Κρήτη

Ηράκλειο

Ψηφιακή αναπαράσταση Χάνδακα: Σκληρή απάντηση Γιγουρτάκη στο Δήμο Ηρακλείου

Χανδακας

Σκληρή απάντηση στην στοχοποίησή του (όπως αναφέρει) από το Δήμο Ηρακλείου, με φόντο το θέμα που έχει αναδείξει το Ράδιο Κρήτη και το ekriti.gr, για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ψηφιακή απεικόνιση του Χάνδακα του 1640 σε βίντεο, δίνει ο ιστορικός και αρχαιολόγος Νίκος Γιγουρτάκης.

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε. Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών» και Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Ηρακλείου ε.τ. επισημαίνει πως: "Ειλικρινά, θλίβομαι, για τον τρόπο που επέλεξαν κάποιοι στο Δήμο Ηρακλείου να με στοχοποιήσουν προσωπικά με αήθη τρόπο αντί της επιλογής να απαντήσουν εμπεριστατωμένα και με τη στοιχειώδη ευπρέπεια στην επιστολή μας. Την απάντηση αυτή οφείλει ο Δήμος Ηρακλείου προς όλους τους υπογράφοντες και δεν με αφορά πλέον ο αήθης και ολισθηρός δρόμος προσωπικής εις βάρος μου επίθεσης τον οποίο επέλεξε και τον οποίο δεν θα ακολουθήσω".

Νίκος Γιγουρτάκης αρχαιολογος ιστορικος
Νίκος Γιγουρτάκης αρχαιολογος ιστορικος

Ολόκληρη η απάντηση Γιγουρτάκη έχει ως εξής:

"Δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Ηρακλείου, «Ανακοίνωση για το βίντεο “Η Κάντια 1640”», η οποία αφορά την επιστολή που έχει σταλεί στον Δήμαρχο και συνυπογράφω μαζί με δεκαπέντε άλλους συμπολίτες μου εκφράζοντας τεκμηριωμένα την ένστασή μας για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται η ιστορική φυσιογνωμία της πόλης μας κατά το 1640.
Αναγκάζομαι να τοποθετηθώ δημόσια, από την στιγμή που η εν λόγω ανακοίνωση με στοχοποιεί προσωπικά με τη φράση «όπως με την έκδοση της ιστορίας της πόλεως, που προγραμματίζεται και είναι σε εξέλιξη από την Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, όπου το θέμα θα εξαντληθεί, από τον έγκριτο ιστορικό της περιόδου εκείνης κ. Νίκο Γιγουρτάκη».

Τον αναληθή αυτόν ισχυρισμό επανέλαβε χθες 10 Μαΐου η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου κ. Αριστέα Πλεύρη ενώπιον των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου εν ώρα συνεδρίασης, όπου συζητήθηκε η εν λόγω επιστολή. Θα έπρεπε, όμως, η κ. Αντιδήμαρχος, ακριβώς αυτή, να γνωρίζει (αφού είναι η υπεύθυνη εκ μέρους του Δήμου για την συγκρότηση και τον συντονισμό της συγγραφικής ομάδας ήδη από τα τέλη του 2019 έως και σήμερα), ότι στο έργο αυτό της συγγραφής του τόμου με την Ιστορία της Πόλης του Ηρακλείου έχω κληθεί να συνθέσω και συγγράψω το τμήμα που αντιστοιχεί με την Α΄ Βυζαντινή περίοδο στο νησί μας (4ος μ.Χ. αι. έως το 828 κατάκτηση της Κρήτης από τους Άραβες) με τίτλο «Από την Ύστερη Αρχαιότητα μέχρι την Αραβοκρατία. Το Ηράκλειο κατά την Α΄ Βυζαντινή περίοδο». Η κ. Α. Πλεύρη, (όπως και όλοι μας στη συγγραφική ομάδα) συμμετέχει σε κάθε μας συνάντηση για το συντονισμό της όλης προσπάθειας και ενημερώνεται εγγράφως από τους υπεύθυνους κ. Νίκο Ανδριώτη και κ. Ρένα Παπαδάκη. Μάλιστα το αντίστοιχο τμήμα που αντιστοιχεί στη Βενετοκρατία έχει αναλάβει να συγγράψει συναδέλφισσα ιστορικός με τίτλο «Ο Χάνδακας υπό τη σκέπη της Βενετίας».

Προφανώς στη συλλογιστική των υπεύθυνων του Δήμου Ηρακλείου, κάποιος που συμμετέχει ως επιστήμονας, μετά από πρόσκληση, αφιλοκερδώς στη συγγραφή της Ιστορίας της γενέθλιας πόλης του δεν έχει το δικαίωμα να ασκήσει κριτική και να τεκμηριώσει την ένστασή του απέναντι στην κραυγαλέα έλλειψη του βίντεο του Δήμου Ηρακλείου.
Πολύ περισσότερο, που με την ιδιότητά μου ως Προέδρου του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών» επέλεξα να συνυπογράψω την διαμαρτυρία για την παντελή έλλειψη αναφοράς στη μονή και το μνημείο της Αγίας Αικατερίνης του Σινά από την εν λόγω παρουσίαση. Για τούτο επιλέγω την δημόσια απάντηση ώστε να γνωρίζουν την αλήθεια, όσοι έγιναν αποδέκτες του αναληθούς αυτού ισχυρισμού.

Ειλικρινά, θλίβομαι, για τον τρόπο που επέλεξαν κάποιοι στο Δήμο Ηρακλείου να με στοχοποιήσουν προσωπικά με αήθη τρόπο αντί της επιλογής να απαντήσουν εμπεριστατωμένα και με τη στοιχειώδη ευπρέπεια στην επιστολή μας. Την απάντηση αυτή οφείλει ο Δήμος Ηρακλείου προς όλους τους υπογράφοντες και δεν με αφορά πλέον ο αήθης και ολισθηρός δρόμος προσωπικής εις βάρος μου επίθεσης τον οποίο επέλεξε και τον οποίο δεν θα ακολουθήσω".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα εντυπωσιακό video «ξεναγεί» τους επισκέπτες του Info Point στην Candia του 1640

Ηράκλειο: Οργή για την τρισδιάστατη απεικόνιση του Χάνδακα του 1640!

 

Κρήτη

Ελλάδα

Τουρισμός: Αντιδράσεις επιχειρηματίων για τον αποκλεισμό τους από το ΕΣΠΑ

ενοικιάσεις αυτοκινήτων

Την δυσαρέσκειά τους, εκφράζουν, οι επιχειρηματίες των γραφείων ενοικιάσεως αυτοκινήτων και δικύκλων για τον αποκλεισμό τους από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, για επανεκκίνηση των τουριστικών επιχειρήσεων και κατ' επέκταση του τουρισμού .

Θεωρούν άδικη την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, να μην συμπεριλάβει τις τουριστικές επιχειρήσεις του κλάδου ενοικίασης αυτοκινήτων , δημιουργώντας έτσι μια κατάφορη αδικία, ακυρώνοντας τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού , για την στήριξη όλων των τουριστικών επιχειρήσεων .

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γραφείων 1διοκτητών Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων & Δικύκλων (Π.Ο.Γ.Ε.Α.Δ1) , με υπόμνημα της προς τους καθ' ύλην υπουργούς ζητά, να αλλάξει η απόφαση και να συμπεριληφθούν και οι επιχειρήσεις ενοικιάσεως αυτοκινήτων και δικύκλων .

Σε αντίθετη περίπτωση ο κλάδος θα αντιδράσει και θα προβεί σε όλες τι ενέργειες για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας. 

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κορωνοϊός - Ηράκλειο: Βρέφος 2 μηνών βρέθηκε θετικό στον ιό - Νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ

Κρήτη: Οι "ξεχασμένοι" Μύλοι θα γίνουν μουσεία και αιολικά πάρκα - Όλος ο σχεδιασμός

Ρέθυμνο: Παράταση στις εγγραφές για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς