Σάββατο 23 ΝΟΕ 2019 01:39
 • Ηρακλειο
  16°C
 • Χανια
  17°C
 • Ρεθυμνο
  16°C
 • Λασιθι
  16°C
Ekriti.gr Logo

Η κατάρρευση του παραμυθιού των Πρεσπών. Του Νίκου Λυγερού

Η κατάρρευση του παραμυθιού των Πρεσπών. Του Νίκου Λυγερού

Λυγερός

Όλο το παραμύθι των Πρεσπών βασίζεται για πολλούς στην ιδέα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πάση θυσία την ένταξη των Σκοπίων και γι’ αυτόν τον λόγο έπρεπε να αποδεχτούμε τις πιέσεις και να υπερψηφίσουμε το Προσύμφωνο των Πρεσπών και το Πρωτόκολλο Εισδοχής στο ΝΑΤΟ.

Όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και το είδαμε με τη στάση της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Δανίας. Έχει ενδιαφέρον μάλιστα να παρατηρήσουμε ότι και οι τρεις χώρες που δεν συνορεύουν μεταξύ τους, συνορεύουν όλες με την Γερμανία. Το παραμύθι ήταν ότι οι Πρέσπες εξασφάλιζαν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τώρα είδαμε τα αποτελέσματα.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας αντιστάθηκε σε πιέσεις και εξασφάλισε σε αυτό που ήθελε για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι θέλει να αποφύγει εντάξεις που δεν ακολουθούν την Υψηλή της Στρατηγική. Και αυτό το πλαίσιο εφαρμόζεται και στην Αλβανία, όχι μόνο στα Σκόπια. Ενώ αυτή ανήκει από το 2009 στο ΝΑΤΟ, πράγμα που σημαίνει ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν επηρεάζει άμεσα την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή υπάρχουν και τα 35 κεφάλαια του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάρρευσης είναι πρώτα η παραίτηση του πρωθυπουργού των Σκοπίων τον Ιανουάριο του 2020 και η διεξαγωγή εκλογών τον Απρίλιο του 2020. Αυτό σημαίνει ότι παγώνει και το ίδιο το Προσύμφωνο στην οποιαδήποτε εφαρμογή του, αφού υπάρχει πια η προοπτική της ακύρωσης από την άλλη πλευρά.

Νίκος Λυγερός - Καθηγητής Γεωστρατηγικής

Διαβάστε επίσης. . .

Τα τελευταία χρόνια συχνά ακούμε για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στα Κέντρα Υποδοχής που υπάρχουν στα νησιά του...
Οι πολιτικοί ενός κράτους είναι ο «καθρέφτης» του λαού, όπως ευφυώς έχει λεχθεί. Πολιτική προίκα, πελατειακές...
Ο τουρισμός αποτέλεσε και αποτελεί μοχλό ανάπτυξης των Περιφερειών της Χώρας, με τεράστια συμβολή στη διαμόρφωση του...