Απόψεις

Η στρατηγική ανάπτυξη της Κρήτης. Του Νίκου Λυγερού

Λυγερός

Με τις κυρώσεις των συμβολαίων για τις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και ΝοτιοΔυτικά Κρήτης με την κοινοπραξία Exxon Mobile, Total και Ελληνικά Πετρέλαια, η Περιφέρεια Κρήτης αναβαθμίζεται αντικειμενικά αφού θα ενισχυθεί ο ρόλος της λόγω ενεργειακού. Με αυτήν την έννοια πρέπει να ενεργοποιηθούν οι θεσμοί για να ενσωματώσουν στον ενεργειακό σχεδιασμό που έχουν και τον τομέα των υδρογονανθράκων.

Πρέπει από τώρα να σκεφτεί το δίκτυο φυσικού αερίου, την μετατροπή των εγκαταστάσεων πετρελαίου σε φυσικό αέριο, την έννοια των πράσινων λιμανιών, την ανάπτυξη του οδικού δικτύου, το συντονισμό με τις τουριστικές υποδομές.

Όλα αυτά πρέπει να έχουν υπολογιστεί σε μια συντονισμένη πράξη. Διότι πολύ απλά, από τη στιγμή που η κοινοπραξία εντοπίσει και άλλα κοιτάσματα στόχους, όπως το έκανε ήδη με τον Τάλω, τότε τα πράγματα θα αναπτυχθούν με γρήγορους ρυθμούς και θα πρέπει η περιφέρεια Κρήτης όχι μόνο να τους έχει προλάβει αλλά και να τους έχει υπολογίσει εκ των προτέρων.

Αυτός ο συντονισμός είναι απαραίτητος για το μέλλον της Κρήτης και πρέπει να γίνει και στο επίπεδο των Δήμων για να μην υπάρξει σπατάλη πολύτιμου χρόνου που έχει ήδη μελετηθεί από τους ειδικούς και παρουσιαστεί στα Συνέδρια που αφορούν στην Ενεργειακή Κρήτη.

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής.

 

Κρήτη

Κρήτη: Η θάλασσα υποχωρεί - Οι κάτοικοι ανησυχούν! (φωτογραφίες)

Η θάλασσα στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού

Έντονη ανησυχία εκφράζουν κάτοικοι σε διάφορες περιοχές της Κρήτης, οι οποίοι παρατηρούν τη θάλασσα να υποχωρεί, σε πολλές περιπτώσεις για 10 μέτρα!

Το φαινόμενο παρατηρείται τόσο στην Αμμουδάρα, την Ιεράπετρα, τη Σητεία (από όπου και οι φωτογραφίες), όσο και τη Σταλίδα αλλά και τη Νέα Αλικαρνασσό (από όπου και η κεντρική φωτογραφία του άρθρου) και οι ανησυχίες επικεντρώνονται σε πιθανό προμήνυμα μεγάλου σεισμού, με φόντο και τον πρόσφατο στην Ελασσόνα!

Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη στο Ράδιο Κρήτη, ο Γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Χαράλαμπος Φασουλάς, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, κάνοντας λόγο για άμπωτη.

"Ανάλογες αναφορές υπάρχουν και σε Χαλκιδική, Σαμοθράκη, Καβάλα, και Σίφνο. Είναι ένα μετεωρολογικό φαινόμενο, το οποίο ίσως να οφείλεται στην ευθυγράμμιση των πλανητών σε σχέση με τη Γη, ενόψει της ισημερίας στις 21 Μαρτίου', είπε

Το φαινόμενο παρατηρείται κάθε χρόνο, αυτό που διαφοροποιείται είναι η έντασή του, που ίσως να οφείλεται στις υψηλές πιέσεις στην ατμόσφαιρα, οι οποίες πιέζουν την επιφάνεια της θάλασσας.

Πάντως ο κ. Φασουλάς απέκλεισε το ενδεχόμενο να πρόκειται για προμήνυμα σεισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Πως "χτύπησε" η ΕΛ.ΑΣ την εγκληματική ομάδα 

Κρήτη - κορωνοϊός: 202 τα μεταλλαγμένα κρούσματα

Βενιζέλειο - κορωνοϊός: Κλείνει η Αιματολογική Κλινική - Τι θα γίνει με τους ασθενείς