Skip to main content
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η αυτο-συμπόνια για πρόληψη και αντιμετώπιση συνδρόμων εξουθένωσης. Του Μάνου Μανδαλάκη

Image
Μάνος Μανδαλάκης
 clock 16:31 | 05/01/2022 writer icon newsroom ekriti.gr

Η αυτό-συμπόνια είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην πρόληψη και αντιμετώπιση συνδρόμων εξουθένωσης. Δεν χρησιμοποιείται μόνο στον αθλητισμό αλλά και σε απλούς ασκούμενους που έχουν σκοπό να προσεγγίσουν την υγεία τους μέσα από μια ολιστική θεώρηση.  

Το να μάθεις να συμπονάς τον εαυτό σου δεν διαφέρει από τη συμπόνια για τους συνανθρώπους σου. Αλλά για να έχεις συμπόνια για τους άλλους, πρέπει πρώτα να παρατηρήσεις ότι υποφέρουν κάποιο πόνο και να αναπτύξεις το ενδιαφέρον σου για αυτούς. Η συμπόνια αντανακλάει την ανταπόκριση του ψυχικού μας κόσμου στα βάσανα των άλλων (η λέξη συμπόνια σημαίνει κυριολεκτικά «να υποφέρετε» μαζί τους) και όταν συμβεί αυτό, εκδηλώνεται μια αίσθηση να βοηθήσουμε, μια ανάγκη για ανακούφιση, ζεστασιά και φροντίδα του πάσχοντα με κάποιο τρόπο. Συμπόνια σημαίνει επίσης η κατανόηση και η καλοσύνη απέναντι σε κάποιον που αποτυγχάνει ή κάνει λάθη, αντί της σκληρής κριτικής. Τέλος, όταν αισθανόμαστε συμπόνια για έναν άλλο (και όχι απλώς λύπηση), σημαίνει ότι συνειδητοποιούμε ότι η ταλαιπωρία, η αποτυχία και η ατέλεια είναι μέρος της κοινής ανθρώπινης εμπειρίας.

Η αυτο-συμπόνια συνεπάγεται την ίδια συμπεριφορά απέναντι στον εαυτό μας, όταν έχουμε μια δύσκολη στιγμή, όταν αποτυγχάνουμε ή παρατηρούμε κάτι που δεν μας αρέσει. Αντί να αγνοούμε τον οποιοδήποτε πόνο μας, έχοντας την ψευδαίσθηση (ψευτοπεποίθηση) του σκληρού και του δυνατού, να σταματήσουμε για λίγο και να αναρωτηθούμε πως νιώθουμε για τη ζωή μας συνολικά, ή για μια κατάσταση που περνάμε τώρα; Τι ανάγκες έχει ο εαυτός μας; Τι χρειάζεται για να τον παρηγορήσουμε και να τον φροντίσουμε αυτή τη στιγμή; Αντί να κρίνουμε ανελέητα και να καταδικάζουμε τον εαυτό μας συνειδητά ή ασυνείδητα (με την έννοια της αυστηρότητας του ήθους μας) για διάφορες ανεπάρκειες ή ελλείψεις.. η αυτο-συμπόνια θα μας δώσει τη γλυκιά αίσθηση της ευγένειας και της καλοσύνης απέναντι του.

Ας μη γελιόμαστε, πολλές φορές τον παραμελούμε τον εαυτό μας, τον θεωρούμε δεδομένο, μια μηχανή που θα τρέχει πάντα να καλύπτει τις ανάγκες, τις υποχρεώσεις και τις επιθυμίες μας, μέχρι να φτάσουμε σε εκείνο το κρίσιμο σημείο, της εκδήλωσης μιας σωματικής ή ψυχικής ασθένειας. Και πάλι ίσως να μην καταλάβουμε ότι πιθανόν δεν αντέχει άλλο, ότι διαμαρτύρεται! Η αυτό-συμπόνια είναι μια από τις πιο ισχυρές θεραπευτικές συμπεριφορές, καθώς μας δίνει την αίσθηση της γλυκύτητας και του τρυφερού ενδιαφέροντας για τον εαυτό μας.

Δώσε λοιπόν λίγη προσοχή στον εαυτό σου, ρώτησε τον για τις ανάγκες του, περίθαλψε και φρόντισε τον.. μην τον αφήνεις μόνο του! Συζήτησε μαζί του σαν να μιλάς με το πιο αγαπημένο σου πρόσωπο, φέρσου του τρυφερά και θα σου αποκαλύψει τις ανησυχίες, τους πόνους και τους φόβους του, που τόσο καιρό δεν άκουγες και ίσως δεν γνώριζες.

Η αυτό-συμπόνια παρέχει μια ζεστασιά στο είναι σου! Καταλαγιάζει τις απαιτήσεις σου απέναντί του! Ειρηνεύεις!

Αντί να αρνείσαι και να αγνοείς τον πόνο σου ή να αντιδράς με ενοχή και αυτοκριτική στα λάθη σου, η αυτό-συμπόνια θα σε οδηγήσει στην ευσπλαχνία και στην ηπιότητα,  στην αναγνώριση και την αποδοχή της ατέλειας σου. Εξάλλου, οι άνθρωποι δεν μπορούν πάντα να είναι ή να παίρνουν ακριβώς αυτό που θέλουν, κι ‘αν δεν συμβιβαστούν μ ’αυτόν τον κόσμο, οδηγούνται στη νεύρωση, την ψύχωση και τη μανία. Όταν όμως η πραγματικότητα του εαυτού σου γίνεται αποδεκτή με συμπάθεια και καλοσύνη, βιώνεται μια υπέροχη συναισθηματική ηρεμία. Γι’ αυτό σου λέω έλα για λίγο μέσα σου και αφουγκράσου τις σκέψεις και τις ανάγκες του εαυτού σου.. και αν μπορέσεις να τον γνωρίσεις και να τον αγαπήσεις τρυφερά, τότε θα βιώσεις μια πρωτόγνωρη εμπειρία! Τότε μόνο μπορεί ο άνθρωπος να αγαπήσει και τον άλλο, διότι για να αγαπήσεις τον πλησίον σου πρέπει πρώτα να αγαπήσεις τον εαυτό σου.

Ο Μάνος Μανδαλάκης MSc(c),PgDip,BSc,CPT,CES,PES,CHC,OES,CMT,SPS  σπουδάζει στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι Γυμναστής με κατευθύνσεις την ανάπτυξη Ψυχολογίας και Φυσικής κατάστασης στον Αθλητισμό. Είναι αθλητικός Διατροφολόγος (UK), και κάνει το δεύτερο μεταπτυχιακό του στην Αποκατάσταση Μυοσκελετικών και Νευρολογικών παθήσεων. Έχει ολοκληρώσει πλήθος ειδικοτήτων στις ΗΠΑ, όπως, τη μεγιστοποίηση αθλητικών επιδόσεων, τη μετα-αποκατάσταση και επανένταξη, την πρόληψη χρόνιου μυσκελετικού πόνου και τη διόρθωση νευρομυικών ανισορροπιών, το health coaching κ.α. Εργάζεται στο Ηράκλειο σε εξατομικευμένα ολιστικά προγράμματα αθλητών και ασκούμενων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρακολουθώντας την ευζωία των αθλητών. Του Μάνου Μανδαλάκη

Στοπ στη σεξουαλική παρενόχληση ανήλικων αθλητριών. Του Μάνου Μανδαλάκη

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis