Αφιερωματα

24 Οκτωβρίου 1963: Ο Γιώργος Σεφέρης κερδίζει το Νόμπελ Λογοτεχνίας

seferisnobel.jpg

Σαν σήμερα πριν από 56 χρόνια, ο μεγάλος ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. 

Λίγο μετά την ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας, ο Έλληνας ποιητής δηλώνει: «Διαλέγοντας έναν Έλληνα ποιητή για το βραβείο Νομπέλ, νομίζω πως η Σουηδική Ακαδημία θέλησε να εκδηλώσει την αλληλεγγύη της με τη ζωντανή πνευματική Ελλάδα. Εννοώ: αυτή την Ελλάδα για την οποία τόσες γενεές αγωνίστηκαν, προσπαθώντας να κρατήσουν ό,τι ζωντανό από τη μακριά παράδοση της. Νομίζω, ακόμη, ότι η Σουηδική Ακαδημία θέλησε να δείξει πως η σημερινή ανθρωπότητα χρειάζεται και την ποίηση - κάθε λαού - και το ελληνικό πνεύμα».

Ανάμεσα στους υποψηφίους συγγραφείς για Νόμπελ ήταν πολύ ισχυρά ονόματα, όπως ο Πάμπλο Νερούδα, του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, η Νέλι Σακς, ο Σαρλ Ντε Γκωλ και ο Σάμιουελ Μπέκετ. Ωστόσο, η τελική τριάδα πριν την απόφαση είχε διαμορφωθεί ανάμεσα  στον Σεφέρη , τον Ώντεν και τον Νερούδα. Όταν πριν δύο χρόνια, το χειμώνα του  2013  δώθηκε πρόσβαση στα πρακτικά της επιτροπής , φάνηκε οτι ο τότε γραμματέας της Σουηδικής επιτροπής, Άντερς Όστερλουντ, είχε τις «δικές του», προσωπικές απόψεις για κάποιους απο τους υποψηφίους. Είχε απορίψει τον Μπέκετ ως «μηδενιστή» και «καταθληπτικό», είχε χαρακτηρίσει τον Νερούδα «κομμουνιστή»   διερωτώμενος εάν «οι κομμουνιστικές τάσεις του συνάδουν με τους σκοπούς του βραβείου», τον Ναμπόκοφ «ανήθικο».

( Ο Γιώργος Σεφέρης απαγγέλει ποιήματα του)

Ο Σεφέρης αποτέλεσε για την Ακαδημία το ιδανικό του κλασσικισμού, η απονομή του νόμπελ απέδιδε κατά τον Όστερλουντ όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα πρακτικά ένα «φόρο τιμής» σ΄αυτό που αντιπροσωπεύει η Ελλάδα για τον Ευρωπαικό πολιτισμό, ένα φόρο τιμής «για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες».
Στη πραγματικότητα, η ποιητική αξία του Σεφέρη  θα πρέπει να μετρηθεί πέρα απο τους χαρακτηρισμούς ,τις  πολιτικές και κοινωνικές ιδεοληψίες προς τους «αντιπάλους» του εκείνη την περίοδο.
Η γραφή του είναι μοντέρνα τα ποιηματά του σκοτεινά, «κρυπτικά», η πάλη ανάμεσα στο φώς και το σκοτάδι κυριαρχεί. «Ο Γ. Σεφερης έθεσε τη βάση για την ελεύθερη ποίηση», θα πει γι' αυτόν ο Οδυσσέας Ελύτης.

 

Ο Γιώργος Σεφέρης με την σύζυγο του Μάρω

Κατά την παραλαβή του Νόμπελ, ο ίδιος ο ποιητής αναφέρει : «Ανήκω σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα και το φως του ήλιου. Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια και το πράγμα που τη χαρακτηρίζει είναι ότι μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή. Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται… Άλλο χαρακτηριστικό αυτής της παράδοσης είναι η αγάπη της για την ανθρωπιά. Κανόνας της είναι η δικαιοσύνη… Πιστεύω πως τούτος ο σύγχρονος κόσμος όπου ζούμε, ο τυραννισμένος από το φόβο και την ανησυχία, τη χρειάζεται την ποίηση. Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα – και τι θα γινόμασταν αν η πνοή λιγόστευε; Πρέπει ν’ αναζητήσουμε τον άνθρωπο, όπου και να βρίσκεται».
 

Αφιερωματα

Ο Άγιος Σάββας και η θαυμαστή ζωή του (βίντεο)

Άγιος Σάββας

Η Εκκλησία  τιμά τη μνήμη του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου 5 Δεκεμβρίου. Ο Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος καταγόταν από την Καππαδοκία και σε μικρή ηλικία αποφάσισε να αφιερωθεί στον Θεό και να πάει σε μοναστήρι.

Σε ηλικία 18 ετών πήγε στα Ιεροσόλυμα όπου πήγε να συναντήσει τον Μέγα Ευθύμιο για να ασκητέψει πλησίον του. Ο Μέγας Ευθύμιος τον έστειλε σε ένα κοινόβιο μοναστήρι στο οποίο ήταν ηγούμενος ο Όσιος Θεόκτιστος. Εκεί στο κοινόβιο μοναστήρι ο Άγιος Σάββας παρόλο που ήταν νεαρός, διέπρεψε στις αρετές και στις ασκήσεις και μάλιστα ο Μέγας Ευθύμιος τον προσαγόρευσε ως «παιδαριογέροντα».

Μετά το θάνατο του Μεγάλου Ευθυμίου ακολούθησε τον ερημητισμό σε σπήλαιο της περιοχής, κοντά στο μοναστήρι όπου έμενε. Ίδρυσε τέσσερις μεγάλες λαύρες και έξι μοναστήρια με χιλιάδες μοναχούς.

Ο Άγιος Σάββας είχε το χάρισμα από τον Θεό να θεραπεύει αρρώστους και να κάνει θαύματα και εν ζωή και μετά θάνατον. Μάλιστα είναι και προστάτης των καρκινοπαθών.

Ο Άγιος Σάββας που από μικρό παιδί ποθούσε να είναι κοντά στον Θεό και να γίνει άγιος, σε ηλικία ενενήντα τεσσάρων (94) ετών κοιμήθηκε εν Κυρίω και ενταφιάστηκε στην Ιερά Μονή Λαύρας που ίδρυσε ο ίδιος ο Άγιος και βρίσκεται κοντά στην Βηθλεέμ στους Αγίους Τόπους.

Το ιερό λείψανο του Αγίου Σάββα μετά από λίγα χρόνια το έκλεψαν οι σταυροφόροι και το μετέφεραν αρχικά στην Κωνσταντινούπολη, ενώ αρκετά χρόνια αργότερα το ιερό λείψανο μετέβηκε στη Βενετία. Το 1965 μ.Χ. με θαυματουργικό τρόπο το λείψανο του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου επέστρεψε στην Ιερά Μονή Λαύρας του Αγίου Σάββα στους Αγίους Τόπους.

Εκ της Ιεράς Μονής Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ (Τρίκορφο Φωκίδος).

Δείτε το βίντεο με τον Γέροντα Νεκτάριο Μουλατσιώτη

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άγιος Νικόλαος, ο προστάτης των ναυτικών

Εντυπωσιακό: Μια υπόγεια ορθόδοξη εκκλησία χτισμένη από... αλάτι!

ESPA BANNER