Τρίτη 12 ΝΟΕ 2019 03:22
 • Ηρακλειο
  20°C
 • Χανια
  22°C
 • Ρεθυμνο
  21°C
 • Λασιθι
  20°C
Ekriti.gr Logo

Η στρατηγική ανάπτυξη της Κρήτης. Του Νίκου Λυγερού

Η στρατηγική ανάπτυξη της Κρήτης. Του Νίκου Λυγερού

Λυγερός

Με τις κυρώσεις των συμβολαίων για τις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και ΝοτιοΔυτικά Κρήτης με την κοινοπραξία Exxon Mobile, Total και Ελληνικά Πετρέλαια, η Περιφέρεια Κρήτης αναβαθμίζεται αντικειμενικά αφού θα ενισχυθεί ο ρόλος της λόγω ενεργειακού. Με αυτήν την έννοια πρέπει να ενεργοποιηθούν οι θεσμοί για να ενσωματώσουν στον ενεργειακό σχεδιασμό που έχουν και τον τομέα των υδρογονανθράκων.

Πρέπει από τώρα να σκεφτεί το δίκτυο φυσικού αερίου, την μετατροπή των εγκαταστάσεων πετρελαίου σε φυσικό αέριο, την έννοια των πράσινων λιμανιών, την ανάπτυξη του οδικού δικτύου, το συντονισμό με τις τουριστικές υποδομές.

Όλα αυτά πρέπει να έχουν υπολογιστεί σε μια συντονισμένη πράξη. Διότι πολύ απλά, από τη στιγμή που η κοινοπραξία εντοπίσει και άλλα κοιτάσματα στόχους, όπως το έκανε ήδη με τον Τάλω, τότε τα πράγματα θα αναπτυχθούν με γρήγορους ρυθμούς και θα πρέπει η περιφέρεια Κρήτης όχι μόνο να τους έχει προλάβει αλλά και να τους έχει υπολογίσει εκ των προτέρων.

Αυτός ο συντονισμός είναι απαραίτητος για το μέλλον της Κρήτης και πρέπει να γίνει και στο επίπεδο των Δήμων για να μην υπάρξει σπατάλη πολύτιμου χρόνου που έχει ήδη μελετηθεί από τους ειδικούς και παρουσιαστεί στα Συνέδρια που αφορούν στην Ενεργειακή Κρήτη.

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής.

 

Διαβάστε επίσης. . .

Μετά από μακρόχρονες διαπραγματεύσεις, ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου υπέγραψε το συμβόλαιο εκμετάλλευσης του...
Η «φιλοσοφική βίβλος» της πολιτικής επικοινωνίας, γραμμένη από θαυμάσια πολιτικά μυαλά, συμβουλεύει τους...
Καθώς τα νησιά του Αιγαίου βουλιάζουν κυριολεκτικά μιας και οι παράνομοι μετανάστες και οι πρόσφυγες ξεπερνούν...