Απόψεις

Κάλπη-κη επικοινωνία. Του Θανάση Παπαμιχαήλ

epi.jpg

Ο ακαδημαϊκός και λογοτέχνης Άγγελος Τερζάκης, πριν από εξήντα πέντε χρόνια, προείδε ευφυώς ότι «Η επικοινωνία στο μέλλον θα αντικαταστήσει την πολιτική και αντί οι πολιτικοί να κυνηγούν τις λύσεις, θα κυνηγούν τη συμπάθεια».
Και μετά από τόσα χρόνια, είναι σήμερα τόσο επίκαιρο.
Ζούμε σε μια εποχή, όπου η ιχνηλάτηση των ορίων ανάμεσα στην πολιτική και την επικοινωνία είναι δύσκολη, αν δεν είναι αδύνατη. Το επικοινωνείν απασχολεί καθημερινά όλα τα πολιτικά κόμματα. Πιστεύουν ότι οι πολιτικές μάχες κερδίζονται με επικοινωνιακούς μηχανισμούς και όχι στο πεδίο της πολιτικής. Τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα εντελώς κούφια τις περισσότερες φορές, χρησιμοποιούνται για αλλαγή πολιτικής ατζέντας, κουκούλωμα πραγματικότητας, μεταστροφή του εις βάρος τους κλίμα, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Απαραίτητος σύμμαχος, του διαρκούς επικοινωνιακού πολέμου τα ετοιμοπόλεμα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τα δελτία ειδήσεων των ραδιοφώνων και τηλεοράσεων.
Βαφτίζουν τις πληροφορίες «εκτιμήσεις» και μεγαλοποιούν τις πιο ασήμαντες ειδήσεις παραβιάζοντας χωρίς αιδώ την κοινή λογική. Αυτοδιαψεύδονται τις περισσότερες φορές αδιαφορώντας για την εικόνα τους. Οι  κωλοτούμπες έχουν γίνει καθημερινή συνήθεια, σαν ένα αναφαίρετο δικαίωμα που δεν μπορεί να τους στερήσει κανείς.
Στην κρισιμότερη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων ετών τα σκήπτρα θα δοθούν και πάλι στην κάλπη-κη επικοινωνία.
Με υποσχέσεις και σχεδιασμούς που μέσα σε ελάχιστο διάστημα, μετά τις εκλογές, θα διαψευστούν. Κάλπη-κες υποσχέσεις από πολιτικά κόμματα σε αποδρομή, αδιέξοδο, εκτός πραγματικότητας.
Αντί να αναμένουν να επιστρέψουν τα πράγματα σε αξιοπρεπή επίπεδα, με μείωση της φορολογίας, της ανεργίας και της φτώχειας, συνεχίζουν το γνωστό τροπάρι – δίπολο αριστεράς, δεξιάς, του λαϊκισμού, της παροχολογίας και με το μοιρολατρικό μότο «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Πρώτοι διδάξαντες οι αριστεροί κυβερνώντες και ακολουθούν το ίδιο μότο, οι ερχόμενοι στην κυβέρνηση.
Τα επικοινωνιακά συνθήματα στο προσκήνιο και ο διάλογος, η συνεργασία, η σύγκλιση θέσεων στα παρασκήνια σε συνθήκες κρυφού σχολειού.
Το θετικό μέλλον της χώρας, οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται, η τήρηση των δημοκρατικών θεσμών, οι εθνικές εντάσεις, θα πρέπει να είναι μέρος της προεκλογικής επικοινωνίας και όχι οι ανούσιες αντεγκλήσεις και τα πολιτικά ξεκατινιάσματα. Φυσικά, μια επικοινωνιακή μάχη δεν μπορεί να κερδηθεί χωρίς τα επικοινωνιακά μηνύματα και εργαλεία πολιτικής επικοινωνίας.
Ο λαός θα πρέπει να απαιτεί να αναλάβουν την τύχη του ηγέτες που δεν λαϊκίζουν, δεν μοιράζουν φρούδες ελπίδες και κάλπη-κες υποσχέσεις. Πολιτικοί που κρύβουν κάτω από το χαλί τις δύσκολες πολιτικές που απαιτούνται για το μέλλον του τόπου, δεν έχουν θέση στις επιλογές ψήφου των πολιτών.

Θανάσης Παπαμιχαήλ, Επικοινωνιολόγος
 

Απόψεις

2021: Η χρονιά των ελιγμών. *Του Μιχάλη Βλατάκη

μιχάλης βλατάκης

Η πανδημία, μας έδειξε ότι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να κάνουμε προβλέψεις, αλλά να αντιμετωπίζουμε καθημερινά τα προκύπτοντα προβλήματα.

Απόδειξη σε αυτό, το 3 ο κύμα της πανδημίας, που έπληξε απροσδόκητα την χώρα μας, αλλά και όλες τις χώρες απ’ όπου αντλούμε τους πελάτες μας.

Η κυβέρνηση, η επιτροπή και οι άνθρωποι του Τουρισμού πρέπει να συνεργαστούν με απόλυτη σύμπνοια και να ‘’ελιχθούμε’’ για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Δυστυχώς μέχρι αυτή την στιγμή ,είναι κάτι που δεν γίνεται και κάθε ημέρα που περνάει δεν ξαναγυρίζει.

Η Επιτροπή την οποία σεβόμαστε ,πρέπει επιτέλους να αποφασίζει με εμάς ,για ότι μας αφορά και αντίστοιχα η κυβέρνηση να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις αιτιάσεις μας, έναντι κάποιων αποφάσεων της Επιτροπής.

