Απόψεις

Αποτυχίες και αστοχίες στον τουρισμό από τη ΝΔ. Του Χάρη Μαμουλάκη*

Χάρης Μαμουλάκης

Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την χώρα μας. Το φάντασμα της κατάρρευσης, υπό το   βάρος τη  πανδημίας, του εθνικού οικονομικού πρωταθλητή, του ελληνικού τουρισμού. 

Η πραγματικότητα της επερχόμενης κρίσης ήταν γνωστή ήδη από τον Απρίλιο   του   2020   όταν   ο   Παγκόσμιος Οργανισμός   Τουρισμού προειδοποιούσε   ότι   τα   μεγέθη   της   αγοράς   για   το   2020   θα συρρικνώνονται από 60% έως 80% παγκοσμίως, με τους νησιώτες προορισμούς να πλήττονται ιδιαίτερα. Οι διεθνείς οργανισμοί που ασχολούνται   με   τον   τουρισμό   ήδη,   πριν   από   την   χαλάρωση   των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, είχαν αποκρυσταλλώσει και τις συστάσεις τους προς τις διαφορετικές χώρες. Οι «συμβουλές» αυτές   συμπυκνώνονταν   στο   τρίπτυχο,   στήριξη   της   εργασίας   με προνοιακά   επιδόματα   και   μορφές   ελάχιστου   εγγυημένου εισοδήματος,   στήριξη   των   μικρομεσαίων   με   την   ενίσχυση   της ρευστότητας   τους   και   στήριξη   των   εταιριών   υποδομών   και μεταφοράς   με   διευκολύνσεις   και,   αν   χρειαστεί,  bail-out στρατηγικών επιχειρήσεων.

Με  αυτά τα  δεδομένα   κλήθηκε να  διαμορφώσει   η   ελληνική κυβέρνηση   το   σχέδιο   της   για   την   διάσωση   του   ελληνικού τουρισμού. Μια στρατηγική που αναπόφευκτα θα ήταν αντιφατική καθώς θα μετεωριζόταν από τη μια προς την αυστηροποίηση των υγειονομικών περιορισμών στο εσωτερικό της χώρας, και από την άλλη προς στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης των περιορισμών στις μετακινήσεις από και προς την Ελλάδα. Σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη   ο   Υπουργός   κ.   Θεοχάρης   κρίθηκε   και   αποδείχτηκε ανεπαρκής.   Η   υιοθέτηση   των   υγειονομικών   πρωτοκόλλων   έγινε άνευ   σχεδίου,   η   χαλάρωση   των   περιορισμών   στις   διεθνείς μετακινήσεις   είχε   διαρκείς   παλινωδίες,   η   διαφημιστική  καμπάνια της χώρας είναι ένα μνημείο κακοδιαχείρισης δημόσιου χρήματος, και   όλα   αυτά   γίνονταν   την   ώρα   που   κυβερνητικοί   παράγοντες απέτρεπαν τους πολίτες από το να επισκεφτούν τους δικούς μας τουριστικούς προορισμούς. ο   σημαντικότερο   όμως   είναι   ότι   η   κυβέρνηση   έκανε   τα ακριβώς αντίθετα από ότι συνέστηναν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί για   την   μεσοπρόθεσμη   ανάκαμψη   του   τουριστικού   κλάδου. Επιδότησε τις  απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και έδωσε κίνητρα για τη  μη ανανέωση των συμβάσεων στα ξενοδοχεία, στήριξε με αναιμικό   τρόπο   την   ρευστότητα   των   ΜμΕ,   παραπέμποντας   θολά στο   ταμείο  Ανάκαμψης   κάθε  σχετική  συζήτηση,   και   αρνήθηκε   να στηρίξει   με   επιπλέον   χρηματοδότηση   και   προσλήψεις   το υγειονομικό σύστημα της χώρας ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε έκτακτη συνθήκη που δυνητικά θα προέκυπτε στο μέλλον.

Τέλος η κυβέρνηση   χρησιμοποιεί   σήμερα   την   πανδημία   για την   προώθηση   μιας   σκληρής   και   αντιπεριβαλλοντικής   ατζέντας εξυπηρέτησης  μεμονωμένων  ιδιωτικών συμφερόντων  στον  κλάδο. Με   το   δασοκτόνο   νομοσχέδιο   Χατζηδάκη   και   το   νόμο   για   το Glamping  του κυρίου Θεοχάρη, επί της ουσίας άνοιξε η πόρτα για διαφορετικές μορφές δόμησης σε δασικές εκτάσεις προς τουριστική εκμετάλλευση.   Τα   χειρότερα   όμως   έρχονται.   Το   νέο   ειδικό χωροταξικό του τουρισμού, σύμφωνα με τις σχετικές κυβερνητικές διαρροές, θα στρέψει την ασκούμενη πολιτική στον τουρισμό στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που θα έπρεπε να κινηθεί. Θα   ενισχύσει   την   υπερσυγκέντρωση   των   ξενοδοχειακών επιχειρήσεων   και   θα   αυξήσει   κατακόρυφα   τους   συντελεστές δόμησης σε περιοχές με ΕΣΧΑΣΕ. Ως εάν η κατεστραμμένη ισπανική ακτογραμμή να αποτελεί το πρότυπη τουριστικής  ανάπτυξης που ονειρεύεται η παρούσα κυβέρνηση.

Ο   ελληνικός   τουρισμός   έχει   σήμερα   ανάγκη   από   ένα πρόγραμμα   βιώσιμου   μετασχηματισμού   του,   διαφύλαξης   ​των πολιτισμικών   και   περιβαλλοντικών   πόρων   στους   οποίους στηρίζεται,   και   προσαρμογής   στην   κλιματική   αλλαγή.   Ένα πρόγραμμα που να στρέψει το δημόσιο επενδυτικό ενδιαφέρον στα απορρίμματα και στην ανακύκλωση στις τουριστικές περιοχές, στα δίκτυα   ύδρευσης,   ηλεκτροδότησης   και   φόρτισης   ηλεκτρικών οχημάτων.   Ένα   πρόγραμμα   που   θα   μεταφέρει   το   ξενοδοχειακό δυναμικό   της   χώρας   στη   νέα   εποχή   περιορισμένων   εκπομπών διοξειδίου   του   άνθρακα   και   εξοικονόμησης   ενέργειας.   Πάνω   από όλα,   όμως,   σήμερα   είναι   πιο   αναγκαίο   από   ποτέ   ένα   σχέδιο περιορισμού της εκτός σχεδίου δόμησης, αποτροπής της ανάπτυξης μεγάλης κλίμακας τουριστικών υποδομών και εκμετάλλευσης του υφιστάμενου   κτιριακού   δυναμικού   της   χώρας   για   την   ανάπτυξη νέων κλινών όπου χρειάζεται. Το   σχέδιο   αυτό   για   ένα   πράσινο   μετασχηματισμό   του ελληνικού   τουρισμού   δυστυχώς   δεν   μπορεί   και   δεν   θέλει   να   το υλοποιήσει η παρούσα κυβέρνηση.

Το σχέδιο αυτό μπορεί και θέλει να το υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

*Ο Χάρης Μαμουλάκης είναι Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου - Πολιτικός Μηχανικός BEng MSc

 

 

Οικονομία

Μητσοτάκης για τουρισμό: Προσωπική δέσμευση να μην μείνουν απροστάτευτοι οι εποχικά εργαζόμενοι

μητσοτάκης

Στη Ρόδο παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου είχε σύσκεψη με τους φορείς του τουρισμού του νησιού. 

«Είναι ίσως ένα μήνυμα της Ιστορίας το γεγονός ότι υποδεχτήκαμε την Συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου, εδώ, στα Δωδεκάνησα, στην Ρόδο. Σε έναν τόπο, που διαχρονικά υπήρξε κοιτίδα Ελληνισμού, γέφυρα επικοινωνίας με τους γείτονές μας, αλλά και κέντρο ακτινοβολίας ευημερίας και πολιτισμού σε ολόκληρη την Μεσόγειο», ανέφερε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης για τη Συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών Ελλάδας - Αιγύπτου που υπεγράφη στο Κάιρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «η επιτυχία αυτή κλείνει μία εκκρεμότητα 15 ετών. Και ολοκληρώθηκε σε 13 γύρους. Προς το εξωτερικό, είναι ένα μήνυμα πως, όταν η διπλωματία  λειτουργεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο, φέρνει αποτέλεσμα. Και προς το εσωτερικό, μία απάντηση σε όσους μιλούσαν, αλλά δεν δρούσαν. Που επιθυμούσαν, αλλά δεν μπορούσαν. Και που τώρα μπερδεύουν το θάρρος με το θράσος, σπεύδοντας να αμφισβητήσουν την συμφωνία πριν καλά-καλά τη διαβάσουν και τη συγκρίνουν με το παρελθόν».

Για τη στήριξη του τουρισμού και τον κορωνοϊό:

Ο Πρωθυπουργός, αφού άκουσε πρώτα όλους των εκπροσώπων των φορέων που πήραν μέρος στη σύσκεψη και κατέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, υπογράμμισε πως «απαιτείται να περιορίσουμε τώρα εν τη γενέσει του τη νέα έξαρση την οποία έχουμε δει στα κρούσματα του κορωνοϊού, η οποία θέλω να τονίσω ότι δεν είναι κατά βάση μία εισαγόμενη έξαρση. Το λέω αυτό μετά λόγου γνώσης γιατί γνωρίζουμε τα στοιχεία. Δυστυχώς προέκυψε από κάποιες αμέλειες και από προκλητική αδιαφορία την οποία έδειξαν πολύ λίγοι στις υποδείξεις των ειδικών εντός της χώρας. Και για αυτό και θα επιμείνουμε ότι τώρα πια που καταλάβαμε αυτό το οποίο λέγαμε από την αρχή αλλά ίσως κάποιοι δεν ήθελα να το ακούνε, ότι ο κορωνοϊός δεν εξαφανίστηκε, είναι ακόμα μαζί μας».

«Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση ότι δεν θα αφήσουμε τους εργαζόμενους στον τουρισμό ειδικά τους εποχικά εργαζόμενους απροστάτευτους στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται.  Για να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να διαφυλάξουμε όσες περισσότερες θέσεις εργασίας γίνεται, να προστατεύσουμε το εισόδημα και να πάρουμε μια βαθιά ανάσα μέχρι την επόμενη τουριστική περίοδο η οποία θέλω να πιστεύω, είμαι σχεδόν σίγουρος, ότι θα είναι μια πολύ διαφορετική περίοδος από την σημερινή».

«Για πρώτη φορά η Κυβέρνηση αυτή έκανε ένα ορισμό εποχικότητας για να μπορέσει να δώσει πρόσθετες οικονομικές παροχές. Είπε πολύ απλά ότι όποιος έχει το 50% του τζίρου του τους τρεις μήνες του καλοκαιριού ορίζεται ως εποχική επιχείρηση. Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει προφανώς και για επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται πιο πολύ το χειμώνα. Κάναμε, όμως, ένα πρώτο βήμα για να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε αυτό το πρόβλημα με ένα τρόπο που να είναι οικονομικά συνεπής», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Για το Πρόγραμμα «Γέφυρα»:

«Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία για τους δανειολήπτες να βάλουμε σε εφαρμογή το πρόγραμμα “Γέφυρα” το οποίο είχε πάρα πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Για πρώτη φορά θεσμοθετήσαμε ένα πρόγραμμα και για τους συνεπείς δανειολήπτες για να αποτρέψουμε τη δημιουργία “κόκκινων” δανείων στο μέλλον. Ακούω το επιχείρημα το οποίο αναφέρατε ότι ίσως μπορεί να επεκταθεί και πέραν των περιπτώσεων όπου έχουμε προσημείωση την πρώτη κατοικία. Πάντως, θεωρώ εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά έχουμε ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να καλύψει συμπολίτες μας οι οποίοι είχαν ως προσημείωση την πρώτη κατοικία τους και οι οποίοι είδαν αποδεδειγμένα το εισόδημά τους να μειώνεται πολύ σημαντικά ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που συνδέεται με τον κορωναϊό. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο θέλω να σας ξαναπώ είναι ότι μέχρι που να περάσει αυτή η κρίση θα είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση. Εγρήγορση και υγειονομική, αλλά και εγρήγορση οικονομική», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης:

«Όταν κάνουμε το Ταμείο -θα μπορούμε να το κάνουμε σε ένα δύο μήνες από τώρα- θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα της πραγματικής απώλειας του εισοδήματος, θα είμαστε έτοιμοι να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να παρέχουμε και πρόσθετα εργαλεία στήριξης σε όσους έχουν πραγματικά πληγεί από αυτή την πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα   κρίση. Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι αντίστοιχο τα τελευταία 100 χρόνια και εύχομαι πραγματικά να μην βρεθούμε στη θέση να ξαναδιαχειριστούμε μία τέτοια κρίση».

«Όπως ασχολούμαστε αυτή την εποχή με τα τρέχοντα ζητήματα της καθημερινότητας αφιερώνουμε τον ίδιο χρόνο να σχεδιάζουμε το μέλλον. Θα ξαναπώ ότι τα χρήματα τα οποία έχουμε εξασφαλίσει από την Ευρώπη είναι πάρα πολλά και είναι ίσως η τελευταία μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία που έχουμε να αλλάξουμε συνολικά τη χώρα, να εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές μας, να δώσουμε ένα πράσινο και τεχνολογικό πρόσημο στην ελληνική οικονομία. Και προφανώς αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά πρωτίστως και τον κλάδο του τουρισμού σε όλες του τις εκφάνσεις. Είχαμε συζητήσει στο παρελθόν για τη δυνατότητα, παραδείγματος χάριν, να δώσουμε στα ξενοδοχεία μας πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουν να κάνουν σημαντικούς εκσυγχρονισμούς ώστε να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Τώρα θα έχουμε πολλούς περισσότερους πόρους για τέτοιου είδους δράσεις […] Και είναι ίσως μια ευκαιρία -το συζητάμε και κεντρικά με τον ΣΕΤΕ- ξενοδοχεία τα οποία ήθελαν να προβούν σε μεγάλες επισκευές να το κάνουν τώρα που ούτως ή αλλιώς η ζήτηση είναι μειωμένη. Και ταυτόχρονα εμείς θα έρθουμε με κάποιο τρόπο να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους οι οποίοι προφανώς δεν μπορούν να εργάζονται σε ένα ξενοδοχείο το οποίο είναι κλειστό και επισκευάζεται».