Απόψεις

«Δι ασήμαντον αφορμήν». Του Θανάση Παπαμιχαήλ

θανάσης παπαμιχαήλ

«Δι ασήμαντον αφορμήν» έχουν διαπραχθεί δεκάδες ειδεχθή εγκλήματα, ομηρικοί καυγάδες, ανέλεγκτες συγκρούσεις μεταξύ οικογενειών ακόμη και ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος είχε αφορμή, μια ασήμαντη αφορμή.

Μια δολοφονία του διαδόχου του θρόνου της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, υπήρξε η «μοιραία» αφορμή για την έναρξη του.

Συμπληρώνονται περίπου δύο χρόνια της νέας διακυβέρνησης και ενάμιση χρόνος από το ξέσπασμα της λαίλαπας του κορωνοϊού. Φτάσαμε στην αρχή του τέλους της πανδημίας και στην αρχή της επιστροφής στην κανονικότητα όπου υπάρχει κίνδυνος να «ξεβολέψει» πολλές κυβερνήσεις, που θα πρέπει να εγκαταλείψουν τον μέχρι σήμερα τρόπο διακυβέρνησης λόγω πανδημίας και να επιστρέψουν στις συνήθεις πολιτικές πρακτικές παρελθόντων ετών.

Οι πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας δίνουν πλέον την πρώτη θέση, στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, για το οποίο είχαν ψηφιστεί, εγκαταλείποντας σε μεγάλο βαθμό τις έκτακτες νομοθετικές διαδικασίες για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.
Σε όλες τις χώρες αλλά και στα καθ’ ημάς, η προσαρμογή στην κανονικότητα, δημιουργεί νέα προβλήματα στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους πολίτες, αλλά και στις εσωκομματικές ομαδοποιήσεις και εστίες αντιδράσεων, με τα στελέχη που την στηρίζουν και ιδιαίτερα με ένα μικρό αλλά σημαντικό αριθμό βουλευτών, που λειτουργούν με γνώμονα τις διαθέσεις των πολιτών, που τους εξέλεξαν.

Οι μεταρρυθμίσεις και εξαγγελίες που είχε στο προεκλογικό της πρόγραμμα η κυβέρνηση και που μείνανε στα χαρτιά, λόγω της πανδημίας, έφτασε η ώρα να πάρουν το δρόμο της υλοποίησης.
Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Η συνεπιμέλεια τέκνων, οι καταργήσεις πανεπιστημιακών τμημάτων, σε περιοχές της επαρχίας, η αστυνόμευση του πανεπιστημιακού ασύλου, ο νέος εργασιακός νόμος και άλλες μεταρρυθμίσεις «υψηλού» ή «χαμηλού» πολιτικού ενδιαφέροντος και "βάρους", που πήραν ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή, δεν ξέρουμε τι επιπτώσεις θα έχουν σε βάθος δύο ετών, μέχρι αν έρθει η ώρα των εκλογών, σύμφωνα με τον εκλογικό ορίζοντα, που ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης επαναλαμβάνει συνεχώς.

Στις μετρημένες στα δάχτυλα, αντιδράσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος καθώς και η σύσσωμη αλλά ατελέσφορη αντίδραση των αντιπολιτευτικών δυνάμεων, ιδιαίτερα για τον εργασιακό νόμο, δεν φαίνεται να προβληματίζουν ιδιαίτερα την Κυβέρνηση.Δεν άνοιξε μύτη!
Με επικοινωνιακά τεχνάσματα, η Κυβέρνηση κρατάει τη δημοσκοπική της πρωτιά, υποβάθμισε και αντιμετώπισε με χαμηλούς τόνους τους «αντάρτες» των επίμαχων νομοθετημάτων και απαξίωσε τις μεγαλοστομίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί της «μητέρας των μαχών» για τον εργασιακό νόμο, λόγω της περιορισμένης συμμετοχής  διαδηλωτών και ψήφισης πολλών άρθρων του νομοσχεδίου.

Όσο για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στα εξωτερικά θέματα, η αδυναμία του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης να προβάλλουν προγραμματικό λόγο , παρά μόνο ένα κράμα αρνήσεων και προτάσεων καταστροφής, χωρίς ειρμό και σύνεση, δίνουν στην Κυβέρνηση τη δυνατότητα να παίζει μπάλα μόνη της, σε ποδοσφαιρικούς όρους.

Όσον αφορά για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, θα γίνουν, αν γίνουν, «δι ασήμαντον αφορμήν»!
 Όπως, αν δεν ικανοποιηθούν κάποια αιτήματα απαλλαγής, καλοκαιριάτικα από τις μάσκες ή για τους όρους λειτουργίας των Αυγουστιάτικων Πανηγυριών ή ακόμη κι αν σημαντικός αριθμός βουλευτών δεν ικανοποιηθεί από τα «αντισταθμιστικά» μέτρα για τις περιφέρειες τους. Αφορμές υπάρχουν πάντα! Αρκεί να το θέλει και η Κυβέρνηση.

*** Ο Θανάσης Παπαμιχαήλ είναι Επικοινωνιολόγος

 

Διαβάστε επίσης:

Τα προσόντα ενός σύγχρονου πολιτικού! Του Θανάση Παπαμιχαήλ

Ηράκλειο: Συλλήψεις για το επεισοδιακό βράδυ

 

Ελλάδα

Κορωνοϊός - Βατόπουλος: Είμαστε σε αγώνα με τον ιό και τις νέες μεταλλάξεις

κορωνοϊός

«Καμπανάκι» για τους ανεμβολίαστους νέους χτύπησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με τους πίνακες του ΕΟΔΥ, έχουν χάσει τη ζωή τους από κορωνοϊό 2 ασθενείς ηλικίας από 10 έως 39 ετών και 7 ακόμη είναι διασωληνωμένοι. Συνολικά από την αρχή της πανδημίας έχουν πεθάνει 91 άτομα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Ο καθηγητής έθεσε και μια άλλη παράμετρο, λέγοντας ότι καθώς ο ιός θα πολλαπλασιάζεται στα παιδάκια ή στους ανεμβολίαστους ενήλικες θα αθροίζει μεταλλάξεις κάποιες από τις οποίες θα επιλέγονται και θα δημιουργούνται πιο μεταδοτικά στελέχη.

«Είδατε τώρα φτιάχτηκε το Δελτα, μετά θα φτιαχτεί ένα άλλο. Άρα είμαστε σε έναν αγώνα ανάμεσα σε εμάς με τα εμβόλια και τη φυσική ανοσία και στον ιό. Ποιος θα προλάβει πιο γρήγορα και πρέπει να προλάβουμε εμείς γιατί έχουμε τα εργαλεία», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

«Έφυγε» από τη ζωή ο εφοπλιστής Ανδρέας Ποταμιάνος

Κρήτη: Όρθιοι πελάτες και μουσική... στο τέρμα, έφεραν λουκέτα

Δάφνη: Σε διαθεσιμότητα οι αστυνομικοί που είχαν αγνοήσει καταγγελίες για ενδοοικογενειακή