Όταν σημαντικές αγορές όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Ρωσία δεν έχουν ανοίξει ακόμη, είναι μονόδρομος να βρούμε τρόπους να τους αντικαταστήσουμε.

Τι πιο λογικό να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις χώρες που μας στηρίζουν, από το επίσημο άνοιγμα της τουριστικής σαιζόν.

Τι πιο λογικό να ακούσουμε τους επαγγελματίες του κλάδου , τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να το επιτύχουμε. Είναι όμως κάτι που δεν γίνεται ,οι μέρες και οι εβδομάδες κυλούν και το τέλος της σαιζόν θα μας βρει μακριά από τους στόχους μας, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον κλάδο, την οικονομία και κυρίως την κοινωνία.

Παρακάτω μερικές από τις ανεξήγητες αποφάσεις που μέχρι στιγμής μας απομακρύνουν από τον στόχο.

1. RAPID TEST.
Το ‘’Covid Pass ’’ , δεν αρκεί, όταν οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη προχωρούν με βραδύτητα.
Παρόλα αυτά είναι τεράστιος ο αριθμός ,πλην των εμβολιασμένων, που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην χώρα μας.

Οι Αεροπορικές Εταιρείες και οι Τour Operators,θεωρούν ότι η απαίτηση από την χώρα μας να προσκομίζουν PCR τεστ αντί αξιόπιστου-από Διαγνωστικό κέντρο- RAPID TEST αντιγόνου μας
στερεί χιλιάδες ταξιδιώτες καθημερινά από χώρες της κεντρικής Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία Αυστρία, Ελβετία, Πολωνία κλπ),διότι εκτός από ακριβό , είναι χρονοβόρο και στερεί τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής που κατά κόρον γίνονται στην COVID εποχή.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες ζητάμε, χωρίς αποτέλεσμα, μέσω του αρμόδιου Υπουργείου ,από την Επιτροπή να δεχόμαστε στην άφιξη και το Rapid test από διαγνωστικά κέντρα ,έστω των
χωρών αυτών.

Μετά από 10 ολόκληρες σημαντικές εβδομάδες για την επανέναρξη του Τουρισμού και συνεχή πίεση για το αυτονόητο, μόνο την Πέμπτη 17.06 δέχτηκε η Επιτροπή το rapid test για όσες χώρες δεχόμαστε σαν ‘’πράσινες’’.

Η άρνηση αυτή κόστισε στην χώρα και στον Τουρισμό,πόσο μάλλον που όλες αυτές οι χώρες και οι αντίστοιχες επιτροπές τους ,αποδέχονταν στην επιστροφή το rapid test, αλλά και η
Ευρωπαϊκή Ένωση στην επίσημη σελίδα τους το θεωρεί απόλυτα αξιόπιστο.

2.Επίσκεψη ανοικτών αρχαιολογικών χώρων με πλαφόν ατόμων.
Στο αεροπλάνο για αρκετές ώρες 100% , στο πούλμαν 85% στους ανοικτούς αρχαιολογικούς χώρους 30% .

Ποιος μπορεί να εξηγήσει τα ανεξήγητα .. πόσο μάλλον ότι όλοι οι Τουρίστες έρχονται εμβολιασμένοι, η με αρνητικό τεστ ,φορούν μάσκα σε ανοικτό χώρο και στην συντριπτική πλειοψηφία των γκρουπ έχουν ασύρματη ξενάγηση από τον ξεναγό τους. Εκδρομές δεν οργανώνονται διότι το λειτουργικό κόστος είναι υπέρογκο, οι χώροι έχουν τεράστια διαφυγόντα κέρδη και ο στόχος απομακρύνεται, διότι το ταμείο στο τέλος και γι’ αυτό τον λόγο ελλειμματικό θα είναι.

2. Συνέδρια …
Μετά από αρκετές εβδομάδες ,η Επιτροπή επέτρεψε την φυσική παρουσία με σκληρούς όρους, παρά το ότι οι συμμετέχοντες είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία εμβολιασμένοι και οι ελάχιστοι που δεν είναι επιδεικνύουν αρνητικό τεστ αντιγόνου από διαγνωστικό κέντρο.

Ενώ η επιδημιολογική εικόνα έχει επιτρέψει το άνοιγμα αρκετών δραστηριοτήτων ,για ανεξήγητους λόγους συνεχίζεται η τιμωρία των Συνεδρίων με τεράστιες απώλειες για τον κλάδο.
Πολλά συνέδρια ακυρώθηκαν και όσο οι σκληροί όροι συνεχίζονται, οι οργανωτές επιλέγουν άλλες χώρες για τα μελλοντικά.

Εάν θέλουμε να πλησιάσουμε τον στόχο του 45% σε σχέση με το 2019, θα πρέπει να ΕΛΙΧΘΟΥΜΕ σε ότι εμπόδια προκύπτουν, αλλιώς δεν θα έχουμε καμία ελπίδα να το καταφέρουμε.

Μιχάλης Βλατάκης - Πρόεδρος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Καταργείται άμεσα η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους - Ανακοινώσεις το απόγευμα

ΕΛ.ΑΣ: Τι απαντά στην καταγγελία αλλοδαπού ότι βασανίστηκε να ομολογήσει για τα Γλυκά Νερά

Κρήτη: Μία από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας βρίσκεται στα Αστερούσια