Skip to main content
ΑΠΟΨΕΙΣ

Στοπ στη σεξουαλική παρενόχληση ανήλικων αθλητριών. Του Μάνου Μανδαλάκη

Image
Μάνος Μανδαλάκης
 clock 18:20 | 20/12/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

Έμεινα άναυδος όταν πρόσφατα άκουσα στις ειδήσεις για τη ‘σχεσούλα’ μεταξύ του 35χρονου προπονητή και μιας δεκατετράχρονης αθλήτριας του (πέραν των άλλων καταγγελιών). Έτσι τη χαρακτήρισε ο πατέρας του, 'σχεσούλα'! Για το τι συνέβη πραγματικά θα αποφανθεί η ελληνική δικαιοσύνη.

Όμως αποδεικνύεται φλέγον και διαχρονικό το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης /κακοποίησης στον αθλητισμό.

Είναι ένα έγκλημα το οποίο επιτυγχάνεται σταδιακά μέσω της εμπιστοσύνης και την οικειότητας που αναπτύσσεται μεταξύ των προπονητών/γυμναστών και των εφήβων αθλητριών.. και σε κάποιες περιπτώσεις αθλητών.

Η αποπλάνηση προηγείται της παρενόχλησης/κακοποίησης. Ουσιαστικά η τέχνη της αποπλάνησης περιλαμβάνει εξαπάτηση-συναίνεση σε σεξουαλικές πράξεις αυτοπροσώπως ή διαδικτυακά  χωρίς το θύμα να μπορεί να καταλάβει ότι αυτό που συμβαίνει είναι κατάχρηση ή ότι είναι λάθος, διότι συνήθως υπάρχει μια διαδικασία «καλλωπισμού/ωραιοποίησης» της πράξης που θα ακολουθήσει (NSPCC, 2020). Η ‘’ωραιοποίηση’’ αναφέρεται στη στρατηγική που χρησιμοποιείται για να πείσει/εξαναγκάσει ένα παιδί ή ένα νεαρό άτομο να συμμετάσχει σε μια σεξουαλική κακοποίηση με το πρόσχημα ότι δεν είναι κάτι κακό!

Οι Fasting & Brackenridge (2009) την εξηγούν  ως μια συστηματική προσέγγιση που έχει σκοπό να κερδίσει την εμπιστοσύνη του πιθανού θύματος ώστε να σπάσει τα διαπροσωπικά εμπόδια και τις αναστολές. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, μήνες ή χρόνια, με τον δράστη να κινείται συνήθως σταθερά, έτσι ώστε να είναι σε θέση να εξασφαλίσει μυστικότητα και να αποφύγει την δημοσιοποίηση των ενεργειών του.

Η ωραιοποίηση της πράξης είναι σημαντική γιατί επιφέρει τη συναίνεση της νεαρής αθλήτριας, κάνοντας την κακοποίηση να φαίνεται συναινετική.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα στάδια που ακολουθούνται από αυτούς τους κακοποιούς.

Στόχευση ενός πιθανού θύματος - ανάπτυξη εμπιστοσύνης και φιλίας - δημιουργία απομόνωσης και ελέγχου – οικοδόμηση πίστης – και τελικά έναρξη σεξουαλικής κακοποίησης με ταυτόχρονη διασφάλιση του απορρήτου (Brackenridge, 2001).

Για να έχουμε μια εικόνα, οι Fasting & Brackenridge (2009) έχουν καταγράψει τρεις βασικούς τύπους κακοποιού προπονητή:

1. Ο προπονητής του φλερτ (που χαρακτηρίζεται από το ότι πάντα φλερτάρει, αστειεύεται, ίσως και με σεξουαλικά υπονοούμενα και προσπαθεί να αγγίζει).

2. Ο γοητευτικός προπονητής (που χαρακτηρίζεται από το ότι προσπαθεί πάντα να φέρεται ‘όμορφα’ και 'περιποιητικά' σε όλες).

3. Ο αυταρχικός προπονητής (δείχνει ότι είναι ισχυρός και έχει μια ταπεινωτική και σχεδόν αρνητική άποψη για τις γυναίκες).

Επιβάλλεται η άμεση ενημέρωση των παιδιών από τους γονείς και η καλή σχέση/επικοινωνία μεταξύ τους ώστε να αναγνωρίζονται έγκαιρα τέτοιου είδους προσεγγίσεις και να προλαμβάνονται τα χειρότερα.

Μην ξεχνάμε, οι γονείς χρειάζεται να είμαστε κοντά στα παιδιά μας!

Μάνος Μανδαλάκης - MSc(c),PgDip,BSc,CPT,CES,PES,CHC,OES,SPS,CMT - Γυμναστής Μετα-Αποκατάστασης & Μεγιστοποίησης Φυσικής Κατάστασης - Αθλητικός Διατροφολόγος

Βιβλιογραφία

National Society for the Prevention of Child Cruelty (NSPCC) (2020) Every childhood is worth fighting for. Available at: https://www.nspcc.org.uk/

Fasting, K. and Brackenridge, C. (2009) ‘Coaches, sexual harassment and education’, Sport, Education and Society, 14, pp. 21–35.

Brackenridge, C. (2001) ‘Spoilsports: Understanding and preventing sexual exploitation in sport’. London: Routledge.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μαθήτρια δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση μέσα σε λεωφορείο

Γυναίκα κατέγραψε άνδρα να την παρενοχλεί σεξουαλικά στον δρόμο (βίντεο)

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis