Αφιερωματα

Amber Alert: Η τραγική ιστορία της 9χρονης Amber που σφαγιάστηκε!

Amber Alert

Σίγουρα θα γνωρίζεις το Amber Alert, το οποίο εμφανίζεται στην τηλεόραση κάθε φορά που χάνεται ένα παιδί. Πρόκεται για το παγκόσμιο δίκτυο συναγερμού, το οποίο ενοργοποείται μόλις αναφερθεί η εξαφάνιση ανηλίκου, ειδικά όταν τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται μάλλον για απαγωγή.

Αυτό που πιθανότατα να μην γνωρίζεις όμως, είναι το πως προέκυψε το όνομα του δικτύου. Το Amber Alert, δημιουργήθηκε το 1996, στη μνήμη της Amber Hagerman, μιας μικρούλας που έπεσε θύμα απαγωγής και δολοφονήθηκε βάναυσα.

Από τότε, κάθε φορά που ένας ανήλικος χάνεται, το Amber Alert ενεργοποείται.

Η Amber με την μητέρα της
Η Amber με την μητέρα της

Η Amber ήταν μόλις 9 ετών όταν δολοφονήθηκε και την άρπαξαν μια μέρα που έκανε βόλτα με το ποδήλατο της. Η ίδια ζούσε στην περιοχή Άρλινγκτον του Τέξας και είχε έναν 5χρονο αδερφό. Το αποτρόπαιο έγκλημα που την έκανε να χάσει την ζωή της, συνέβη το απόγευμα της 13ης Ιανουαρίου του 1996, όταν εκείνη έκανε ποδήλατο στην αυλή ενός εγκαταλελειμένου παντοπωλείου. Φαίνεται ότι ξαφνικά, μέσα από ένα μαύρο φορτηγό βγήκε ένας άντρας, ο οποίος την άρπαξε με τη βια και την έβαλε μέσα στο όχημα του. Το γεγονός ανέφερε στην μητέρα της ο μικρότερος αδερφός της, ο οποίος είδε τι έγινε.

Η Amber με τον αδελφό της
Η Amber με τον αδελφό της

Όπως δήλωσε μάρτυρας της απαγωγής, η 9χρονη ούρλιαξε και κλωτσούσε τον άντρα που την άρπαξε. Τι κι αν ο μάρτυρας κάλεσε αμέσως την αστυνομία, δυστυχώς δεν κατάφερε να την βρει ζωντανή. Η περιγραφή του δράστη, ήταν για έναν «λευκό ή Λατινοαμερικανό άνδρα ηλικίας 25-40 ετών, με ύψος κάτω από 1,80 μ., με μεσαία σωματική διάπλαση».

Τέσσερις μέρες μετά την απαγωγή, περαστικός εντόπισε το πτώμα της Amber, περίπου τέσσερα μίλια από το μέρος της απαγωγής της. Η νεκροψία έδειξε ότι εκείνη ήταν ζωντανή για δυο μέρες μετά από την αρπαγή, καθώς και ότι είχε ξυλοκοπηθεί, αλλά και είχε κακοποιηθεί σeξουαλικά, ενώ στο τέλος της έκοψαν τον λαιμό και την πέταξαν στο ποτάμι. Οι αρχές θεωρούσαν ότι κάποια καταιγίδα έφερε το σώμα της εκεί, ενώ μέχρι σήμερα η δολοφονία της Amber παραμένει ένα ανεξιχνίαστο έγκλημα.

 

 

Πριν από περίπου έναν μήνα, στις 13 Ιανουαρίου του 2021, η αστυνομία τίμησε την 25η επέτειο της υπόθεσης της Amber και έκανε έκκληση στην τοπική κοινότητα για να αναφέρει τυχόν στοιχεία που να σχετίζονται με το έγκλημα.

 

 

Μάλιστα το τμήμα ανακοίνωσε ότι θα στείλει για μελέτες ξανά κομμάτια από τα φυσικά αποδεικτικά στοιχεία, με την ελπίδα οι νέες τεχνολογίες να βοηθήσουν στην παραγωγή προφίλ DNA.

 

 

Όσο για την ιδέα του Amber Alert, ήρθε από την Dianne Simon, η οποία σκέφτηκε ότι όπως τα δελτία καιρού διακόπτουν την ροή του προγράμματος για να ανακοινώσουν τα έκτακτα νέα, θα μπορούσε να γίνει κάτι αντίστοιχο και για τα εξαφανισμένα παιδιά. Έτσι λοιπόν, η ίδεα της έγινε πραγματικότητα, σαν παρακαταθήκη στην Amber που έχασε άδικα την ζωή της. 

Από το 1996 το σύστημα ειδοποιήσεων Amber Alert έφτασε σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με ειδικούς, εκατοντάδες παιδιά βρέθηκαν ασφαλή χάρη στο σύστημα ειδοποίησης από τον Δεκέμβριο του 2015. Οι απαγωγείς είναι πιο πιθανό να απελευθερώσουν τα παιδιά όταν ανακαλύπτουν ότι οι Αρχές εξέδωσαν μια ειδοποίηση Amber.

 

 

Να μην ξεχνάς ότι κάθε λεπτό μετράει σε περιπτώσεις απαγωγής παιδιών, επομένως μόλις ακούσεις ή δεις μια ειδοποίηση Amber, δώσε προσοχή. Οι δικοί τους άνθρωποι μπορεί να βασίζονται σε εσένα για να σωθεί η ζωή του παιδιού τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χαμόγελο του Παιδιού: Συμβουλές με φόντο την αρπαγή ανηλίκων

Αφιερωματα

Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS: Ανάγκη να τερματιστούν οι ανισότητες που προκαλούν το AIDS και άλλες πανδημίες

Aids

Την επείγουσα ανάγκη να τερματιστούν οι ανισότητες που προκαλούν το AIDS και άλλες πανδημίες σε όλο τον κόσμο, τονίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS η οποία τιμάται κάθε χρόνο την 1η Δεκεμβρίου.

Σαράντα χρόνια από τότε που αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα AIDS, ο HIV εξακολουθεί να απειλεί τον κόσμο. Σήμερα, ο κόσμος βρίσκεται εκτός τροχιάς από την τήρηση της κοινής δέσμευσης για τον τερματισμό του AIDS έως το 2030, όχι λόγω έλλειψης γνώσεων ή εργαλείων για την καταπολέμησή του, αλλά λόγω των δομικών ανισοτήτων που εμποδίζουν τις αποδεδειγμένες λύσεις για την πρόληψη και τη θεραπεία του HIV.

Οι οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και νομικές ανισότητες πρέπει να τερματιστούν επειγόντως εάν θέλουμε να τερματίσουμε το AIDS έως το 2030, τονίζει ο ΟΗΕ. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι αν και υπάρχει η αντίληψη πως μια περίοδος κρίσης δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των υποκείμενων κοινωνικών αδικιών, είναι σαφές ότι χωρίς αυτό η κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί.

Παγκόσμιες στατιστικές για τον HIV

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 37,7 εκατομμύρια άνθρωποι, παγκοσμίως, ζούσαν με HIV το 2020, ενώ 680.000 πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS την ίδια χρονιά.

Από την έναρξη της επιδημίας, υπολογίζεται ότι 79,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV και 36,3 εκατομμύρια έχουν πεθάνει από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS.

Από τα 37,7 εκατομμύρια ανθρώπους που ζούσαν με HIV το 2020, 36 εκατομμύρια ήταν ενήλικες, 53% ήταν γυναίκες και κορίτσια, ενώ σε ποσοστό 84% γνώριζαν την κατάστασή τους.

Το 2020, 73% όλων των ανθρώπων που ζουν με HIV είχαν πρόσβαση σε θεραπεία.

Οι νέες μολύνσεις HIV έχουν μειωθεί κατά 52% από την κορύφωση το 1997.

Οι θάνατοι που σχετίζονται με το AIDS έχουν μειωθεί κατά 64% από την κορύφωση το 2004 και κατά 47% από το 2010.

Τα άτομα που ζουν με HIV παρουσιάζουν υψηλότερες συννοσηρότητες από την COVID-19 από τα άτομα που δεν ζουν με HIV. Μελέτες από την Αγγλία και τη Νότια Αφρική διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θανάτου από COVID-19 μεταξύ των ατόμων με HIV ήταν διπλάσιος από αυτόν του γενικού πληθυσμού.

 Η υποσαχάρια Αφρική φιλοξενεί τα δύο τρίτα (67%) των ανθρώπων που ζουν με HIV, αλλά τον Ιούλιο του 2021, λιγότερο από 3% των ανθρώπων στην Αφρική είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για την COVID-19.

 Ο κίνδυνος μόλυνσης με HIV είναι:

   35 φορές υψηλότερος μεταξύ των ατόμων που κάνουν ενέσιμα ναρκωτικά.

   34 φορές υψηλότερος για τις τρανς γυναίκες.

   26 φορές υψηλότερος για τους εργαζόμενους του σεξ.

   25 φορές υψηλότερος μεταξύ των ομοφυλόφιλων ανδρών και άλλων ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κορωνοϊός – Βρετανία: 22 κρούσματα της μετάλλαξης «Όμικρον»

Κορωνοϊός: 48χρονος έφυγε από τη ζωή λίγες μέρες μετά τον πατέρα του

Κρήτη - κορωνοϊός: Κατέληξαν δύο ασθενείς - Αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ

ESPA BANNER