Milanovic στο έγκριτο Foreign Affairs, θέτει το «ζήτημα»  ότι ο πραγματικός κίνδυνος της πανδημίας είναι η κοινωνική κατάρρευση που απειλείται!

Στη συγκεκριμένη όμως αυτή τοποθέτηση γίνεται αναφορά για ένα «παρόμοιο φαινόμενο» που καταγράφει η παγκόσμια ιστορία και αφορά στην αποσύνθεση  (sic) της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας,η οποία μετασχηματίστηκε σε αυτάρκεις « οιονεί επικράτειες» (ο «όρος» είναι του γράφοντος) , ανάμεσα στον τέταρτο και έκτο αιώνα...Επισημαίνει δε ο αρθρογράφος οτι στην οικονομία που προέκυψε τότε, το εμπόριο χρησιμοποιήθηκε απλώς για την ανταλλαγή πλεονασματικών αγαθών που παράγονταν, και όχι για την προώθηση «εξειδικευμένης παραγωγής» για έναν άγνωστο αγοραστή.

Ο συγκεκριμένος δε αρθρογράφος, για να θεμελιώσει τις απόψεις του,παραπέμπει και στο σύγγραμμα του  W. Walbank με θέμα: «Η Πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη Δύση» (The Decline of the Roman Empire in the West).

Από την παραπάνω τοποθέτηση προκύπτει αδιστάκτως ότι εάν η παρούσα κρίση συνεχιστεί, τότε η σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία θα αντιστοιχηθεί κατ´αναλογία με εκείνη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και την πτώση της.
Βεβαίως μια τέτοια εκτίμηση φαντάζει όχι μόνο εφιαλτική, αλλά τηρουμένων των πραγματικών δεδομένων και αναλογιών και τελείως ανέφικτη! 
Εάν όμως η κρίση  συνεχιστεί, και όσο περισσότερο διαρκεί ως έχει σήμερα , και εάν όλο και  περισσότερο παρεμβάλλονται εμπόδια στην ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων,καθώς και στη ροή αγαθών και κεφαλαίων, τόσο περισσότερο η κατάσταση των πραγμάτων θα καταλήξει να φαίνεται πολύ κοντά να είναι φυσιολογική ως μονιμότητα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο...
Είναι κοινός τόπος οτι τον Μάρτιο του 2020 ολόκληρος ο κόσμος έχει επηρεαστεί από «ένα κακό» το οποίο δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί αποτελεσματικά και για την διάρκεια του οποίου ουδείς μπορεί να κάνει σοβαρές προβλέψεις. Συνεπώς, σύμφωνα με τον αρθρογράφο  του Foreign Affairs , οι οικονομικές επιπτώσεις της νέας πανδημίας του κορωναϊού  δεν πρέπει να θεωρηθούν ως ένα συνηθισμένο πρόβλημα που μπορεί να λύσει ή να ανακουφίσει η μακροοικονομία. Αντιθέτως , ο κόσμος θα μπορούσε να γίνει μάρτυρας μιας θεμελιώδους αλλαγής... 
          
Κκαι η πρόταση για αποτροπή της κοινωνικής  κατάρρευσης

Το συγκεκριμένο όμως δημοσίευμα του εγκρίτου Foreign Affairs καταλήγει ότι ο κύριος και κατ´ουσίαν μοναδικός στόχος σήμερα της οικονομικής πολιτικής πρέπει να είναι αποτρεπτικός της επερχόμενης βαθύτερης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης με το να ασκηθούν πολιτικές πρόληψης της κοινωνικής κατάρρευσης.

Οι προηγμένες κοινωνίες δεν πρέπει να επιτρέψουν φαινόμενα κοινωνικής κατάρρευσης ,καταλήγει ο αναλυτής...

——————————————-

* Ο Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της Χώρας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC – EU).