Κρήτη

Γιάννης Σμαραγδής: "Ποιος θα ξεπλύνει την προσβολή προς την πόλη μας, κύριε Δήμαρχε;

γιάννης σμαραγδής

Αγανάκτηση και έντονη δυσαρέσκεια προκάλεσε η ψηφιακή απεικόνιση του Χάνδακα του 1640, σε βίντεο του τμήματος τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου

Ο γνωστός σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής σε ανοιχτή επιστολή του προς τον δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό, κάνει λόγο για προσβολή της πόλης του Ηρακλείου και διερωτάται ποιός θα ξεπλύνει αυτή την προσβολή.

Παράλληλα ζητά την άμεση απομάκρυνση της αντιδημάρχου Πολιτισμού, η οποία - όπως τονίζει ο κ. Σμαραγδής - εξύβρισε  15 εξέχουσες προσωπικότητες του Πολιτισμού αποδίδοντάς τους τον χαρακτηρισμό "μικρόμυαλοι".

Το περιεχόμενο της επιστολής:

"Ποιος θα ξεπλύνει την προσβολή προς την πόλη μας, κύριε Δήμαρχε";

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε Ηρακλείου, Αγαπητέ φίλε Βασίλη Λαμπρινέ

Βρίσκομαι στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να διαμαρτυρηθώ για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει κάθε διαφορετική άποψη η Δημοτική Αρχή της γενέτειρας πόλης μου, της πόλης που έχω πάντα στην καρδιά μου.

Μαζί με άλλους 15 πολίτες, αρχιερείς, καθηγητές πανεπιστημίων, λόγιους, συγγραφείς και γενικώς ανθρώπους με τεράστια κοινωνική και πολιτιστική προσφορά, υπέγραψα ένα κείμενο στο οποίο επισημαίνονται οι σοβαρότατες παραλείψεις σας σε ένα βίντεο που διαστρεβλώνει την ιστορία, τον πολιτισμό και την ταυτότητα της πόλης μου.

Το συνυπέγραψα αισθανόμενος το μέγεθος της συλλογικής και της ατομικής ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενιές των Κρητών και απέναντι στην ιστορία του τόπου μου, πράγμα που προσπαθώ να κάνω ως σκηνοθέτης με τις μικρές δυνάμεις μου, σε μια εποχή που κυριαρχούν οι εθνοκτόνες τάσεις και η επικυριαρχία του Τίποτα.

Θα ήταν αδιανόητο να δεχτώ ότι το κέντρο της κρητικής αναγέννησης, η πόλη των 160 οργανωμένων εργαστηρίων ζωγραφικής, η πόλη του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, του Κορνάρου και τόσων άλλων ήταν μια λατινική απλή παροικία από την οποία απουσίαζε το παλίμψηστο του Ελληνικού Πολιτισμού και το Ορθόδοξο φρόνημα, μια πόλη χωρίς ούτε έναν ορθόδοξο ναό (από τους 110 και πλέον που αναφέρονται στους χάρτες).

Θα ήταν αδιανόητο να αποδεχτώ την περιφρόνηση κάθε ελληνικού και κάθε ορθόδοξου στοιχείου ξέροντας μάλιστα ότι και ο ίδιος ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος επέμενε να υπογράφει στα Ελληνικά και να προσθέτει το όνομα «Έλληνας» δίπλα στο βαφτιστικό του (Γκρέκο).

Με τους Ενετούς κατακτητές συνυπήρξαμε. Δεχτήκαμε στοιχεία του Δυτικού Πολιτισμού, προσφέραμε κι εμείς. Σ’ αυτή την ιερή πόλη συναντήθηκαν άνθρωποι και πολιτισμοί και συνυπήρξαν, πράγμα που εσείς τεχνηέντως παραγνωρίζετε. Απορώ πραγματικά πώς δεν βγήκατε από τα ρούχα σας, όταν είδατε ένα κατασκεύασμα με τον ψεύτικο τίτλο «Κάντια 1640» για το οποίο κομπάζουν οι συνεργάτες σας.

Ανάλογη έκπληξη αισθάνθηκα όταν άκουσα την αρμόδια αντιδήμαρχό σας «επί του πολιτισμού» να βρίζει 15 εξέχουσες προσωπικότητες του Πολιτισμού (εξαιρέστε εμένα, αν σας ενοχλεί) και να διατυμπανίζει ότι είναι μικρόμυαλοι. Μικρόμυαλοι τρεις αρχιερείς, μικρόμυαλοι οι λόγιοι, οι ιστορικοί, οι καθηγητές πανεπιστημίων, μικρόμυαλοι όλοι μπροστά στους μεγαλόμυαλους αρνητές της τοπικής μας ταυτότητας;

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, αγαπητέ Βασίλη

Το γεγονός ότι ειπώθηκαν παρουσία σου ύβρεις και προσβολές προς τα πρόσωπα μας, ημών που υπερασπιζόμαστε τον πολιτισμό και τις ανώτερες αξίες και επειδή ο ίδιος δεν αντέδρασες στην προσβολή, για να ξεπλύνεις την ντροπή, ελπίζω αυτή την κυρία άμεσα να την απομακρύνεις, διότι δεν είναι αντάξια αυτής της πόλης και του πολιτισμού της. Και δεν είναι η πρώτη φορά που λόγω ασχετοσύνης αλλά και εμπάθειας συμπεριφέρεται με απρεπή τρόπο στον πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Διότι αν δεν απομακρυνθεί, λυπάμαι αλλά το μίασμα θα πέσει επάνω σου καθ’ ολοκληρίαν.

Γιατί όπως λέει ο Σαίξπηρ στο Ληρ «ο έχων αρχή» δεν έχει δικαίωμα να είναι απαθής ή αφελής διότι θα επέλθει το χάος και ο πρώτος που θα καταπιεί θα είναι ο ίδιος.

Με ανάμικτα αισθήματα αγανάκτησης, απογοήτευσης, οργής.

Και φυσικά αγάπης για την πόλη μου, καθώς και σεβασμό στον πολιτισμό των προγόνων μου.

Γιάννης Σμαραγδής

Σκηνοθέτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ψηφιακή αναπαράσταση Χάνδακα: Σκληρή απάντηση Γιγουρτάκη στο Δήμο Ηρακλείου

Το Μουσείο Καζαντζάκη υποδέχεται ξανά για τους επισκέπτες του

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Αναστολή λειτουργίας των τακτικών ιατρείων του Κ.Υ. Μοιρών μετά τα επεισόδια

Κέντρο Υγείας Μοιρών

Την αναστολή λειτουργίας των τακτικών ιατρείων του Κέντρου Υγείας Μοιρών για σήμερα, Πέμπτη, και Παρασκευή 25 Ιουνίου, αποφάσισε ο Σύλλογος εργαζομένων έπειτα από τη συμπλοκή που έγινε στο χώρο των ιατρείων τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας, αρχικά ανάμεσα σε ασθενείς που μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας.

Η ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων του Κέντρο Υγείας Μοιρών:

«Με αφορμή τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο ΚΥ Μοιρών τα ξημερώματα της Δευτέρας 21 Ιουνίου 2021, το προσωπικό του Κ.Υ. καταδικάζει και καταγγέλλει κάθε περιστατικό βίας. Είναι ανεπίτρεπτο οι λειτουργοί της υγείας να απειλούνται, να τρομοκρατούνται και να δέχονται βίαιες επιθέσεις, είτε λεκτικές, είτε σωματικές. Μην ξεχνάμε ότι παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό, με αυταπάρνηση και φιλότιμο εκτελούν το ιερό καθήκον. Παρέχει την βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη. Θλιβερό και απαράδεκτο επίσης το γεγονός ότι παρά τις επίμονες κλήσεις του προσωπικού ζητώντας την παρέμβαση της αστυνομίας, αυτή να ανταποκρίνεται μετά από αρκετό χρονικό διάστημα και μετά το πέρας των γεγονότων, που από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα.  Μετά από την έκτακτη Γενική Συνέλευση που έγινε σήμερα 23/06/21 στο Κ.Υ., αποφασίστηκαν ομόφωνα τα κάτωθι: 1. Αναστολή λειτουργίας των τακτικών ιατρείων αύριο Πέμπτη και Παρασκευή 24 & 25/6/2021 στο Κέντρο Υγείας και τα Περιφερικά Ιατρεία που ανήκουν σ’ αυτό.  2. Απαιτούμε το αυτονόητο δικαίωμά μας να εξασκούμε το έργο μας, είτε αυτό αφορά τακτικά ιατρεία και εμβολιασμούς, είτε το χώρο των επειγόντων περιστατικών, χωρίς να απειλείται η σωματική μας ακεραιότητα. 3. Θέτουμε προ των ευθυνών τους όλα τα αρμόδια όργανα, τοπικά και μη, που είναι υπεύθυνα για την εξασφάλιση των παραπάνω.  4. Καλούμε όλους τους φορείς και τους πολίτες της περιοχής να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας για την ομαλή λειτουργία του ΚΥ Μοιρών, που χρόνια τώρα προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς και όχι μόνο. Αναμένουμε άμεσα πράξεις προκειμένου να βρεθεί λύση στα προβλήματα της ασφάλειας του Κ.Υ. Μοιρών και του προσωπικού του. Προειδοποιούμε πως δεν θα κατατεθεί πρόγραμμα εφημέρευσης για τον μήνα Ιούλιο και επιφυλασσόμεθα για περαιτέρω κινητοποιήσεις έως ότου υπάρξουν λύσεις».