Απόψεις

Είναι ώρες ψυχραιμίας, ευθύνης και αλληλεγγύης. Του Πέτρου Μηλιαράκη

μηλιαρακης πετρος

Ο αναπάντεχος σεισμός στο Ηράκλειο, με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι – που αφορά στο κέντρο του Νομού, σίγουρα έχει προκαλέσει πέραν της απώλειας της ζωής ενός συμπαθέστατου συμπολίτη μας, τραυματισμούς και σοβαρές ή λιγότερο σοβαρές υλικές ζημιές. 

Τούτες τις ώρες τις κρίσιμες, που η μετασεισμική ακολουθία δημιουργεί περαιτέρω ψυχολογικές επιβαρύνσεις – και ενδεχομένως περαιτέρω  υλικές βλάβες, πρέπει όλες και όλοι να επιδείξουμε ψυχραιμία και όπου απαιτηθεί αλληλεγγύη

Παραλλήλως θα πρέπει να ανταποκριθούμε σε όλες τις πρόνοιες που αφορούν στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων που είναι πάνω από την βούληση όλων μας. 

Κύρια δε μέριμνα πρέπει να είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική υπεράσπιση των ανήλικων, τον υπέργηρων και όσων είναι ανήμποροι να αυτοεξυπηρετηθούν και να αντιμετωπίσουν προσωπικά ένα «τέτοιο περιστατικό», καθόσον ο Εγκέλαδος δεν κάνει «διακρίσεις» ανάμεσα στους δυνατούς και στους αδύνατους.

Ταυτοχρόνως δε με ευθύνη των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας, θα πρέπει να υπάρξει απόλυτη «επιμέλεια» για τα ακίνητα στα οποία πρέπει να  γίνει χρήση ή όχι ,πριν διαπιστωθεί η «στατική τους επάρκεια».

Σε κάθε περίπτωση δε τούτες οι ώρες είναι και ώρες  ευθύνης. Και η ευθύνη είναι αμφίδρομη. Δεν αφορά μόνο στην Πολιτεία, αλλά και στους πολίτες, οι οποίοι δεν πρέπει να αυτοσχεδιάζουν, να αυτενεργούν και να παίρνουν πρωτοβουλίες που είναι αντίθετες με τις οδηγίες των υπευθύνων οργάνων που είναι εντεταλμένα για να αντιμετωπίζουν τις κρίσεις αυτές.

Τέλος ,θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι όσο δυνατός και να αισθάνεται ο άνθρωπος, ουδέποτε υπήρξε, ή μπορεί ποτέ να υπάρξει πιο δυνατός από τη φύση! Γι’ αυτό οφείλουμε όλες και όλοι να προασπιζόμαστε και να σεβόμαστε το περιβάλλον όχι μόνο ως πρώτιστο έννομο κοινωνικό αγαθό, αλλά και ως ατομικό μας δικαίωμα. 

Ως κατακλείδα,  πιστεύω ότι το σύνολο της τοπικής κοινωνίας εκφράζει το σεβασμό του στην μνήμη του ανθρώπου της βιοπάλης Ιάκωβου Τζαγκαράκη,που έχασε τη ζωή του κάτω από αυτές τις απρόβλεπτες και βίαιες συνθήκες…

 * Ο Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της Ελλάδας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC – EU).

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ηράκλειο - σεισμός: Η πρώτη εικόνα από τις ζημιές σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά

Ηράκλειο - σεισμός: Δηλώσεις ζημιών στον Δήμο Γόρτυνας

Ηράκλειο - σεισμός: Κάτοικοι σε απόγνωση μίλησαν στην κάμερα του ekriti

Κρήτη

Ηράκλειο

Σεισμός: Σπίτια στο Αρκαλοχώρι ήταν ακατάλληλα και έγιναν κατοικίσιμα (φωτο)

Δωμάτιο σεισμόπληκτου στο Κλειστό Γυμναστήριο Αρκαλοχωρίου

Το Αρκαλοχώρι και τα γύρω χωριά προσπαθούν ακόμα να σταθούν στα πόδια τους από τον φονικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου.

Το Ράδιο Κρήτη και το ekriti.gr βρέθηκαν σήμερα στο Αρκαλοχώρι με τον Δημοσιογράφο Λευτέρη Βαρδάκη να καταγράφει την κατάσταση, 25 ημέρες μετά τον σεισμό.

Σύμφωνα με αρκετούς ιδιοκτήτες κατοικιων στο Αρκαλοχώρι, ενώ αρχικά κάποια σπίτια είχαν χαρακτηριστεί "κίτρινα" στη συνέχεια χαρακτηρίστικλαν "πράσινα".

Αυτό είναι το παράπονό τους καθώς όπως λένε, αρκετά από αυτά έχουν υποστεί ζημιές ενώ με τον χαρακτηρισμό "πράσινο" θα πάρουν και λιγότερη αποζημίωση.

Από το Κλειστό Γυμναστήριο Αρκαλοχωρίου
Από το Κλειστό Γυμναστήριο Αρκαλοχωρίου

Την ίδια ώρα, περίπου 30 άτομα συνεχίζουν και μένουν στο Κλειστό Γυμναστήριο του Αρκαλοχωρίου όμως αυτό που πραγματικά θέλουν είναι να επιστρέψουν στο σπίτι τους και όπως λένε, τους προσφέρεται φαγητό μεσημέρι και βράδυ.

Περίπου 30 άτομα διαμένουν τώρα στο Κλειστό Γυμναστήριο Αρκαλοχωρίου
Περίπου 30 άτομα διαμένουν τώρα στο Κλειστό Γυμναστήριο Αρκαλοχωρίου
Από το Κλειστό Γυμναστήριο Αρκαλοχωρίου
Από το Κλειστό Γυμναστήριο Αρκαλοχωρίου

Λίγα μέτρα παρακάτω, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, οι εργασίες κατεδάφισης και επισκευής συνεχίζονται προκειμένου οι μαθητές να επιστρέψουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα πίσω στις αίθουσες τους και να φύγουν από τις λυόμενες. 

Συνεχίζονται οι εργασίες κατεδάφισης και επισκευής στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου
Συνεχίζονται οι εργασίες κατεδάφισης και επισκευής στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου
από τις εργασίες στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου
από τις εργασίες στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Αυτός είναι ο άτυχος παππούς που πνίγηκε για τα εγγόνια του

Αποκάλυψη Ράδιο Κρήτη: 2.500 ευρώ ανά στρέμμα για την αναμπέλωση - Επιδότηση και για τις χαρουπιές!

 

ESPA BANNER