Skip to main content
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Απελευθέρωση των Ιωαννίνων - Η ιστορική μάχη στο Μπιζάνι

Image
Η μάχη στο Μπιζάνι
 clock 11:21 | 20/02/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

Η Μάχη του Μπιζανίου (4-6 Μαρτίου, παλ. ημ. 19-21 Φεβρουαρίου 1913), ήταν η σημαντικότερη σύγκρουση κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού στρατού στο μέτωπο της Ηπείρου.

Η τοποθεσία Μπιζάνι νότια των Ιωαννίνων, αποτέλεσε σημαντικό φυσικό οχυρό άμυνας και δεν είναι τυχαίο ότι το επέλεξαν οι Τούρκοι.

Παρόλα αυτά όμως χάρη στον κυκλωτικό ελιγμό που τελικά πραγμτοποίησαν οι Έλληνες, τους ανάγκασαν σε άμεση παράδοση. Η νίκη στο Μπιζάνι άνοιξε το δρόμο για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου.

Το χρονικό της νίκης

Ο Τούρκος Αρχιστράτηγος των Τούρκων ήταν ο Εσσάτ Πασάς και είχε στην διάθεσή του 4 μεραρχίες.
Από την άλλη ο ελληνικός στρατός Ηπείρου με επικεφαλής τον διάδοχο Κωνσταντίνο, αποτελούνταν από 4 μεραρχίες, (μία ταξιαρχία και ένα σύνταγμα πεζικού).

Το σχέδιο της επίθεσης είχε ως εξής:

Οι στρατιώτες έπρεπε να προβούν σε υπερκέραση (κύκλωση) από δυτικά της οχυρωμένης τοποθεσίας και την άμεση κατάληψη των Ιωαννίνων. Ταυτόχρονα, θα γίνονταν επιθέσεις στον κεντρικό και τον ανατολικό τομέα του μετώπου, με σκοπό την παραπλάνηση του εχθρού και την καθήλωση των τουρκικών δυνάμεων .

Στις 4 Μαρτίου τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο παραπλάνησης, με βολές πυροβολικού και επιθέσεις μονάδων πεζικού, από το Α’ τμήμα της ελληνικής Στρατιάς, στον τομέα Μπιζάνι-Κουτσελιό-Καστρίτσα.

Το Β’ τμήμα της Στρατιάς συγκεντρώθηκε με μυστικότητα απέναντι από τον τομέα Μανωλιάσσα-Άγιος Νικόλαος-Τσούκα.Το πρωί της επόμενης μέρας, το Β’ τμήμα Στρατιάς εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση με ιδιαίτερη σφοδρότητα. 

Ακολούθησε βαθιά εισχώρηση στον δυτικό τομέα των επιχειρήσεων το 1ο Σύνταγμα Ευζώνων, μαζί με το 9ο Τάγμα υπό τον Ταγματάρχη Ιωάννη Βελισσαρίου, που κατάφερε να φτάσει στις παρυφές των Ιωαννίνων, στον Άγιο Ιωάννη.

Σημαντική για την μεγάλη αυτή νίκη ήταν και η συμβολή του Ανεξάρτητου Τάγματος εθελοντών Κρητών

Η είδηση ότι ο ελληνικός στρατός έφτασε έξω από τα Ιωάννινα, καθιστούσε αφενός αδύνατη την υποχώρηση των Τούρκων και αφετέρου δημιούργησε πανικό στην διοίκηση του τουρκικού στρατού που ήταν εγκατεστημένη στην πόλη.

Παράλληλα, οι εύζωνες είχαν φροντίσει να καταστρέψουν τα τηλεφωνικά δίκτυα, διακόπτοντας έτσι την επικοινωνία της τουρκικής διοίκησης με τον στρατό της.

Λόγω της πτώσης του Μπιζανίου ο διοικητής των Ιωαννίνων Εσάτ Πασάς αναγκάσθηκε να στείλει απεσταλμένους για παράδοση της πόλης. Η συμφωνία επιτεύχθηκε και η παράδοση της πόλης ορίσθηκε για τις 8 το πρωί της 21ης Φεβρουαρίου.

Υπεγράφη και σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης. Το υπέγραφε ο διοικητής της οχυρωμένης τοποθεσίας Τούρκος αντισυνταγματάρχης Βεχήπ Μπέης και οι Έλληνες λοχαγοί Ιωάννης Μεταξάς και Ξενοφών Στρατηγός.
Ο Διάδοχος Κωνσταντίνος εισήλθε στην πόλη στις 22 Φεβρουαρίου και μαζί με το Στράτευμα έγιναν δεκτοί από τους κατοίκους με ενθουσιώδεις εκδηλώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Amber Alert: Η τραγική ιστορία της 9χρονης Amber που σφαγιάστηκε!

Λέανδρος: Ποιος ήταν ο ήρωας που δάνεισε το όνομά του στην κακοκαιρία

Βοναπάρτης - Ιωσηφίνα: Το πάθος, οι απιστίες και το διαζύγιο

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis